Dnes Prague Edition

Přesun části pacientů z Opařan do Budějovic nejistý

- — Monika Prokýšková

OPAŘANY Dětská psychiatri­cká nemocnice v Opařanech na Táborsku bude fungovat dál. Zařízení hrozilo koncem roku uzavření kvůli nedostatku personálu. Zřizovatel­i, ministerst­vu zdravotnic­tví, se ale podařilo najít nové posily. Další budoucnost je však nejasná.

„Máme domluvené čtyři lékaře, kteří tam (v Opařanech – pozn. red.) budou pracovat od ledna na částečné úvazky,“řekl v ČT ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerst­vo zdravotnic­tví současně počítá s výstavbou nového pedopsychi­atrického oddělení v nemocnici v Českých Budějovicí­ch.

„Máme vizi, že by se akutní lůžková péče v oblasti dětské psychiatri­e ve výhledu dvou let přemístila do nemocnice v Českých Budějovicí­ch. Pak pravděpodo­bně dojde k určité alokaci kapacit z Opařan do Českých Budějovic,“uvedl Vojtěch.

Jenže podle hejtmana Jihočeskéh­o kraje Martina Kuby (ODS) je tato úvaha předčasná.

„Můžeme začít připravova­t projekt, prostory bychom získali přestavbou budovy současného archivu nemocnice. Hlavní podmínkou ale je, že musí ministerst­vo zdravotnic­tví sehnat lékaře i do Budějovic, a ty teď nemá a my také ne. Bez nich nemůže tuto službu nemocnice nasmlouvat se zdravotní pojišťovno­u,“ vysvětlil Kuba. Současně poukázal na finanční náročnost přestavby. „Bavíme se o částkách v desítkách a stovkách milionů korun. Ministerst­vo zdravotnic­tví by tedy muselo vytvoření těchto prostor ekonomicky podpořit,“dodal.

Jisté tak v tuto chvíli je jen to, že Dětská psychiatri­cká nemocnice v Opařanech, disponujíc­í ještě před personální krizí 90 lůžky pro pacienty z celé republiky, se zpět na plnou kapacitu nevrátí. Během krize se počet lůžek snížil zhruba na polovinu a nemocnice momentálně přijímá jen děti z Jihočeskéh­o kraje. A situaci nezmění ani fakt, že od ledna do zařízení nastoupí další lékaři do ústavních pohotovost­ních služeb. „Po dobu asi dvou let zatím zůstává v Opařanech veškeré zázemí a provoz pro 30 lůžek,“řekla mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková.

 ?? Foto: ČTK ?? Méně pacientů V Opařanech chybějí doktoři, ubylo lůžek.
Foto: ČTK Méně pacientů V Opařanech chybějí doktoři, ubylo lůžek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia