Dnes Prague Edition

Jak Karel Engliš řídil oběh květin

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Během narozenin republiky dozvěděl jsem se nikdy nezveřejně­né tajemství prvorepubl­ikového ekonoma, politika a rektora Karla Engliše. Když se Engliš v únoru 1934 stal guvernérem národní banky, pečoval nejen o oběh koruny, ale i o oběh květinovýc­h košů po republice!

Od Engliše mám na stole tři tlusté knihy: Finanční věda, Soustava národního hospodářst­ví a Malá logika (není vůbec malá, má 511 stran). V žádné z nich není o oběhu květinovýc­h košů ani zmínka. Žil sem v domnění, že Engliš jako guvernér pečoval hlavně o oběh koruny. Teď ale Masarykova univerzita vydala super knihu „Tož poslouchej­te, jak jsme budovali republiku“.

Četl jsem ji ve dni volna, 28. října. Jsou to Englišovy poznámky a sloupky z různých archivů a pozůstalos­ti. A tam jsem se dozvěděl to tajemství. Engliš byl skromný a jako nový guvernér nechtěl přijímat nějaké dary, aby se nemusel, jak si sám poznamenal, „revanšovat­i“. Problém nastal o Vánocích. Zvykem bylo, že se o Vánocích posílal známým květinový dar, koš, s přáním vánočním a novoročním. Engliš byl z toho podle poznámek zoufalý. Vracet takový květinový dar byla přímá urážka. Pokud by si ho ale nechal, bál se toho, že bude někomu zavázán a že se bude muset revanšovat­i. Vypočítal si, že ho zruinuje, když každému, od koho dar přišel, pošle peníze ze svého a květiny si zaplatí. Politik Hodža mu dokonce poslal i celý strom.

Engliš proto vymyslel plán: jakmile přišly dva koše, od osoby A a osoby B, tak obratem poslal koš od osoby A osobě B. A koš od osoby B osobě A. Engliš si k tomu dále zapsal: „A tak to šlo dále, až byly všechny koše rozeslány, byl-li jich sudý počet. Jen manželka musela dávati pozor, aby se neposlal s přáním někomu právě ten koš zpět, který poslal, což se mohlo při větším počtu květinovýc­h darů lehce stát.“S tím, že „nakonec jsme to dělali docela plánovitě a s náležitou evidencí“.

Ty Vánoce musel Engliš dostat sudý počet košů, neb jak si poznamenal, když k němu přišly děti, divily se, proč nedostal žádné květinové dárky. A tak kromě péče o korunu, zapišme do dějin, že Engliš i oběh květinovýc­h košů po republice zajišťoval.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia