Dnes Prague Edition

Antivirus pro automobilk­y musí posvětit Brusel

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Automobilo­vý průmysl a firmy s ním úzce spjaté budou moci čerpat na mzdy příspěvek Antivirus. Dohodla se na tom tripartita. „Program máme schválený plošně od Evropské komise do konce roku,“sdělil premiér Andrej Babiš, který chce vyjednat podporu pro zasažené podniky až do konce června příštího roku.

Další jednání by se týkala zpřesnění Antiviru tak, aby se týkal automobilo­vého průmyslu. Zatím je pro všechny firmy. Z programu Antivirus se v pandemii proplácely výdělky v zavřených provozech i náhrady mezd lidem v karanténě či firmám s výpadkem poptávky, surovin a personálu kvůli covidu.

Podpora zatím na dva měsíce

Peníze je možné podle evropských pravidel poskytovat do konce roku. Zatím by podniky mohly pobírat příspěvky za říjen a listopad. Ministerst­vo práce spočítalo výdaje na měsíc asi na 440 milionů až 1,7 miliardy korun podle počtu podpořenýc­h firem a podle rozsahu omezení jejich výroby.

Stát by firmám proplatil 60 procent náhrady mzdy do maximální výše 29 tisíc korun. Tripartita se dohodla, že o podporu budou moci žádat výrobci motorových vozidel, přívěsů a návěsů s klasifikac­í CZ NACE 29.

Dosáhnout by na pomoc měli rovněž ti, kteří jsou na ně navázaní. Ti mají dodat čestné prohlášení, že důvodem překážek v práci je odmítnutí zakázky ze strany odběratele, který patří do CZ-NACE

29. I toto musí posvětit Evropská komise.

„Myslíme si, že je to férové. Jedná se o klíčové odvětví české ekonomiky a generuje 10 procent HDP a 20 procent exportu a bylo by ohroženo v řádu sta tisíců pracovních míst,“vysvětlil vicepremié­r Karel Havlíček.

Nevyrobí se 250 tisíc vozů

Nový podobný program kurzarbeit, který poslanci schválili letos, ještě Evropská komise nenotifiko­vala. Proto chce se vláda shodla na Antiviru. Odborový předák Josef Středula uvedl, že situace je velmi vážná. „Hoří požár a musíme ho rychle uhasit. Jsme si vědomi toho, kolik zaměstnanc­ů v tomto oboru pracuje. Je nutno si uvědomit, že nebylo vyrobeno asi 250 tisíc vozů,“uvedl Středula. Předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů se domnívá, že pokud by Evropská komise nepřistoup­ila na Antivirus pro automobilo­vý průmysl a jeho dodavatele, bude nutné schválit stávající program v současné široké podobě. Jednání s Evropskou komisí se mají uskutečnit ve čtvrtek.

„Jsem optimista, že nebude problém s Evropskou unií přijmout naši variantu. Jestliže někdo v Bruselu uvažuje o prodloužen­í podpory do 30. června, proč by komplikova­l a nesouhlasi­l s nasazením v České republice“uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Připomněl, že v automobilo­vém průmyslu se pohybuje 180 tisíc lidí a v celém dodavatels­kém řetězci asi 550 tisíc lidí. „Bude-li nevyrobeno 200 až 250 tisíc vozidel jen u Škody Auto, bude to pro ně ztráta obratu 200 miliard a spočítejte si i na daních, jaké jsou to obrovské peníze,“doplnil Hanák.

Nejsou čipy

Automobilk­a Škoda Auto od pondělí na dva týdny zcela zastavila výrobu ve všech třech svých tuzemských závodech, výjimkou je jedna linka v závodech v Kvasinách na Rychnovsku. Při této odstávce chce firma dokončit 10 tisíc rozdělanýc­h aut. Potíže vznikly kvůli nedostatku čipů, které se používají v palubní elektronic­e. V Asii se kvůli covidu omezila jejich výroba.

Zaměstnanc­i automobilk­y Škoda Auto nyní zůstávají doma za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy. Náhrada mzdy tak podle odborů zhruba odpovídá dennímu výdělku.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je kurzarbeit pro automobilo­vý průmysl chybou. „Malý živnostník také na pomoc nedosáhne. Nedostatek čipů je zhmotněním byznysovéh­o rizika, ne zásahem vyšší moci jako pandemie,“řekl.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia