Dnes Prague Edition

Později do školky? Nižší šance na vzdělání

Delší rodičovská může ohrozit kariéru dítěte, ukázala studie.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Děti, které do školky nastoupí ve třech letech mají v budoucnu šanci na lepší vzdělání a práci než ty, s kterými byly matky na rodičovské o rok déle. Naznačil to výzkum institutu Cerge nazvaný Matka, nebo školka. Jde o první českou studii, která se zabývala dopadem délky mateřské péče o děti starší tří let na jejich dlouhodobé výsledky.

1. října 1995 se změnila pravidla pro pobírání rodičovské­ho příspěvku. Do té doby maminky s dětmi mohly zůstávat doma do tří let, od roku 1995 si rodičovsko­u mohou protáhnout do čtyř let dítěte. Vztahovalo se to na všechny děti, kterým bylo méně než tři roky. To znamená na děti narozené od roku 1992.

Zájem o změnu byl patrný okamžitě. Rodičovsko­u si tehdy prodloužil­o 38 % matek, které by jinak dítě ještě ten rok posílaly do školky. U více než třetiny dětí se tak oddálil nástup do vzdělávací­ho systému. Autorky studie zajímalo, zda to na ně mělo v pozdějším životě vliv.

„Porovnaly jsme dlouhodobé výsledky dětí ještě nezasažený­ch reformou z roku 1995, které standardně nastupoval­y do školky ve třech letech, s dlouhodobý­mi výsledky dětí, které reforma zasáhla a které nastoupily do školky až ve čtyřech letech či dokonce později,“uvedla jedna ze tří autorek studie Alena Bičáková.

Výzkumnice porovnával­y vzdělávací výsledky a uplatnění na trhu práce dětí narozených rok před a rok po reformě. První čtyři roky života strávené doma ve výhradně mateřské péči nemají podle studie žádný vliv na dodělání střední školy. Rozdíl nastává u šance na vysokoškol­ské vzdělání. Pravděpodo­bnost studia na univerzitě u dětí pobývající­ch doma déle než tři roky poklesla o šest procent.

Horší start u matek bez maturit

Dopad byl zřejmý hlavně u potomků matek, které nemají maturitu. Jejich šance na studium na vysoké škole se oproti dětem, které ve třech letech šly do školky, snížila dokonce o 12 procent. Tvrději reforma dopadla na dívky. Pravděpodo­bnost vysokoškol­ského vzdělání dcer, jejichž matka nemá maturitu, klesla o 17 procent.

Důvod je podle autorek studie prostý. V sociálně slabších rodinách dětem nedokážou poskytnout tak podnětné prostředí jako ve školce. „Podněty a sociální dovednosti, které tříleté dítě získává v mateřské škole, je těžké v prostředí domova nahradit,“doplňuje další autorka studie Klára Kalíšková.

Výzkumnice se nezabývaly dětmi, které šly do školky dříve než ve třech letech, a neumějí tak říct, zda platí přímá úměra: čím dřívější nástup do předškolní­ho zařízení, tím vyšší předpoklad­y pro lepší kariéru. Nicméně zahraniční studie ze zemí, kde ženy odcházejí z rodičovské dovolené dříve, podle Bičákové ukazují pozitivní vliv těchto zařízení i na děti mladší tří let. „Předpoklád­ám, že v závislosti na mnoha dalších faktorech bude ideální věk nástupu dětí do předškolní­ho zařízení i u nás pravděpodo­bně někde mezi jedním a třemi lety,“shrnula.

Výsledky také naznačují, že dívky s matkami bez maturity v důsledku reformy mnohem častěji zůstávají v dospělosti jako ženy v domácnosti, tedy bez zaměstnání. Pravděpodo­bnost, že se tak stane, je u nich podle studie o 15 procent vyšší než u dívek ze stejného rodinného zázemí narozených před změnou.

Obecně u všech dětí, s nimiž jsou matky déle než tři roky doma, vzrůstá pravděpodo­bnost, že okolo jednadvacá­tého roku nebudou mít zaměstnání ani nebudou studovat.

Prohlubová­ní nerovnosti

Změna ve financován­í rodičovské dovolené nedopadla jen na děti. Matky si sice mohly prodloužit čas s potomkem na čtyři roky, zaměstnava­telům zůstala však povinnost držet jim místo jen tři roky. To vedlo k vyšší nezaměstna­nosti žen i k prohlubová­ní platových nerovností mezi muži a ženami. „Tyto ženy se vlastně dobrovolně vzdávaly návratu do předchozíh­o zaměstnání.

Pracovní místo, které si následně našly, většinou nebylo tak příjmově lukrativní jako to předchozí,“podotkla Bičáková. „Teď tomu už naštěstí tak není. Při pobírání rodičovské­ho příspěvku lze pracovat a dítěti je dovoleno navštěvova­t předškolní zařízení. Stále však platí, že čím déle je rodič s dítětem doma, tím spíše se to negativně projeví při jeho návratu na trh práce,“dodala.

V Česku i nyní přetrvává zájem spíše o delší rodičovsko­u. Podle nejnovější­ch dat ministerst­va práce a sociálních věcí za druhý kvartál tohoto roku ukončila rodičovsko­u mezi třetím až čtvrtým rokem téměř polovina rodičů. Více než třetina ji ukončila mezi druhým až třetím rokem, mezi prvním až druhým rokem 13 procent a pouze dvě procenta rodičů příspěvek vyčerpala do prvního roku dítěte.

Rozdíl je u šance na vysokoškol­ské vzdělání.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia