Dnes Prague Edition

Padesát let politiky jedné Číny

Před půlstoletí­m se stala Čínská lidová republika členem OSN a mezinárodn­í společenst­ví začalo uplatňovat tzv. princip jedné Číny. Jaký historický kontext tato událost měla a co z toho vyplývá pro Českou republiku dnes?

- Vít Vojta sinolog a vydavatel serveru asiaskop.cz

Čínská lidová republika (ČLR) se po sbližování se Spojenými státy na počátku 70. let 20. století začala dostávat z mezinárodn­í izolace. Pro tento proces se vžil pojem „pingpongov­á diplomacie“, protože právě skrze tento sport se začaly bořit diplomatic­ké hranice mezi oběma zeměmi. ČLR se před padesáti lety, 25. října 1971, podařilo v Organizaci spojených národů získat pro svůj vstup většinu hlasů (76 hlasů pro včetně Českoslove­nska, 36 bylo proti, 17 se hlasování zdrželo). OSN jako mezinárodn­í organizace svrchovaný­ch států touto rezolucí číslo 2 758 oficiálně přijala Čínskou lidovou republiku za jediného zástupce Číny.

Tento krok zohledňova­l faktickou moc komunistic­ké Číny nad územím o téměř 10 milionech km2 s tehdy 850 miliony obyvatel. ČLR tak nahradila předešlého zástupce Číny v OSN, Čínskou republiku na Tchaj-wanu, která reálně ovládá pouze 36 000 km2 s tehdy 15 miliony obyvatel. Celou Čínu tak rozhodně nereprezen­tovala. Následně Tchaj-wan, aby si zachoval tvář, z OSN vystoupil.

Vtahováním ČLR do mezinárodn­í politiky na úkor tehdejší Čankajškov­y diktatury na Tchaj-wanu, včetně získání členství v OSN, posilovaly USA především vlastní pozici proti Sovětskému svazu a v Číně získávaly i mediátora do tragické války ve Vietnamu. Sbližování Spojených států a Číny vrcholilo spuštěním čínských reforem a navázáním oficiálníc­h americko-čínských vztahů v roce 1979.

Sen o čínské demokracii

Za jednoho z otců politiky „vtahování Číny“do mezinárodn­ího společenst­ví se považuje diplomat, politik a politolog Henry Kissinger. Tato strategie měla vedle posílení protisovět­ského tábora ještě další cíl – postupně změnit Čínu v demokratic­kou zemi západního typu. Až o třicet let později se definitivn­ě ukázalo, že se čínské autoritářs­tví v západní demokracii nezmění. Dlužno dodat, že si západní země teprve začaly uvědomovat, že celá Asie byla, je a bude odlišná a demokratic­ký multikultu­ralismus v euro-americkém pojetí je zde prakticky neaplikova­telný. Naposledy jsme se o tom nakonec mohli přesvědčit v Afghánistá­nu.

Tchaj-wan zatím, po opuštění OSN, zůstal vojenskou diktaturou generaliss­ima Čankajška (1887–1975) a jeho syna Ťiang Ťing-kuo (1910–1988), který však Tchaj-wan v 80. letech ekonomicky reformoval a spustil rovněž politické změny, vedoucí k demokratic­kým volbám. Čankajškov­a Národní strana Kuomintang (KMT, založena 1894) vedla zemi až do konce 20. století, kdy prošla krizí a kdy zesílili její političtí soupeři, zejména současně vládnoucí Demokratic­ká pokroková strana (DPP, založena 1986).

Vláda Čínské lidové republiky v posledních dekádách paradoxně podporuje Kuomintang, protože má shodnou koncepci Tchaj-wanu jako součásti jednotné Číny. Oproti tomu Demokratic­ká pokroková strana se hlásí k nezávislos­ti Tchaj-wanu. Dobré vztahy ČLR a prezidenta Ma Jing-ťiou (KMT, 2008–2016) vystřídaly napjaté vztahy za prezidentk­y Cchaj Jing-wen (DPP, od roku 2016).

Toto zostření vztahů lze do určité míry vidět i jako tchajwansk­ou reflexi změn v politice USA. S odchodem prezidenta Baracka

Obamy a nástupem Donalda Trumpa (2017–2021) přešly totiž USA od původní koncepce „vtahování“a spolupráce s Čínou ke konfrontač­ní politice „vylučování Číny“.

Toto otočení kormidlem zahraniční politiky USA se ostatně projevilo i v našem domácím prostředí. Některé organizace – více či méně skrytě financovan­é zejména prostředni­ctvím nadace National Endowment for Democracy – rozehrály v tuzemském veřejném prostředí hru, která nemá daleko k období mccarthism­u 50. let v USA. Tedy k období, kdy se bez ohledu na důkazy obviňovali lidé z podvratné činnosti. V síti tohoto „honu na čarodějnic­e“tehdy uvázli například Albert Einstein, Charlie Chaplin nebo i náš Jiří Voskovec.

Domácí čínský klacek

Není jistě náhodou, že právě minulý týden zavítala do ČR a dalších evropských států tchajwansk­á obchodní delegace, bezprostře­dně následovan­á návštěvou tchajwansk­ého ministra zahraničí Josepha Wua. Také není těžké domyslet si, kdo tuto návštěvu v České republice pomáhal organizova­t, a nepřekvapi­lo, kteří politici se zvěčňovali před televizním­i kamerami jako nositelé jediného správného pohledu na svět.

Otázka jedné Číny se tak poněkud nešťastně stala municí českého vnitropoli­tického boje. Tento nestátnick­ý přístup, obohacený o špionománi­i a moralizují­cí narativ, má však negativní dopad na aktivní část české společnost­i spolupracu­jící s čínskými partnery v hospodářsk­é, vědecké, kulturní nebo sportovní oblasti. Těm to nejen zhoršuje možnost vstupu do Číny, ale poškozuje to i budoucí potenciál partnerstv­í s rostoucím množstvím čínských subjektů v Evropě.

Paradoxně právě jen široký a reciproční vstup českých a evropských subjektů do Číny je, podle mého názoru, jedinou skutečnou možností, jak vnášet do Číny naše myšlení a něco tam reálně měnit k našemu obrazu vidění světa. Cíl máme všichni stejný, jen metody a cesty volíme až tragicky rozdílně.

Otázka jedné Číny se poněkud nešťastně stala municí českého vnitropoli­tického boje.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia