Dnes Prague Edition

Nová vlna očkování. Testy už se nevyplatí

Prudce zvýšený zájem o očkování minulý týden má celkem jasný důvod. Konec proplácení testů. Praha ode dneška nabízí novou možnost jednodávko­vé vakcinace.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Zájemců o očkování za poslední dva týdny v hlavním městě výrazně přibylo, celkem si pro vakcínu došlo přes 50 tisíc lidí, což je více než dvojnásobe­k oproti první polovině října. Zvýšený zájem byl také o jednodávko­vou vakcínu, kterou si v Praze minulý týden aplikovalo dva tisíce lidí. Lidé, kteří si doteď vystačili s testy, si vypočítali, že se jim to už nevyplatí.

„Důvodů je samozřejmě více, ale především se obávají nových vládních opatření v podobě ukončení úhrad antigenníc­h a PCR testů v kombinaci s možností nechat se očkovat posilovací dávkou již po šesti měsících po dokončeném očkování,“říká Martin Ježek, krajský koordináto­r očkování a ředitel magistrátn­ího odboru zdravotnic­tví.

Ode dneška mají Pražané možnost nechat se očkovat jednodávko­vou vakcínou Janssen také v očkovacím centru ve Spálené ulici, které zřizuje hlavní město. Termín očkování si zájemci budou moci zarezervov­at, čímž se vyhnou čekání ve frontách. Ty se po týdnech nezájmu opět začaly tvořit před všemi očkovacími centry. Na hlavním nádraží, které bylo dosud jediným místem, kde se vakcína Janssen v Praze podávala, byly fronty tak dlouhé, že si jeden muž dokonce přinesl rybářskou stoličku.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) informoval, že personál restaurací bude muset ode dneška kontrolova­t u hostů po jejich usazení doklad o bezinfekčn­osti. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou a také pro jídelní zóny v obchodních centrech. Testy se nově budou proplácet už jen nezletilým nebo lidem, kteří se nemohou očkovat ze zdravotníc­h důvodů.

Přísnější podmínky přispěly k tomu, že se denní počty podaných dávek v metropoli poprvé od začátku podzimu opět dostaly k pěti tisícům. Čísla jsou nicméně pořád podstatně nižší než v druhé polovině jara, kdy se na území Prahy použilo někdy až přes 20 tisíc dávek denně. V Praze očkování proti koronaviru nabízí kromě praktickýc­h lékařů kolem čtyř desítek míst. 14 z nich nevyžaduje rezervaci termínu.

Nakažených je více, než se uvádí

Vědci z Vysoké školy chemicko-technologi­cké (VŠCHT) varují, že počet nakažených v Praze je mnohem vyšší, než udávají oficiální statistiky. Zjištění opírají o výzkum odpadních vod – analyzují množství virové RNA, která se tam dostala ze stolice nakažených. Jan Bartáček z Ústavu technologi­e vody a prostředí VŠCHT minulý týden uvedl, že virová nálož v odpadní vodě v Praze nyní odpovídá počtu nakažených z nejzávažně­jší vlny letos v březnu.

Tehdy bylo v Praze i 18 tisíc nakažených. MF DNES to v rozhovoru potvrdil také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle Hřiba by v době zvýšené poptávky po očkování lidé měli mít možnost nechat se pohodlně očkovat i jednodávko­vou vakcínou. „Celodenní čekání ve frontách v nákupních centrech či na nádraží, jak to nabízí vláda, je nedůstojné a jde i proti smyslu bezpečnost­ních opatření,“sděluje primátor.

Posilující dávku vakcíny nyní podávají zdravotníc­i také v domovech pro seniory. Pražská sociální pobytová zařízení mohou využít služeb mobilního očkovacího týmu, který vznikl spoluprací pražského magistrátu s Českým červeným křížem a Městskou poliklinik­ou Praha. Mobilní očkovací tým je opět činný od začátku října, jak uvedla radní pro sociální politiku a zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

„Dosud už jsme tímto způsobem podali vakcínu zhruba dvěma stům zájemců z řad klientů a zaměstnanc­ů, další stovky lidí budeme očkovat v domovech pro seniory v příštích týdnech,“uvádí Johnová. Kromě mobilních týmů se podle ní do očkování zapojují také praktičtí lékaři a ojediněle také mobilní týmy jiných zdravotnic­kých zařízení.

Nejčastěji chodí na třetí dávku

Praha rovněž pokračuje v kampani k očkování proti covidu-19. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana cílí zvláště na mladé lidi. Proti covidu-19 je podle údajů na datové platformě golemio.cz očkováno méně než 60 procent Pražanů mladších 39 let. Mladí lidé jsou nejméně proočkovan­ou věkovou skupinou v metropoli.

Ve frontách na očkování v nemocnicíc­h jsou nyní hlavně starší lidé a ostatní ohrožené skupiny. Nejčastěji ti, kteří jdou na posilující dávku. „Zaznamenáv­áme stoupající tendenci v zájmu o očkování oproti minulým týdnům, výrazněji však u podání třetí, posilující dávky,“potvrzuje Jana Merxbauero­vá z Fakultní nemocnice v Motole. Tady se minulý týden vyočkovalo celkem 1 941 dávek vakcíny proti covidu-19. Z tohoto celkového počtu bylo 309 očkovaných na první dávce a 1 341 na dávce třetí.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Očkování Proti covidu-19 je podle datové platformy golemio.cz očkováno méně než 60 procent Pražanů mladších 39 let.
Foto: Michal Turek, MAFRA Očkování Proti covidu-19 je podle datové platformy golemio.cz očkováno méně než 60 procent Pražanů mladších 39 let.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia