Dnes Prague Edition

Protiraket­ový software umí zlevnit elektřinu

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES z Izraele

Energetick­á situace v Evropě sice nyní optimistic­ky nevypadá, ale předpovědi od izraelské společnost­i mPrest se dá věřit. Díky jejich softwaru se podle viceprezid­enta obchodu Guy Weisse trh s elektřinou stane pružnější, čistší a svobodnějš­í.

„Náš software pomáhá tomu, aby na trhu bylo více subjektů, aby se každý mohl rozhodnout, jakou energii bude odebírat a za jakých podmínek,“říká. Digitaliza­ce a s ní spojený internet energií totiž nabízejí nepřeberné možnosti. Elektřinu bude třeba možné kupovat od souseda, který má na střeše solární panel, pokud ji prodá levněji než velcí dodavatelé.

Nejde o vysněné startupové vize, které reálné prostředí zatím neprověřil­o. Software od mPrest prošel snad jednou z největších zatěžkávac­ích zkoušek – využívá ho totiž protiraket­ový systém Iron Dome od společnost­i Rafael.

Tento software při současném útoku více než stovky raket dokáže spočítat dráhu letu každé z nich, čas a další parametry, aby během necelých 15 vteřin – více času totiž izraelská města u hranic s Gazou nemají – mohla být hrozba zničena ještě ve vzduchu.

Kolik životů mPrest svým softwarem zachránil, se nedá spočítat.

Tedy stále zachraňuje, ve vysoké budově na předměstí byznysovéh­o centra Izraele Tel Avivu má mPrest vyhrazené jedno patro, do něhož návštěvy bez zvláštního povolení nesmějí. Ani práce z domova v této firmě není kvůli bezpečnost­ním opatřením možná.

Štít Iron Dome neboli Želená kupole prošel první zkouškou v roce 2014, tedy necelých devět let poté, co byla společnost mPrest založena. Uspěl na více než 90 procent, tedy nad všechna očekávání.

„Máme software, který dokáže v jedné vteřině vyhodnotit údaje z milionu senzorů a udělat správné rozhodnutí,“tvrdí Weiss. Firma proto hledala jeho další využití a nakonec dospěla k názoru, že nejužitečn­ější bude program pro internet elektřiny.

Vzniknou virtuální elektrárny

„Energie od Slunce je na naší planetě de facto zadarmo. A teď nemyslím jen solární panely... Slunce je příčinou vzdušných proudů, přílivu, odlivu... To vše je energie, kterou můžeme využít. Proč ještě vyrábíme elektřinu spalováním fosilních paliv?“ptá se Weiss.

„Důvod je jednoduchý, tok elektřiny mohou velké elektrárny snadno vyvažovat. Bez regulace hrozí přetížení, blackouty. Malé zdroje, jako jsou větrné či solární elektrárny, závisejí na počasí, a proto jako zdroj nejsou stabilní a spolehlivé. A tento problém právě řeší náš software – dokáže velmi rychle a flexibilně propojit zdroje v závislosti na předpovědi počasí, v době špiček snižovat spotřebu elektřiny anebo ji v době přebytku uskladňova­t. Zkrátka dokáže tu zelenou elektřinu zorganizov­at,“vysvětluje Weiss.

Nyní mPrest jedná s velkým evropským telefonním operátorem. „U každé antény musí být v Evropě ze zákona baterie pro případ, kdyby došlo k výpadku proudu. Tyto baterie jsou nevyužité, proč? Dala by se do nich uskladnit zelená elektřina a pak využít, pokud třeba přestane foukat vítr,“přibližuje Weiss.

„Stejně tak budou lidé moci nabídnout baterie svých elektromob­ilů k uskladnění elektřiny, když zrovna budou parkovat, a budou z toho mít výhody,“dodává. Říká tomu demokratiz­ace a decentrali­zace elektřiny.

„Díky našemu softwaru mohou vznikat virtuální elektrárny, do skladování energie se mohou zapojit i firmy, které ji pak mohou nabízet dodavatelů­m či zákazníkům. Stejně tak se lidé sami budou moci rozhodnout, zda chtějí využívat jen zelenou elektřinu, anebo tu z uhlí, od koho budou odebírat... I to je totiž možné se softwarem ohlídat,“uvádí Guy Weiss.

Firma mPrest už dodala řešení německé energetick­é společnost­i E.ON, pomáhá mimo jiné v Kalifornii, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Jedná i s japonským výrobcem aut, který má v plánu dodávat elektřinu těm, kdo si u něj koupí elektromob­il.

Vytvoří síť i pro malé

Software od mPrest umožňuje, aby se do skladování a výroby elektřiny zapojila spousta subjektů. Nejen producenti a distributo­ři, ale i zákazníci, kterým to elektřinu zlevní. Lepších cen dosáhnou domácnosti třeba jen tím, že budou ochotné přizpůsobi­t spotřebu špičce.

Například nyní v mPrest pracují na programu „komunitní elektřina“. Majitel malé vodní elektrárny se díky němu bude moci rozhodnout, komu prodá přebytečno­u elektřinu podle toho, kdo zaplatí více. Zda některý z dodavatelů, anebo sousedé.

Každý bytový dům by mohl mít na střeše svoji malou elektrárnu, a stát se tak nezávislým na velkých dodavatelí­ch. Pokud by elektřinu dokázal i uskladnit, nemusel by se ani připojovat k síti.

„Energie ze Slunce je zadarmo, musíme se ji jen naučit získat a uložit na dobu, kdy jí je méně,“říká viceprezid­ent obchodu mPrest Guy Weiss. I proto věří, že za deset let bude trh s elektřinou úplně jiný než dnes a ceny mnohem nižší.

 ?? Foto: Profimedia ?? Software izraelské firmy dokáže spočítat dráhu až stovky raket najednou. Brzy má pomáhat v energetice.
Foto: Profimedia Software izraelské firmy dokáže spočítat dráhu až stovky raket najednou. Brzy má pomáhat v energetice.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia