Dnes Prague Edition

V Glasgow projednají, jak čelit změně klimatu

-

který sice prospívá jedné zemi, ale v globálním měřítku je škodlivý.

Vlastníkem firmy Slite je německá společnost Heidelberg­Cement, která měla rozmáchlé plány, jak z ní udělat první uhlíkově neutrální cementárnu na světě. Ve světle zamítavého rozhodnutí soudu jsou ale tyto plány nejisté. Podle vedení společnost­i bude třeba nějaký čas, než firma přijme dlouhodobě­jší rozhodnutí. Vysoké unijní poplatky za fosilní paliva každopádně přiměly firmu k investicím do čistějších technologi­í. Pokud by se tedy těžba a výroba přesunula do Turecka či severní Afriky, kde žádná omezení neexistují, příroda v globálním kontextu zapláče.

V souvislost­i s klimatický­m summitem, který nyní začíná ve skotském Glasgow, sílí názory, že cementárna ve Slite reprezentu­je problém, který by měl trápit celou Evropu.

Ve skotském Glasgow včera formálně začala klimatická konference OSN. Diplomaté i odborníci v následujíc­ích dvou týdnech projednají společný postup, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofá­lními dopady. Akci odloženou o rok kvůli pandemii covidu-19 dnes dvoudenním summitem naplno odstartují světoví lídři, promluví i český premiér Andrej Babiš.

Konferenci zahájila předsedkyn­ě předchozíh­o setkání v Madridu Carolina Schmidtová, která účastníky požádala o minutu ticha na památku obětí pandemie covidu-19.

Jednání ve Španělsku se konala v roce 2019, krátce před začátkem globální zdravotnic­ké i ekonomické krize. Její účastníci se i přes dvoutýdenn­í vyjednáván­í nakonec nedohodli.

Mnoho témat, která budou delegáti projednáva­t nyní až do 12. listopadu, byla na programu už několik desetiletí. Týká se to například pomoci vyspělých států snižovat emise v chudších zemích či jak se adaptovat na vzrůstajíc­í teploty.

Proti pomalému tempu světových vlád při přijímání rozhodnutí se bouří klimatičtí aktivisté, kteří v Glasgow v průběhu summitu plánují řadu protestů. (ČTK)

Nejen u výroby stavebnin, ale u desítek mnoha dalších průmyslový­ch odvětví.

Politici se snaží to nepřehlíže­t. Brusel představil před časem plány na zavedení uhlíkové daně, která by měla chránit evropský průmysl před zahraniční konkurencí, která tolik neinvestuj­e do ochrany životního prostředí.

Nejde ale jen o průmysl, uhlíkovou stopu zanechávaj­í i spotřebite­lé. Pokud by se změřily veškeré švédské emise, které pocházejí ze služeb a zboží vyrobeného v zahraničí, Švédsko by už zdaleka nebylo takovým premiantem, jak o tom vypovídají současné statistiky.

Proto se klimatičtí aktivisté přimlouvaj­í, aby Švédsko nemyslelo jen na vlastní statistiky, ale uvažovalo o škodlivých emisích globálně, například se více snažilo vyvážet obnoviteln­ou energii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia