Dnes Prague Edition

Lanovce selhalo lano, jeden mrtvý

Kabina lanovky na Ještěd se včera zřítila. Dnes měla projít revizí. Zemřel průvodčí

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Skřípění brzd, děsivá rána, křik lidí a pak zlověstné ticho. Scéna jako z hororu se včera odehrála na libereckém Ještědu. Kabina lanovky se kolem 14. hodiny zřítila na zem. Pád ze třicetimet­rové výšky nepřežil průvodčí, který v ní jako jediný směrem dolů jel. Obrovské štěstí mělo 14 lidí, kteří cestovali v druhé kabině nahoru. Ta velkou rychlostí sjela dolů, zastavit se ji personálu podařilo jen pár desítek metrů od dolní stanice. Náraz do ní by způsobil neštěstí.

Rána a pak ticho

„Slyšet byl takový tupý náraz, jako když bouchnete do bubnu. Vůbec ničeho jsme si jinak nevšimli. Až pak se ta kabina začala kutálet ještě dolů a pak bylo hrobové ticho,“popsal MF DNES muž, který při neštěstí stál u dolní zastávky lanové dráhy.

„Došlo k destrukci tažného lana, bližší příčina bude předmětem vyšetřován­í,“řekl Tomáš Mohr, ředitel provozu osobní dopravy Českých drah, kterým lanovka patří.

Lidé z druhé kabiny skončili v péči psychologů kvůli prodělaném­u šoku, pád druhé kabiny totiž viděli na vlastní oči. „Poskytli jsme jim psychologi­ckou pomoc, jednoho zaměstnanc­e drah jsme kvůli jeho stresové reakci raději převezli do nemocnice,“podotkl mluvčí krajské Zdravotnic­ké záchranné služby Michael Georgiev.

V pondělí měla celá lanovka projít technickou revizí a plánovanou odstávkou, což se děje nejméně jednou ročně. Podle informací MF DNES měla prohlídka být zaměřená právě na tažná, přítažná a nosná lana. Prohlídka pomocí rentgenu by závadu nejspíš odhalila.

Na závadu by se přišlo

„Je to obrovské neštěstí a smůla. Kdyby lanovka ještě půl dne jezdila, pravděpodo­bně by se na závadu přišlo. Moc mě to mrzí,“reagoval Pavel Vursta, bývalý přednosta lanové dráhy na Ještěd, který zde sloužil dvacet let a napsal o ní i knihu. 88 let stará lanovka přitom pravidelně procházela kontrolami, takže v její historii nikdy k podobnému neštěstí nedošlo.

Liberecké lanovka funguje na principu hlavního lana, na němž je zavěšena. Nahoru a dolů ji tahají menší lana. Pokud jedno z nich praskne nebo jinak selže, je kabina vybavena záchrannou čelisťovou brzdou. Ta dokáže zastavit i rozjetou kabinu, jako se to stalo u kabiny s lidmi. V případě spadlé kabiny nejspíš sehrálo roli to, že najela na jediný nosník lan, který na trase je.

Jde o nejvyšší místo na celé trase, kde se oblouk lana mění v jakousi smyčku.

„Brzdu asi použil průvodčí kabiny s lidmi, ubrzdil to. Ta druhá kabina se asi uvolnila z nosného lana právě nad podpěrou a vypadla z něj a zřítila se dolů,“komentoval Vursta.

Jestli průvodčí, který zahynul, použil nouzové brzdění, není jasné. Několik tun vážící kabina se při prasknutí tažného lana rozjela tak rychle, že by brzda nebyla dost účinná.

„V takovém případě je kabina neovladate­lná a řítí se obrovskou rychlostí dolů,“vysvětlil bývalý přednosta lanovky Vursta.

Policie hledá svědky

Policisté zatím o příčinách nehody nechtějí spekulovat, událost ale vyšetřují s podezřením na spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Sháníme svědky události, aby se nám přihlásili. Pomůže to vyšetřován­í,“uvedl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Odborníci na lanovky ovšem vylučují, že by za neštěstí mohli zaměstnanc­i Českých drah.

„Lanovky spadají pod drážní zákon, který určuje kontroly, revize a údržbu. Dozor tam vykonává Drážní inspekce. To nejde nijak zanedbat, o všem se vede zápis a vše se dokladuje. Ty kontroly bývají někdy až přehnané. Podle mě šlo prostě o únavu materiálu,“spekuluje dlouholetý šéf lanové dráhy k Macoše Radek Hejč.

Jeho lanovka je stejná jako ta na Ještědu. Podle Hejče každý den lanovka prochází nejméně hodinovou vizuální kontrolou a zkušebními jízdami. „Kontroluje se právě stav lan, brzdy, všechno. Únavu materiálu ale nepoznáte. Bohužel, když selže tažné lano, kabina si dělá, co chce, a letí svévolně dolů,“nastínil Hejč.

Aby lanovky byly bezpečné, každoročně se jejich lana kontrolují rentgenem, který odhalí i sebemenší poškození. Liberecká lanovka byla těsně před novou prohlídkou. Lanovka byla ale od loňského prosince dvakrát mimo provoz kvůli technické závadě, jednou právě kvůli poškozeným ložiskům u lan.

„Minulou sobotu jsme v té lanovce z Ještědu jeli dolů. Vyptávala jsem se řidiče, jak často se kontrolují ta lana a jakou to má nosnost... Asi uprostřed cesty se lanovka sama zastavila, řidič tvrdil, že neví proč, naštěstí se pak zase spustila. Už do toho v životě nevlezu,“komentoval­a událost turistka Simona Rapavá.

Lanovka se rozjela až napotřetí

Na technický stav lanovky přitom přicházely stížnosti už dříve. Čtenář MF DNES Jan Svoboda si v lanovce připadal tak, že se vrátil tak o 40 let zpět. „Byl jsem tam minulou zimu. Strojvedou­cí rozjel kabinu asi až napotřetí, což důvěru také moc nebudilo. Vzhledem k tomu, že jelo v kabině podstatně víc lidí než pětatřicet, což je oficiální kapacita, jsem si však říkal, že je to určitě bezpečnějš­í, než se zdá, a nic nehrozí,“uvedl Svoboda.

Na pád lanovky reagovali včera i politici. „Pozůstalým obětí chci jménem Libereckéh­o kraje vyjádřit soustrast. Očekávám rychlé vyšetření příčin nehody,“napsal hejtman Martin Půta.

„Všem zasahující­m členům IZS patří velký dík za profesioná­lní a rychlý zásah. Drážní inspekce už na místě začíná prošetřova­t okolnosti pádu kabiny,“uvedl místopředs­eda vlády Karel Havlíček (ANO).

Libereckou lanovku na Ještěd postavili nákladem tehdejších Českoslove­nských státních drah v roce 1933. V roce 2011 přepravila celkem 210 tisíc lidí, loni to bylo 211 tisíc lidí, patří tedy k nejnavštěv­ovanějším místům v Libereckém kraji.

S přispěním Jana Peška

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Místo tragédie Hasiči a záchranáři u kabiny rozdrcené po pádu z lanovky na Ještěd. Uvnitř zahynul průvodčí.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Místo tragédie Hasiči a záchranáři u kabiny rozdrcené po pádu z lanovky na Ještěd. Uvnitř zahynul průvodčí.
 ?? ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Záchrana Po pádu jedné kabiny záchranáři evakuovali tu druhou.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Záchrana Po pádu jedné kabiny záchranáři evakuovali tu druhou.
 ?? Foto: MAFRA ?? Rizikové místo Kabinka lanovky se zřítila kousek od nosného sloupu. Je to jedno z nejvyšších míst nad zemí na trase.
Foto: MAFRA Rizikové místo Kabinka lanovky se zřítila kousek od nosného sloupu. Je to jedno z nejvyšších míst nad zemí na trase.
 ?? ?? Vyšetřován­í Policisté ohledávají kabinu zřícené lanovky na Ještědu. Foto: Ota Bartovský, MAFRA
Vyšetřován­í Policisté ohledávají kabinu zřícené lanovky na Ještědu. Foto: Ota Bartovský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia