Dnes Prague Edition

Záchranná síť toalet pomůže lidem v nouzi

-

ŽIŽKOV, VINOHRADY Akutní potřeba způsobená plným močovým měchýřem už někdy přepadla každého. Avšak na rozdíl od pobytu v přírodě nebo na venkově, kde možnost úlevy nabízí každé křoví nebo kousek zeleně, má městský člověk podstatně méně příležitos­tí. A veřejné toalety v Praze často nejsou v doběhové vzdálenost­i a bývají placené.

V Praze 3 ale vznikla pro ty, kteří se do takové bezvýchodn­é situace dostanou, záchranná síť toalet. Lidé s naléhavou potřebou mohou beze studu navštívit zdarma podniky a instituce zapojené do projektu Nouzovka. „Chceme dát lidem možnost si ve městě důstojně odskočit, protože to považujeme za základní lidské právo. Projekt je zaměřený hlavně na rodiče s dětmi, seniory, těhotné ženy nebo lidi s nejrůznějš­ími onemocnění­mi. Podle potřeby ho ale může využít každý,“říká místostaro­sta třetí městské části Ondřej Rut (Piráti).

Obyvatelům i návštěvník­ům Prahy 3 ulehčí vykonávání základních lidských potřeb jak instituce městské části, tak některé soukromé podniky a kulturní zařízení.

„Všechna místa, která se budou chtít zapojit, od nás dostanou žlutou samolepku. Tu lze snadno nalepit na vchodové dveře restaurací. Tím pádem budou lidé na první pohled vidět, že si zde mohou odskočit, aniž by se museli potupně někoho ptát,“dodává předseda výboru pro územní rozvoj Matěj Michalk Žaloudek.

Samolepka s nápisem „klidně si odskočte...“už nyní visí na třinácti pražských podnicích. Městská část ale doufá, že se brzy do záchrany Pražanů přidá více provozovat­elů. „Zapojení se do projektu pro mě byla z lidského hlediska samozřejmo­st. Pokud hosté poté zůstanou třeba na kávu nebo něco malého, bude to jen příjemný benefit,“vysvětluje majitel Osika restaurant­u Michal Koksa. Kromě podniků fungují toalety i na radnici či v parcích.

Sehnat podniky podle Žaloudka nebyl velký problém, do projektu se zapojily bez větší externí motivace po prvním oslovení. Záchranná síť veřejných toalet kromě Prahy 3 funguje také v Praze 7, v Plzni nebo Brně. (kbr)

 ?? Foto: archiv ?? Nouzovka Samolepku zájemci získají od radnice Prahy 3.
Foto: archiv Nouzovka Samolepku zájemci získají od radnice Prahy 3.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia