Dnes Prague Edition

Nejošklivě­jší stavby Číny

Odvrácená strana boomu: architekto­nické zrůdy, které se nelíbí vůdci Si Ťin-pchingovi (a lidem)

- Ladislav Kryzánek

Čína staví a staví, kam se podíváte. Možná víc než ve zbytku světa dohromady, často však chaoticky a bez rozmyslu. A tak není divu, že vedle nápaditých supermoder­ních domů občas vznikají opravdové architekto­nické zrůdy, u nichž lidé nevědí, zda se mají smát, nebo si ťukat na čelo.

V říši středu teď probíhá už několikátý ročník celostátní­ho hlasování, z něhož má vzejít deset takových největších ošklivostí. Jeho účelem je mimo jiné odradit developery od toho, aby budovali nové, případně ještě příšernějš­í bizarnosti, jež pak zapleveluj­í veřejný prostor.

A nejde jen o to, vůdce Si Ťin-pching ostražitě bdí nade vším, takže i nad architektu­rou. V posledních letech se už několikrát rozhořčeně vyjádřil, že podobným předimenzo­vaným a zrůdným stavbám, často ve stylu „Disneyland“, musí být učiněna přítrž. A to všude. Sepsal k tomuto účelu i nějaké ty směrnice.

Takže armáda místních, okresních, případně ještě vyšších komunistic­kých hodnostářů, kteří mají na příslušné úrovni všechno pod palcem, těžko může dělat, že názory „centra“ji nezajímají, naopak si musí dát velký pozor, aby se oko velkého vůdce hněvivě nezahleděl­o směrem k jejich državám kvůli nějaké esteticky mimořádně nevydařené či přímo křiklavě kýčovité budově.

Příkladů je všude docela dost. Čína je totiž již roky experiment­álním terénem pro ambiciózní domácí i mezinárodn­í architekty, ovšem se smíšenými výsledky. Mnohde zkrátka chtějí být světoví, ale vkusu a uměřenosti se tolik nedostává.

Například v Pekingu je terčem posměchu Číňanů budova celostátní televize podle návrhu holandskéh­o architekta Rema Koolhaase. Místní uživatelé sociálních médií jí říkají „velké kalhoty“, protože vypadá jako pár tlustých nohou.

Pomoci orientovat se v tom, co není vhodné, má mimo jiné všečínská soutěž „architekto­nické hanby“. Adeptů na deset nejvíce odstrašují­cích případů je celá řada, hlasuje se mezi devadesáti stavbami, které vybral odborný čínský web o architektu­ře Archy.com – třeba o hotelu inspirovan­ém ruskou matrjoškou, kostelu ve tvaru houslí nebo obytném mrakodrapu vzhůru nohama, dále o muzeu připomínaj­ícím misku nudlí a tak dále. Jak to dopadne, budeme znát až v prosinci. Už nyní se však můžete podívat na některé adepty na výhru.

 ?? Foto: Profimedia ?? Čínské pyramidy Obytné budovy ve tvaru pyramidy vyrostly v Su-čou v provincii Ťiang-su.
Foto: Profimedia Čínské pyramidy Obytné budovy ve tvaru pyramidy vyrostly v Su-čou v provincii Ťiang-su.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Tři bohové Hotel Tchien-c’ stojící v Pekingu má fasádu ve tvaru trojice tradičních čínských bohů štěstí, kariéry a dlouhého života.
Foto: Profimedia.cz Tři bohové Hotel Tchien-c’ stojící v Pekingu má fasádu ve tvaru trojice tradičních čínských bohů štěstí, kariéry a dlouhého života.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Svérázný hotel Tento hotel přezdívaný ruská „bábuška“se nachází v autonomní oblasti Vnitřního Mongolska na severu Číny.
Foto: Profimedia.cz Svérázný hotel Tento hotel přezdívaný ruská „bábuška“se nachází v autonomní oblasti Vnitřního Mongolska na severu Číny.
 ?? Foto: archiv ?? Kostel ve tvaru houslí Originální stavba stojí poblíž města Fo-šan. Tamní obyvatelé jí prý moc na chuť nepřišli.
Foto: archiv Kostel ve tvaru houslí Originální stavba stojí poblíž města Fo-šan. Tamní obyvatelé jí prý moc na chuť nepřišli.
 ?? Foto: archiv ?? Žebříky do nebe Administra­tivní a nákupní centrum v pobřežní provincii Šan-tung tvoří čtyři propojené vysoké věže.
Foto: archiv Žebříky do nebe Administra­tivní a nákupní centrum v pobřežní provincii Šan-tung tvoří čtyři propojené vysoké věže.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia