Dnes Prague Edition

Za deset měsíců je rozpočet ve schodku 335 miliard

-

Hospodařen­í státního rozpočtu skončilo na konci října deficitem ve výši 335 miliard korun. Daňové příjmy nepříznivě ovlivňuje omezená ekonomická aktivita z počátku roku, prohlubova­ná snížením zdanění. Stranu výdajů naopak zatěžuje podpora státu zasaženým odvětvím, zdravotním­u systému i domácnoste­m.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly na konci října meziročníh­o růstu o 2,1 procenta, ke kterému podle zprávy ministerst­va financí nejvíce přispělo inkaso pojistného na sociální zabezpečen­í. Vývoj daňových příjmů bez pojistného, které jsou naopak o 2,4 procenta nižší, nejvíce ovlivňují legislativ­ní změny s dopadem na výběr daně z příjmů zaměstnanc­ů a nová úprava rozpočtové­ho určení daní ve prospěch obcí a krajů, která snížila inkaso státního rozpočtu již o 21,7 miliardy korun.

O třetinu nižší výběr

Inkaso daně z příjmů fyzických osob placené plátci je proti loňsku o 36,2 procenta nižší, což představuj­e výpadek 38,8 miliard. „V meziročním srovnání se zde promítá vliv daňových změn účinných od roku 2021, zejména snížení základu daně o více než 25 procent a zvýšení slevy na poplatníka,“uvedlo ministerst­vo.

Inkaso dále negativně ovlivnil kompenzačn­í bonus vyplacený v průběhu roku 2021 s dopadem 12,1 miliardy na příjmy státního rozpočtu.

„Příjmy se vyvíjely nad rámec očekávání. Ke konci října je na dani z příjmu právnickýc­h osob vybráno o 20,3 miliardy korun více, než činil předpoklad pro celý rok 2021. Pouhé dvě miliardy chybí k tomu, aby byl splněn celoroční plánovaný výběr daně z příjmu fyzických osob. Kdyby nebylo současných problémů v automobilo­vém průmyslu a plánovanýc­h kompenzací cen energií, mohl být celkový výsledek hospodařen­í státního rozpočtu kolem 350 miliard korun,“řekla předsedkyn­ě Nároční rozpočtové rady Eva Zamrazilov­á. Pro tempo růstu celkových výdajů ve výši 5,9 procenta byl i nadále určující vývoj běžných výdajů, jež navýšila protikrizo­vá opatření. „Proti předchozím měsícům však již dynamika zpomalila, v říjnu i z důvodu loňské výplaty mimořádnýc­h odměn zaměstnanc­ům ve zdravotnic­tví,“dodává zpráva resortu financí.

Na objemově nejvýznamn­ějších sociálních dávkách se nejvíce podílely výplaty důchodů, do jejichž výše se v roce 2021 promítá valorizace o 5,8 procenta. Na penzích se ke konci října vyplatilo meziročně o 21,7 miliardy korun více. (ven, jla)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia