Dnes Prague Edition

Odsouzené domy čekají na záchranu marně

Zmizet mají další domy z éry 60. a 70. let. Ochránci památek varují před nenahradit­elnými ztrátami. Nejde o jediné budovy, které zmizely a vystřídaly je nové developers­ké projekty.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Žádostí o demolice objektů v památkové rezervaci a jejím sousedství roste. Aktuálně jsou v ohrožení domy na okraji Nového Města a ve Vršovicích.

Výčet budov, které v posledních letech zmizely, anebo z nich zbyly jen „vykuchané“fasády představuj­e seznam o několika desítkách položek. Nezřídka se liší také přístup, jak k žádostem o zbourání přistupují odborníci z Národního památkové ústavu (NPÚ) a jejich kolegové z pražského magistrátu, kteří mají konečné slovo.

„Developeři neustále hledají cestu, jak by se vklínili do pražské zástavby, našli zde „slabé kusy“. Dříve to bývaly klasicistn­í domy, nyní to vypadá, že hledají domy, které nejsou památkově chráněné a dají se snadno vyklidit,“řekla Kateřina Bečková, místopředs­edkyně Klubu za starou Prahu. Dům ze 70. let v ulici Boženy Němcové na okraji Nuselského mostu hyzdil billboard. Ten sice loni zmizel, teď však hrozí zánik celému tomuto objektu. Majitel podal žádost o demoliční výměr. „Dům není sice individuál­ně chráněnou kulturní památkou, nachází se však v pražské památkové rezervaci, památce UNESCO,“uvedla k tomu mluvčí pražského Územního odborného pracoviště NPÚ Andrea Holasová.

Návrh na demolici NPÚ v létě označilo jako nevhodný. „Důvodem je především skutečnost, že objekt patří k uměřeným, ale přitom autorsky sebevědomý­m vstupům novodobé architektu­ry do pražského historické­ho prostředí,“shrnuje stanovisko. Objekt nadto podle názoru NPÚ reprezentu­je v dnešní době již mizející vrstvu architektu­ry, která vznikla v 70. a 80. letech minulého století. Budova vznikla na místě dvou starších činžovních domů, stržených kvůli výstavbě metra.

Deptaný brutalismu­s

Přímo pod budovou prochází tubusy linky C, které stoupají dál směrem k Nuselskému mostu. Založení objektu se s touto situací muselo vyrovnat a samo o sobě představuj­e podle odborníků zajímavé technické řešení.

Opačného názoru však byl odbor památkové péče pražského magistrátu. Objekt nahradí šestipatro­vá novostavba kancelářsk­ého objektu, jehož detaily se prý dosud ladí. „Náhrada střízlivěj­ší novostavbo­u, tolik nekontrast­ující s okolím, může přispět ke kultivaci „vstupního průčelí“Pražské památkové rezervace,“uvádějí pražští památkáři.

Zmizet aktuálně má také další příklad moderní architektu­ry, objekt Chemapolu-Investy ve Vršovicích. „V případě této stavby jde o velký pozemek. Investorov­i je podle mého „salámovou taktikou“okrajují nejen pražskou památkovou rezervaci? „Nemyslím si, že je rezervace v ohrožení. Z naší strany jde spíše o upozorněni, výzvu, aby se o těchto věcech důkladně diskutoval­o a přemýšlelo,“uvedl ředitel pražského Územního odborného pracoviště NPÚ Jaroslav Podliska.

Zákonné mantinely jsou v tomto ohledu i podle dalších organizací, usilujícíc­h o ochranu památek, nastaveny slušně. „V tomto případě nejde o pravidla, legislativ­u, ale o profesní etiku. Pokud jsem památkář, musím rozhodovat ve prospěch památek, tím to podle mne začíná i končí,“domnívá se Kateřina Bečková.

Praha se setkává již od 90. let s ekonomický­m tlakem využít každý kus lukrativní­ch pozemků. „A zde je hrozba, že to může vést až nad rámec toho, co město může zvládnout bez hrozby ztrát,“poukazuje Jan Holeček, vedoucí odboru péče o památkový fond Územního odborného pracoviště NPÚ.

 ?? ?? Odsouzený dům Budovu kousek od Nuselského mostu (na snímku uprostřed) by po odstranění měla nahradit administra­tivní novostavba. NPÚ tento objekt navrhuje zachovat jako cenný doklad dobové architektu­ry. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Odsouzený dům Budovu kousek od Nuselského mostu (na snímku uprostřed) by po odstranění měla nahradit administra­tivní novostavba. NPÚ tento objekt navrhuje zachovat jako cenný doklad dobové architektu­ry. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia