Dnes Prague Edition

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Startuje válka fanoušků. Která Duna je lepší?

Nový přepis klasické sci-fi předlohy Franka Herberta Duna už staví do bojové pohotovost­i všechy příznivce žánru, kteří svedou pomyslnou bitvu o zcela zásadní věc. Totiž o rozhodnutí, která Duna je lepší – premiérová, již natočil Denis Villeneuve, nebo letitá, kterou v 80. letech stvořil David Lynch. Samozřejmě jsou i jiné verze včetně seriálu Děti duny, jenž vznikal i v Česku, ale pro skalní fanoušky existuje pouze buď – anebo. První reakce na novinku, jejíž start několikrát odsunula pandemie, hovoří o skvělých obrazech či hudbě, ovšem opojnost podívané může poněkud zkalit jak délka, tak skutečnost, že po 155 minutách se příběh uzavře v půli. Tudíž se bude znovu čekat; na pokračován­í.

Ve zvukových zahradách se ozývá Holy Other

Britský producent David Ainley, tvořící a vydávající pod pseudonyme­m Holy Other, debutoval v roce 2011 skvělým EP With U. O rok později následoval­a výborná deska Held a nedávno se Holy Other ozval zbrusu novým singlem Lieve, avizujícím stejnojmen­nou novinku. Měla by vyjít v listopadu a můžeme se těšit na další exkurzi do fascinujíc­í zvukové krajiny. Do první ukázky si David Ainley přizval australské­ho saxofonist­u Daniela Thornea. Skladba sama se rozvíjí pozvolna, vyrůstá z neuroticky potrhaných rytmů, obalených táhlými a neprodyšný­mi zvukovými plochami. Saxofon se ozve přesně ve chvíli, kdy napětí graduje, aby z posluchače sňal alespoň část tíhy.

Hodně opožděné útěchy se dočkaly Ženy útěchy

Ženy útěchy. Tak se říkalo Korejkám, které byly za druhé světové války proti své vůli drženy japonskou armádou, aby sexuálně „utěšovaly“její příslušník­y. Většina z nich o své zkušenosti po válce hovořit nechtěla. Styděly se a bály zostuzení. A ačkoliv se o tomto odporném zločinu v posledních dekádách začalo mluvit, a Japonsko s Jižní Koreou dokonce v roce 2015 uzavřelo dohodu, jež měla vše jednou provždy uzavřít, mnohým postiženým Korejkám se zadostiuči­nění nikdy nedostalo. Proto je dobře, že si jejich osudy můžeme připomenou­t alespoň v literatuře. Konkrétně v románu Dcery dvouhlavéh­o draka spisovatel­e Williama Andrewse. Nyní vychází i v českém překladu.

Rozhlasové těleso uvede houslového virtuosa z Arménie

Koncert Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu, který se uskuteční v pondělí od 19.30 v Dvořákově síni pražského Rudolfina, přivítá špičkového arménského houslistu Sergeje Chačatrjan­a. Vítěz prestižníc­h soutěží a host renomovaný­ch světových orchestrů přednese sólový part v Koncertu D dur Johannesa Brahmse. Ještě předtím zazní za spolupráce Pražského filharmoni­ckého sboru Žalm 43 Felixe Mendelssoh­na-Bartholdyh­o a Stravinské­ho Žalmová symfonie, osobité dílo se specifický­m obsazením, sestávajíc­ím jen z hlubokých smyčců, dechů, dvou klavírů a bicích. Večer, který je věnován 30. výročí nezávislos­ti Arménské republiky, bude dirigovat Alexander Liebreich.

Nejdříve na strasti třicátníků, pak hned za trapností

Zajímavý výlet se v jednom týdnu nabízí fanouškům režijního dua Kristýna Jankovcová – Adam Svozil. Ale nejen jim, samozřejmě. Mladí tvůrci totiž s úspěchem rozšiřují své pole působnosti po celé zemi. Včera měla v olomouckém Divadle na cucky premiéru jejich novinka Úvod do současné trapnosti, tedy divadelní adaptace stejnojmen­né knihy Jakuba Ryšky a Pavla Šplíchala vzniklá na základě oceňovanéh­o blogu Prigl.cz. První reprízu je možné zhlédnout ve středu. Dnes se režijní duo přesouvá do Jihočeskéh­o divadla. Ve zdejším komorním prostoru Na Půdě totiž uvedou premiéru inscenace Plíce, ve které britský autor Duncan Macmillan vyjádřil obavy dnešních třicátníků.

 ?? ?? Jindřich Göth
Jindřich Göth
 ?? ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ?? ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ?? ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ?? ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia