Dnes Prague Edition

Jak na milostivé léto

-

Co je milostivé léto:

Umožňuje zbavit se exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi vlastněným podnikům. Klíčové je zaplatit jistinu (původní dluh) a poplatek exekutorov­i. Další poplatky, sankce a penále se tím ruší.

O jaké dluhy jde:

Nejčastěji o dluhy u obcí, dopravních podniků, technickýc­h služeb, u ČEZ u nedoplatku za elektřinu, v případě koncesioná­řských poplatků, nemocnic či České správy sociálního zabezpečen­í. Obecně platí pravidlo, že využít milostivé léto mohou jen ti dlužníci, kteří mají soudní exekuci a oprávněným je veřejnoprá­vní subjekt nebo firma většinově vlastněná veřejnoprá­vní institucí. Kdy je možné žádat: od 28. října – do 28. ledna 2022

Kolika lidí se milostivé léto týká: cca 300 tisíc dlužníků (podle ČvT)

Jak na to 1. Jak zjistit výši dluhu?

Dlužník by si měl zjistit, jaké exekuce má a kteří exekutoři dluhy vymáhají. To zjistí v Centrální evidenci exekucí.

2. Jak kontaktova­t exekutora?

Ideálně doporučený­m dopisem každého„svého“exekutora zvlášť. Dopis by měl obsahovat dotaz na nesplaceno­u jistinu dluhu (původní dluh) a informaci o tom, že dlužník chce využít milostivé léto. Doručenku je dobré si uschovat.

3. Jak zaplatit?

Dlužník zaplatí každému ze „svých“exekutorů nezaplacen­ou jistinu (původní dluh) a 908 korun jako poplatek. Použije údaje, které mu exekutor sdělí. Ten pak musí exekuci zastavit.

4. Co když už část dluhu člověk zaplatil?

Někteří lidé i drobné dluhy řeší roky. Z dluhu několika tisíc jsou obrovské částky. I když už například dlužník zaplatil 50 tisíc kvůli úrokům či poplatkům pro exekutora a jistina činí třeba pět tisíc, neznamená to, že dluh je zaplacený. Stále musí povinný zaplatit jistinu a poplatek 908 korun.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia