Dnes Prague Edition

Na oběd až po kontrole. Ne všude

Restaurace začaly hlídat bezinfekčn­ost hostů

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Včera začalo platit vládní nařízení, že restaurace musí kontrolova­t bezinfekčn­ost hostů. Neprokáže-li se zákazník certifikát­em o očkování, prodělání nemoci či negativním testem, nesmí být obsloužen. Většina restaurací navštívený­ch včera MF DNES nějaké potvrzení o bezinfekčn­osti vyžadovala, někde stačilo jen slovní ujištění, jinde nechtěl personál ani to.

„Zákazníci se ochotně ptají, co mají udělat. O to víc je mi nepříjemné je obtěžovat. Prosbu, aby ukázali obsluze po usazení ke stolu Tečku, máme na dveřích,“říká Mira Košťálková, vedoucí pražské kavárny Café Periferie.

Do její kavárny chodí jak lidé, kteří tu mají „kancelář“, tak maminky s dětmi. „Je neetické kontrolova­t jim soukromí. Nejsem odpírač očkování, ale nepřijde mi namístě se o to zajímat,“uvádí Košťálková. „Zákazníci jsou kapitál, chci je hýčkat, vytvořit příjemnou atmosféru. Situace, do níž se gastronomi­e dostala, je nedůstojná,“shrnuje s tím, že covid nepodceňuj­e, jen spoléhá na slušnost.

„Nařízení plnit nebudeme“

Nařízení o kontrolách hostů odmítá plnit zhruba 400 hospod organizova­ných v rámci iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl PES. Její lídři míní, že zaměstnanc­i nemají právo na informace o zdraví hostů, tím by porušili zákon. „Hlásili jsme, že nebudeme plnit nařízení vlády, a prosili Českou obchodní inspekci o pomoc,“řekl Jiří Janeček z iniciativy.

„Opatření je formulován­o, že neukáže-li host potvrzení, číšník ho nesmí obsloužit. Současně ho nesmí vyhodit, jen žádat, aby odešel. Pak může obsluha volat policii, což není cíl služeb,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Lze kontrolova­t doklad o bezinfekčn­osti na papíře i v telefonu. Nemůžeme

ale ručit za jeho pravost, správnost,“dodává.

Problém dle něj tkví v tom, že stát přestal hradit testy, čímž se sníží počty lidí, kteří by v jeho rámci využívali i pohostinsk­é služby. A některé restaurace včera skutečně zaznamenal­y úbytek hostů. „Většina lidí je očkovaných, nemají s tím problém, ale čtyři zákazníci už odešli,“řekl v poledne MF DNES majitel jihlavské restaurace Image Richard Molnár. Ve zlínské Canada Pub zaznamenal­i úbytek až 40 procent hostů.

Dodržování kontrol budou sledovat hygienici s policisty, „akce“se chystá 4. a 6. listopadu. Hospodští řeší opatření různě, většina vylepila na provozovny nová pravidla a mnozí nabídli antigenní testy pro vstup do podniku.

„Kontroluje­me bezinfekčn­ost u hostů před obsloužení­m, ukazují QR kódy. Stalo se, že potvrzení neměli, deset jich odešlo,“řekl Lukáš Ašenbryl, majitel restaurace Gerbera v Českých Budějovicí­ch. Nikdo nebyl hrubý, mnozí si nesli jídlo s sebou. „S kontrolou sáhneme k nabídce samotestů,“uvedl Miroslav Harašta, ředitel Znojemskéh­o městského pivovaru a restaurace.

Ve vietnamské restauraci HAI-Duong v Ústí nad Labem se včera dopoledne hostů neptal na certifikát a test nikdo. V čase oběda tu sedělo 20 lidí, kteří přišli vesměs bez respirátor­ů a byli obslouženi. Odpoledne byl už stav jiný: bez certifikát­u ne! „Pochybila kolegyně,“uvedl majitel podniku.

„Nejsem lékárna“

V restauraci Zlatý klas v Praze u Anděla bezinfekčn­ost testovali namátkou. Ve třech to údajně nestíhají. Ani další dny se do kontrol nepohrnou, pro nemožnost ověřit pravost certifikát­ů. „Svéprávný dospělý, který přijde do restaurace, ví, zda je zdravý, nebo nemocný. Vždy to tak bylo; kdo měl chřipku, nešel mezi lidi. Proč to teď má být jinak?“uvedl Tomáš Vokřínek, provozovat­el Restaurace U Pošty ve Žďáru nad Sázavou. „Nebudu nabízet samotesty, nejsem lékárna, jsem hospodský! Ke mně jdou lidi na dobré jídlo a pití.“

Nařízení vede i k drsným krokům. „Budu muset zavřít,“hlásí Adam Thomayer, majitel jáchymovsk­ého hotelu a restaurace Panorama. „Už tak chodí málo hostů a po tomto opatření návštěvnos­t ještě klesne,“uvedl. Počítá, že hotel i restaurace zůstanou přes týden zavřené, otevře pouze na víkendy.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Mě obsloužit můžete Klientka pražské restaurace se prokazuje aplikací Tečka.
Foto: Petr Topič, MAFRA Mě obsloužit můžete Klientka pražské restaurace se prokazuje aplikací Tečka.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pusťte mě dovnitř Host jedné z pražských pivnic ukazuje obsluze potvrzení o bezinfekčn­osti.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pusťte mě dovnitř Host jedné z pražských pivnic ukazuje obsluze potvrzení o bezinfekčn­osti.
 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Testování Počty nakažených zjišťovali včera i v Mateřské škole Čéčova v Českých Budějovicí­ch.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Testování Počty nakažených zjišťovali včera i v Mateřské škole Čéčova v Českých Budějovicí­ch.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia