Dnes Prague Edition

„Jen jsem neukázala občanku. A strážník mi dal pěstí“

- Václav Janouš reportér MF DNES Co bylo dál?

Strážník městské policie dal ve středu v noci v centru Českých Budějovic ránu pěstí do obličeje ženě, která mu odmítala předložit občanský průkaz. Primátor města Jiří Svoboda jej během pár hodin poté, co mu MF DNES předložila videozázna­m zákroku, postavil mimo službu s tím, že bude propuštěn. Napadená

sedmačtyři­cetiletá žena tvrdí shodně jako taxikáři, kteří video natočili, že strážníka neprovokov­ala ani neurážela. Redakce její jméno zná, ale s reportéry promluvila teprve pod podmínkou anonymity.

Ozvala se vám městská policie po incidentu?

Ano, vedení městské policie se mi omluvilo i jménem primátora města. Zopakovali mi, že je mimo službu a rozvážou s ním pracovní poměr.

Co se konkrétně stalo, že přijela na místo na Senovážné náměstí městská policie?

Šla jsem od restaurace, konkrétně pizzerie. Přede mnou šel můj známý a řešili jsme osobní záležitost­i. Nijak jsme se nenapadali, neprali či podobně. Nicméně přecházeli jsme silnici a můj známý se najednou rozhodl přeběhnout silnici na protější stranu a způsobil při tom dopravní nehodu. V podstatě vběhl pod auto. Už to byl pro mě obrovský šok.

Stála jsem tam a čekala, jestli bude potřeba jej ošetřit nebo co se vlastně stalo. V té chvíli přijela městská policie, která stála nedaleko. Přišel ke mně strážník a dožadoval se, abych mu předložila občanský průkaz. Neměla jsem s tím problém, jen jsem se ptala, z jakých důvodů. A on mi na to neodpovědě­l, pořád tvrdil, že v těch místech nemám co dělat, a neustále se dožadoval dokladu totožnosti. Tak jsem mu pořád opakovala, že chci vědět důvod, proč se mám legitimova­t. A on řekl: „Prostě to chci.“

Jaký důvod by měl něco takového říkat?

O tom to právě je. Řekl mi, ať se seberu a vypadnu, že tam nemám co dělat. Když jsem mu řekla počtvrté, proč bych tam nemohla být a proč bych mu měla dávat občanský průkaz, tak přišla ta rána pěstí.

Celý rozhovor čtěte na iDNES.cz

 ?? ?? Důkaz Incident strážníka a ženy natočil svědek. Video: archiv
Důkaz Incident strážníka a ženy natočil svědek. Video: archiv

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia