Dnes Prague Edition

Švédský vývoz znečištění

Příklad jedné cementárny ukazuje, že za pěknými čísly je často přenášení problému do ciziny, takže nakonec jsou uhlíkové emise ještě horší.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Baltskými větry ošlehaný ostrov Gotland dlouhé roky hyzdí cementárna, největší v celém Švédsku, až donedávna vyráběla tři čtvrtiny veškeré švédské produkce.

Když tamní soud rozhodl těžbu vápence ukončit, ekologičtí aktivisté zajásali. Těžební místo a cementárna v obci Slite na severu ostrova totiž byla současně druhým největším producente­m škodlivých uhlíkových emisí v severské zemi.

Rozhodnutí soudu uleví volně žijícím živočichům a také vodním zdrojům na ostrově.

Podle právníka zelených aktivistů Jonase Ebbesona, kterého citoval švédský veřejnoprá­vní rozhlas, nedokázala firma přesvědčiv­ě doložit, že další těžba vápence neovlivní nepříznivě životní prostředí.

Cementárna teď bude muset shánět suroviny jinde či nakonec úplně skončit.

Takže pozitivní zpráva? Možná pro Švédsko, nikoli už ale pro zbytek planety.

Studie švédské vlády, do které nahlédla agentura Reuters, mluví o tom, že Švédsko bude muset v případě ukončení provozu cement dovážet. A to ze zemí, které v průběhu výroby vypouštějí mnohem více škodlivých emisí, jako je Rusko, Turecko či země severní Afriky. Jinak by Švédi riskovali ztrátu tisíců míst ve stavebnict­ví.

„Dovoz z jiných zemí možná povede k ještě mnohem větším globálním dopadům na životní prostředí,“uvádí zmíněná zpráva s tím, že ne všude v zahraničí mají tak přísné emisní normy jako v severské zemi.

Švédsko je v mnoha ohledech ekologický­m premiantem, omezuje emise a vytrvale směřuje ke svému cíli zachovat hospodářsk­ý růst, a přitom se stát uhlíkově neutrální zemí už v roce 2045.

Je lídrem v užívání obnoviteln­é energie a jeho uhlíková daň patří k nejvyšším na světě. Jeho emise jsou ve srovnání s průměrem celé evropské

Dovoz z jiných zemí možná povede ještě k mnohem větším globálním dopadům na životní prostředí.

sedmadvací­tky asi poloviční. Mnozí kritici ale zmiňují Švédsko jako příklad země, která si svá skvostná ekologická čísla vykupuje tím, že problém prostě exportuje na jiné místo planety. Cementárna na Gotlandu to podle nich ilustruje. Výzkumníci Magnus Henrekson a Christian Sandstrom to označili za „environmen­tální nacionalis­mus“,

 ?? Foto: ČTK ?? Greta je tady
Na demonstrac­ích v Glagow nemůže chybět švédská aktivistka Greta Thunbergov­á.
Foto: ČTK Greta je tady Na demonstrac­ích v Glagow nemůže chybět švédská aktivistka Greta Thunbergov­á.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia