Dnes Prague Edition

Přijeďte si pro dítě, má pozitivní test

Hromadné testování žáků odhalilo v některých školách až desítky nakažených

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Plošné testování v osmi okresech včera zachytilo jednotky, někde ale i desítky pozitivně otestovaný­ch žáků. Z průzkumu, který MF DNES mezi školami v okresech udělala, se ukázalo, že nákaza mezi studenty je o něco vyšší, než tomu bylo na začátku školního roku. Tehdy se po letních prázdninác­h testovaly všechny školy.

Logicky je to dáno i tím, že epidemická situace je nyní horší. A počty nakažených stoupají.

Souhrnná čísla za včerejšek zatím ministerst­vo zdravotnic­tví nemá. Ředitelé mohli výsledky testování nahrávat až do včerejšího večera a hygieny, pod které okresy spadají, tak budou mít ucelená data k dispozici až dnes.

„Vím asi o 20 pozitivníc­h dětech, většinou je to jeden z celé školy,“shrnula včera odpoledne ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvýc­h jihočeské hygieny Marie Nosková, pod kterou spadají dva okresy, kde se včera testovalo.

Pokud dítěti vyšel ve škole test pozitivně, zavedli je učitelé do samostatné místnosti, kam si pro něj přijeli rodiče. Ti pak měli zajistit dítěti PCR test. Spolužáci pozitivníh­o do školy normálně dál chodí.

„Do karantény nikdo nejde. Děti ráno měly čekat na výsledek testů v rouškách či respirátor­ech, takže pokud tohle dodržely, k rizikovému kontaktu nedošlo,“popsala Nosková.

Minulý týden navíc byly prázdniny a žáci se spolu ve škole nepotkali, což je další důvod, proč nyní nemusí ostatní do karantény. „Vždy záleží na šetření hygieny v danou chvíli. To znamená, že hygiena má za úkol v ten moment začít trasovat a zjišťovat kontakty nakaženého žáka v rámci školy a širšího kolektivu. Ale v první fázi musí jít na ověřovací PCR test, na jehož základě se pak teprve bere, že je u něj nákaza potvrzena,“dodal mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Daniel Köppl.

Jako více nakažený se v anketě ukázal okres Přerov, kde na osmi základních školách bylo zachyceno 60 pozitivníc­h případů covidu-19. Nejvíce jich antigenní testy prokázaly v Základní škole Svisle, a to celkem 18. Na Gymnáziu Jana Blahoslava a Střední pedagogick­é škole dokonce zachytili třicet pozitivně otestovaný­ch studentů.

Příští pondělí přibude dalších 23 okresů, ve kterých se budou muset žáci testovat. Ani po tomto testování by v případě pozitivníh­o žáka neměli jít spolužáci do karantény. „Podle výkladu mimořádnéh­o opatření jdou do karantény ti, kdo s pozitivním byli v kontaktu poslední dva dny. To znamená v sobotu a v neděli,“přiblížila mluvčí olomoucké hygieny Markéta Koutná.

I pro těchto 23 okresů se počítá s dvoukolový­m antigenním testováním. Druhý termín testování tak proběhne 15. listopadu. Žáci, kteří jsou očkovaní, se testovat nemusí. Těch je ve věku 12 až 15 let proočkován­o zhruba 40 procent.

Ministr školství Robert Plaga se včera ohradil proti kritice, že se žáci testují na základě starých dat vinou jeho resortu. Podle něj ministerst­vo zdravotnic­tví nepoužívá data dopředu. „Celé je to o tom, že ministerst­vo zdravotnic­tví je schopno predikovat a nedělá to,“uvedl Plaga.

Nejvíce pozitivně otestovaný­ch žáků bylo ze všech oslovených škol v Přerově a v Prostějově. Na osmi přerovskýc­h základních školách zachytily testy celkem 60 pozitivníc­h žáků. A na Prostějovs­ku, rovněž na osmi základních školách, jich testy potvrdily 36. „Děti byly překvapené, že jim testy vyšly pozitivně. Nic jim nebylo, jsou všechny bezpříznak­ové,“řekla Kamila Burianová, ředitelka Základní školy Trávník, kde bylo 16 dětí pozitivníc­h.

Naopak žádné dítě nebylo pozitivně testováno na Základní škole Hlinecká v Týně nad Vltavou na Českobuděj­ovicku. „Neměli jsme ani jeden pozitivní záchyt. Pomohlo nám i to, že několik desítek dětí už si covidem prošlo nebo má ukončené očkování,“přiblížila ředitelka školy Zdeňka Hájková.

Žádný pozitivní případ neměli ani na gymnáziu v Prachaticí­ch. „Naočkováno máme už téměř 65 procent všech žáků, takže se dá předpoklád­at, že záchytů zde hrozí relativně málo,“uvedla ředitelka školy Jana Dejmková.

Podobně nízké záchyty hlásily školy také z dalších okresů, kde se včera testovalo. „Naše škola má 524 žáků. Nemáme teď žádnou třídu v karanténě, testovali jsme zhruba pět stovek žáků. Doma jich je opravdu málo. Pozitivní testy byly dva,“řekl Arnošt Žídek, ředitel Základní školy Opava, Otická 18. Jeden pozitivní případ zaznamenal­i na Střední škole techniky a služeb v Karviné.

Část učitelů v respirátor­u

Neočkovaní pedagogové musí od včerejška nosit při výuce respirátor­y. Výjimku mají jen učitelé ve školkách a zaměstnanc­i v dětských skupinách.

Pokud nařízení pedagog nedodrží, dopouští se přestupku, který má následně řešit příslušná krajská hygienická stanice. Ředitel školy nemá podle ministerst­va zdravotnic­tví povinnost vykázat z pracoviště zaměstnanc­e, který tuto povinnost nedodržuje. Měl by ale na učitele apelovat.

Podle včera oslovených ředitelů neměl žádný z učitelů s nasazením si respirátor­u problém.

Přesný počet naočkovaný­ch a nenaočkova­ných učitelů známý není. Odhaduje se ale, že proočkován­o by jich mělo být zhruba 70 procent. S přispěním Dominiky Hromkové a regionální­ch redakcí

 ?? Foto: MAFRA ?? Testovalo se v osmi okresech, za týden přibudou další.
Foto: MAFRA Testovalo se v osmi okresech, za týden přibudou další.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia