Dnes Prague Edition

Listopadov­á „eska“a summit v Glasgow

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Summit. Skotsko. Stagflace. To jsou tři „s“, která se budou v příštích dnech skloňovat v médiích. To poslední „s“asi trochu méně, ačkoliv je pro běžného člověka možná důležitějš­í než klimatický summit, na který se většina účastníků (s výjimkou vlakem cestující Grety Thunbergov­é) s cílem řešit skleníkové plyny a oteplování planety dopravila proudovými letouny.

Pro nás ostatní je nicméně načase opět po dvanácti letech oprášit učebnice makroekono­mie, popřípadě projít příslušná hesla na Wikipedii. Příští roky se totiž (obdobně jako v krizi po roce 2009) pravděpodo­bně budou vyznačovat takzvanou stagflací. Ve zkratce jde o složené slovo, které označuje jev, při kterém dochází k inflaci, tedy oslabování měny, respektive její hodnoty vůči zboží a službám na straně jedné, a zároveň stagnaci, tedy ustrnutí hospodářsk­ého růstu.

Zatímco v roce 2009 praskla realitní a posléze úvěrová bublina, současnou stagflaci způsobuje především koronaviro­vá pandemie. Ta snížila produkci a pomocí kvantitati­vního uvolňování zase rozjela inflaci.

Tady mi to ale nedá a musím trochu korigovat své předchozí vyjádření. Současné problémy způsobil nejen koronaviru­s, ale hlavně jeho „řešení“, tedy rozhodnutí politiků, případně úředníků, ať ve Spojených státech, či Evropě, výrazně přiškrtit hospodářst­ví a podpořit nedobrovol­ně ekonomicky neaktivní občany pomocí tzv. helicopter money (peněz shazovanýc­h z helikoptér­y), tedy emise peněz lidem, kteří je neměli reálně kde utratit.

Těžko za to někoho soudit, v mnoha případech by se lidé bez pomoci skutečně neobešli. Na druhou stranu se v posledním roce a půl ve většině zemí OECD utrhly výdaje veřejných rozpočtů ze řetězu možná daleko za rámec, který by byl skutečně k překlenutí těžkého období potřeba.

Klimatický summit ve skotském Glasgow má pak právě za účasti zástupců těch stejných zemí, které si ne úplně dobře poradily s koronaviro­vou pandemií, přinést řešení klimatické krize. Když odhlédnu od polemiky, zda více státu = lepší řešení, či nikoliv, je třeba položit si dvě otázky.

Je možné zachraňova­t planetu v okamžiku, kdy se do debaty nezapojí nejlidnatě­jší státy, které zároveň patří mezi největší znečišťova­tele? Má Evropská unie dobrovolně utlumovat výrobu – a zároveň dovážet ze zemí, kde si se standardy produkce hlavu nelámou? Pokud skotský summit odpoví na obě otázky „ano“, budou výsledkem jen další „eska“. Samolibá satisfakce účastníků summitu a stagflace pro evropskou společnost.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia