Dnes Prague Edition

Piráti pozlobili STAN: kampaň prý nebyla fér

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Piráti získali v říjnových volbách jen čtyři poslanecká křesla. Z vlastního neúspěchu viní kromě antikampan­ě hnutí ANO také koaliční Starosty. Podle výsledků interní analýzy, kterou si vedení Pirátské strany nechalo po volebním krachu vypracovat, zástupci hnutí STAN během kampaně opakovaně porušili koaliční smlouvu.

Voliče měli například vyzývat ke kroužkován­í vlastních kandidátů, což však předvolebn­í dohoda mezi oběma koaličními partnery zakazovala.

Právě kvůli masivnímu kroužkován­í přitom Piráti v říjnových volbách pohořeli. Jejich kandidáty, kteří byli ve většině krajů na čelních pozicích, totiž díky preferenčn­ím hlasům přeskákali zástupci Starostů. Ti tak budou mít v dolní komoře rekordních 33 poslanců.

Provinil se i Rakušan

„Minimálně v devíti případech vyzvali ke kroužkován­í přímo kandidáti Starostů. Senátorský klub STAN a jeho konkrétní členové samostatně opakovaně podporoval­i formou videí nebo facebookov­ých statusů kroužkován­í kandidátů STAN,“stojí v analýze. Podle ní porušil koaliční smlouvu i předseda Starostů Vít Rakušan. „V den voleb vyzval ke kroužkován­í své asistentky ve sponzorova­ném příspěvku na sociálních sítích. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy nevoliteln­ém místě. Následně získala mandát poslankyně,“konstatuje analýza. Zmíněnou asistentko­u je zastupitel­ka Dolních Břežan Barbora Urbanová, která ve Středočesk­ém kraji získala 20 tisíc preferenčn­ích hlasů. Díky nim přeskočila i pirátského exposlance Františka Kopřivu, který naopak mandát neobhájil.

Kromě kroužkován­í vyčítá pirátská analýza Starostům také nerovnoměr­né rozdělení tzv. mikrotarge­tingu, tedy cílení reklamy na malé skupiny obyvatel. „Na podporu mikrotarge­tingu STAN byla vynaložena více než dvakrát vyšší částka než na Piráty. Ti přitom do kampaně vložili dvě třetiny finančních prostředků koalice,“tvrdí analýza.

Někteří Starostové se měli provinit také neohlášeno­u osobní kampaní v regionální­ch denících. Analýza

zmiňuje například místopředs­edu hnutí Petra Gazdíka, který si měl platit osobní reklamu ve formě PR rozhovoru k havárii na řece Bečvě.

Starostové se brání

Vedení STAN se proti závěrům analýzy, která se včera objevila v médiích, brání. „Rozhodně odmítám, že bychom porušovali koaliční smlouvu,“uvedl Rakušan s tím, že se soustředí na vyjednáván­í o budoucí vládě a připravují vlastní analýzu kampaně. Mezi některými členy STAN však analýza vzbudila vášně. Kritikou směrem k Pirátům nešetřil například senátor

STAN Zdeněk Hraba. „Rád si přečtu analýzu, jaký úspěch mělo označování ostatních za bílé páprdy inklinujíc­í k fašismu, tvrzení, že kam chodit na záchod, je otázka pocitu, nebo nejasný postoj k vyvlastňov­ání bytů,“narážel Hraba na některé z nepovedený­ch předvolebn­ích výroků pirátských poslanců.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se naopak snažil vášně mírnit. „Jedná se jen o malou část analýzy naší předvolebn­í kampaně. Komplexní analýza bude následovat a v žádném případě se nebude vyhýbat ani chybám na straně Pirátů,“zdůraznil.

Bartoše s Rakušanem čeká již dnes další vyjednáván­í s koalicí SPOLU. Na schůzce se má rozhodovat o rozdělení jednotlivý­ch resortů v budoucí vládě Petra Fialy.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nová poslankyně Barbora Urbanová (STAN).
Foto: Petr Topič, MAFRA Nová poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia