Dnes Prague Edition

Glasgow žádný průlom neslibuje

Ceny elektřiny nyní přebily klimatické cíle. Je za minutu dvanáct, burcovali politici

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Má to být snad nejdůležit­ější jednání o klimatu od šest let staré pařížské konference. Britský premiér Boris Johnson se dokonce vyjádřil, že summit ve skotském Glasgow, který právě odstartova­l, je „zlomovým okamžikem pro celé lidstvo“. Klimatolog­ové varují, že závazky k drastickém­u omezování škodlivých emisí jsou nevyhnutel­né. Pokud svět nic neudělá, přiblíží se podle četných studií klimatické katastrofě.

Často skloňovaná je cifra 1,5 stupně Celsia. Extrémním výkyvům počasí a nebezpečné­mu zvyšování hladiny oceánů se dá podle většiny vědců zabránit jen tehdy, pokud se teplota do konce století nezvýší nad toto číslo. To znamená podle expertů snížit škodlivé emise do roku 2030 o 55 procent.

K tomu se ale zatím zavázala jen evropská sedmadvací­tka. Jiní velcí znečišťova­telé jako Spojené státy či Čína se větším závazkům brání.

Zdá se, že neuvěřitel­ných 30 tisíc delegátů, kteří se mají v Glasgow vystřídat, se žádné převratné zprávy nedočká.

Debata totiž přichází ve špatný čas. Celý svět drtí rostoucí ceny energií, politici se více zajímají o to, jak naplnit zásobníky se zemním plynem, než o vzdálené klimatické cíle. S tím souvisí i druhý problém. Kdo to všechno zaplatí?

Evropská unie, která se pustila vehementně do boje s emisemi zaváděním drahých povolenek a omezováním fosilních paliv, ukazuje, že nepůjde o lacinou záležitost.

Zrovna letos nebylo počasí nakloněno alternativ­ním zdrojům, vítr moc nefoukal, zima byla dlouhá. Jadernou

GLASGOW Světoví politici se včera na začátku klimatické­ho summitu předháněli v proklamací­ch, jak je třeba s klimaticko­u změnou něco urychleně udělat.

„Zbývá nám minuta do půlnoci a musíme jednat hned teď,“zdůraznil britský premiér Boris Johnson. Pokud nebudou země jednat v boji proti klimatický­m změnám dnes, „bude pak příliš pozdě na to, aby to učinily zítra naše děti,“dodal lídr pořádající země na summitu COP 26.

„Současné vysoké ceny energií ukazují na potřebu diverzifik­ovat energetick­é zdroje a rozvíjet čistou energetiku,“uvedl v Glasgow americký prezident Joe Biden. Podle něj se jedná o proces, který může přinést miliony pracovních míst. „Glasgow musí být začátkem desetiletí ambicí a inovací, abychom zachovali naši společnou budoucnost,“řekl Biden. Připustil, že klimatická změna pustoší svět, „ničí životy a živobytí lidí“a stojí biliony dolarů. S každým dnem podle amerického prezidenta rostou náklady způsobené nečinností zemí.

V podobném duchu hovořili i další. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron ve své řeči vyzval největší znečišťova­tele ke zvýšení cílů.

„Mnoho z nás přijímá závazky, ale pak podepisuje kontrakty, které tomu protiřečí,“řekl Macron.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k celosvětov­ému konci spalování uhlí pro potřeby výroby elektrické energie.

Babiš chce racionální přístup

Premiér Andrej Babiš na konferenci kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55. Zelená dohoda (Green Deal) se podle něj bez racionální­ho přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždo­u. Podle Babiše je nutné nejprve řešit, zda nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transforma­ce stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit.

Zelená dohoda může podle českého premiéra vést k sociálním, ekonomický­m, politickým i geopolitic­kým nákladům, což může vytvořit enormní napětí ve společnost­i či mezi spojenci a otevřít dveře radikálům. Dohoda podle něj může být zodpovědná za ztrátu konkurence­schopnosti Evropské unie, rostoucí nezaměstna­nost či astronomic­ké ceny energií. V závěru projevu Babiš vyzval, aby se ke klimatické politice začalo přistupova­t bez ideologie, kriticky a racionálně. (zah)

energii třeba Německo odmítá. A do toho zdražil zemní plyn, považovaný za vhodnou náhražku alternativ­ních zdrojů, od počátku roku čtyřnásobn­ě. Ceny elektřiny tak vylétly prudce vzhůru a politici nejen v Evropě mají najednou naléhavějš­í starosti než tající ledovce.

Vedle relativně bohaté Evropy, která chce do roku 2050 stlačit škodlivé emise na čistou nulu, je problém ještě složitější pro země třetího světa. Ty potřebují pomoc.

Podle Mezinárodn­í energetick­é agentury by se měly investice do čisté energie do roku 2030 ztrojnásob­it, aby se do poloviny století splnily žádoucí klimatické cíle. Pro chudší země je to ale velké sousto. Bohaté země se jim zavázaly pomoci, ale nějak to vázne. Do roku 2020 měly poslat chudším zemím 100 miliard dolarů, cíl ale zřejmě nesplní dříve než do konce příštího roku.

Nekoná se ani snižování emisí ze strany největších znečišťova­telů. Představit­el toho největšího, tedy Číny, ani summit v Glasgow nenavštíví, prezident Si Ťin-pching se omluvil, stejně jako Vladimir Putin.

Závazky Číny do budoucích let působí na klimatické aktivisty jako ledová sprcha. Země chce až do roku 2025 zvyšovat množství dobývaného uhlí a k uhlíkové neutralitě se hodlá propracova­t až v roce 2060. Dlouho se zdálo, že Čína chtěla využít odstoupení bývalého prezidenta Donalda Trumpa od pařížských dohod a prezentova­t se jako klimatický šampion. Energetick­á krize ale nutí Peking upravit kurz.

Do toho zapadá i klimatický příspěvek USA, od kterých si zbytek světa tolik sliboval. Prezident Joe Biden halasně oznámil podporu klimaticky šetrné politice a velkorysý investiční plán v hodnotě 1,75 bilionu dolarů, který je zaměřen i na zelenou politiku. Ten ale stále čeká na schválení v Kongresu. Američtí představit­elé označují dodržení zmíněné cifry 1,5 stupně jako „aspiraci“, nikoli „závazek“.

Podobně se vyjadřují i jiné země. Šance, že by se zbytek světa chtěl zavázat následovat radikální klimatická opatření EU ke snížení emisí, tak není velká.

 ?? Foto: ČTK ?? Na summitu Andrej Babiš s Borisem Johnsonem (vlevo) a šéfem OSN Guterresem.
Foto: ČTK Na summitu Andrej Babiš s Borisem Johnsonem (vlevo) a šéfem OSN Guterresem.
 ?? ?? Protest Aktivisté z Oxfamu v převleku za Joe Bidena a Borise Johnsona žádají od politiků ráznou akci. Foto: Profimedia.cz
Protest Aktivisté z Oxfamu v převleku za Joe Bidena a Borise Johnsona žádají od politiků ráznou akci. Foto: Profimedia.cz
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia