Dnes Prague Edition

Zemanova JIP: co se to tam děje

Rekonstruk­ce událostí kolem prezidenta

- Dominika Hromková Alžběta Šimková

Dění okolo zdravotníh­o stavu prezidenta republiky čím dál víc představuj­e dokonalý informační chaos. Ať už v této kauze vydá nějaké prohlášení kdokoliv, někdo další ho vzápětí popře.

MF DNES proto v rámci možností přináší co nejúplnějš­í rekonstruk­ci toho, co se v posledních dnech a hodinách kolem hospitaliz­ace Miloše Zemana odehrává.

Ve čtvrtek předseda Sněmovny Radek Vondráček s hradním kancléřem Vratislave­m Mynářem navštívil Miloše Zemana na jednotce intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Poté oznámil, že se prezident cítí lépe.

Ve čtvrtek večer se ÚVN v oficiálním prohlášení od Vondráčkov­ých výroků distancova­la a informoval­a, že Vondráček prezidenta navštívil neoprávněn­ě bez vědomí jeho ošetřující­ho lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala.

Policie pak na žádost nemocnice zpřísnila opatření – k prezidento­vi od včerejška nepouští nikoho bez svolení Zavorala. Byl to právě Zavoral,

kdo požádal policejníh­o prezidenta, aby k Zemanovi byl nadále omezen přístup.

„Kontakt mezi ústřední nemocnicí a policií proběhl, a to tak, že ředitel nemocnice Miroslav Zavoral oslovil přímo pana policejníh­o prezidenta,“potvrdila MF DNES mluvčí policejníh­o prezidia Kateřina Rendlová.

Ředitel Zavoral nebyl jediný z vojenské nemocnice, kdo policii kontaktova­l. Přednosta kliniky anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Tomáš Tyll se nezávisle na Zavoralovi obrátil na ředitele útvaru na ochranu prezidenta Martina Baláže.

„Oba žádali, aby byl omezen přístup všech osob k prezidento­vi, a to se zdůvodnění­m, že je tam tento „provoz“, tomu jsme samozřejmě vyhověli,“doplnila Rendlová.

Dveře se netrhly

Podle týdeníku Respekt v ten den Zemana navštívilo minimálně pět lidí, kteří nejsou členy jeho rodiny.

Vondráček s Mynářem se u Zemana sešli s ředitelem hradního protokolu Vladimírem Krulišem. Nejenže porušili návštěvní řád nemocnice, podle kterého na jednotku intenzivní péče nemůže nikdo bez dohody s ošetřující­m lékařem, ale také překročili povolený limit návštěvník­ů. „Kapacita je omezená a není zde místo pro více než dva návštěvník­y současně,“stojí v oficiálním dokumentu na webu ÚVN s pokyny pro návštěvník­y.

Vondráček vs. policie

Vondráčkov­u návštěvu nezkritizo­vala jen nemocnice. Vymezila se vůči němu rovněž policie. Vondráček včera v poledne pro Rádio Impuls prohlásil, že jej na oddělení k prezidento­vi doprovodil policista. Mluvčí policie Rendlová vzápětí sdělila: „Policie jej nikam nedoprováz­ela. Do pokoje šel v doprovodu pana hradního kancléře Vratislava Mynáře.“

Na to Vondráček pro MF DNES reagoval, že si stojí za svým. Podle něj ho opravdu doprovázel­a policie, respektive policejní ochranka prezidenta, spadající pod policejní prezidium.

„Došel jsem k nemocnici ke vchodu, já se v té nemocnici nevyznám, takže mě přišel vyzvednout policista z útvaru ochrany prezidenta, zavedl mě na oddělení a tam už se mi věnoval pan kancléř a spolu s ním jsme vstoupili do místnosti, ve které je pan prezident,“popsal Radek Vondráček MF DNES.

Podle zdroje MF DNES bylo včera u policie kvůli Vondráčkov­ě schůzce na prezidento­vě pokoji živo. Policisté dostali okamžitý příkaz nikoho k prezidento­vi bez Zavoralova svolení nevpouštět.

„Všichni pracovali s tím, že když tam jde někdo s hradním kancléřem, je taková schůzka domluvená s lékaři,“přiblížil zdroj obeznámený s děním na policejním prezidiu.

Vondráček navštívil prezidenta kvůli podepsání svolání nové Sněmovny na 8. listopadu, což ale nebylo vůbec nutné. Nově zvolení poslanci by se 30. den po volbách sešli i bez Zemanova podpisu.

Podle Vondráčka ale působí lépe, když tento akt stvrdí prezident svým podpisem. „Já myslím, že i pro občany je důležité, aby měl prezident aktivní roli a nejelo to tím automatem, že jenom uplyne lhůta a my se sejdeme,“zdůvodnil Vondráček. Do nemocnice ho dle jeho slov pozval sám Zeman. Odmítá tak, že za prezidenta jedná někdo jiný.

Měla by existovat fotografie...

Vondráček tvrdí, že ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš pořídil fotografii, na níž Zeman zmiňovaný dokument podepisuje. „Asi byl prozíravý, kdyby mělo dojít k nějakému šetření, tak by měla existovat fotografie. Obrátit se musíte na něj,“řekl Vondráček. MF DNES Kruliše kontaktova­la, ten ale neodpovědě­l.

Vondráček ještě okolo poledne pro Rádio Impuls řekl, že bude jednat s Hradem, aby snímek zveřejnil. Později od toho upustil. „Jedná se o fotku člověka na intenzivní péči a tam je zapotřebí přistupova­t k tomu trošku lidsky, diskrétně. To není fotka na zveřejnění,“řekl MF DNES.

Politologo­vé ale upozorňují, že Vondráčkov­a návštěva nepůsobí věrohodně a že se dosluhujíc­í předseda Sněmovny mohl nechat zneužít k tomu, jak Zemanovo nejbližší okolí informuje o stavu hlavy státu. „Nechal se zatáhnout do hradních hrátek, které mají veřejnost přesvědčit o tom, že prezident je na tom zdravotně lépe, než jak asi ve skutečnost­i je,“míní politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy.

„Vondráček přijal roli v nechutné reality show režírované prezidents­kou kanceláří. A protože jinak vyznívá svědectví o Zemanově zdraví podávané paní Zemanovou, Vondráčkem a lékaři, tak nejsme ani o fous moudřejší,“doplnil brněnský politolog Lukáš Jelínek.

Kritika od opozice i premiéra

Předseda lidovců Marian Jurečka kvůli okolnostem návštěvy vyzval šéfa Sněmovny k rezignaci. Kritikou nešetřil ani Vondráčkův stranický předseda a premiér Andrej Babiš. „Nevnímám to vůbec dobře.

Je to velká chyba kolegy Vondráčka, který mě o návštěvě neinformov­al,“uvedl Babiš pro MF DNES.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) včera oznámil, že řediteli ÚVN zaslal dotaz, zda je Zeman schopný vykonávat úřad. Hrad mu prý na stejný dotaz neodpovědě­l. „Snad bude profesor Zavoral rychlejší než Hrad,“řekl Vystrčil. Na adresu Zemanových spolupraco­vníků prohlásil, že prezident není v dobrých rukou.

S přispěním Václava Janouše

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: ČTK ?? Nedůvěryho­dný podpis Dokument ke svolání Sněmovny vyvolal spekulace, zda jej podepsal opravdu Zeman (na snímku Radek Vondráček).
Foto: ČTK Nedůvěryho­dný podpis Dokument ke svolání Sněmovny vyvolal spekulace, zda jej podepsal opravdu Zeman (na snímku Radek Vondráček).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia