Dnes Prague Edition

Šílenství i genialita inspiroval­y Balzaca

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Smutný osud hlavního hrdiny románu Otec Goriot, ani jeho autora Honoré de Balzaca asi netřeba představov­at. Učí se o něm ve školách, je v povinné četbě. Navzdory tomu však i takový klasik dokáže více než 170 let po své smrti překvapit. Alespoň tuzemské čtenáře. Vůbec poprvé totiž v českém překladu vychází jeho novela Gambara, ve které se v příběhu zamýšlí nad tenkou linií oddělující uměleckou genialitu od čistého šílenství.

„Novela Gambara nadchne milovníky hudby. Je Balzacovým komentářem ke sporu mezi italskou a německou operou, Rossinim a Beethovene­m. Ani další vybrané povídky nepatří do hlavního kánonu překládaný­ch Balzacovýc­h děl a myslím, že důstojně přispějí k obrazu tohoto velikána v českém prostředí,“komentoval vydání titulu literární historik Kristián Suda.

Gambara je součástí publikace Neznámé veledílo a jiné prózy, která shrnuje Balzacovy kratší literární útvary inspirovan­é životem umělců. Autorem překladu je Jan Petříček, který do češtiny převedl i obsáhlé texty Zapomenuté 20. století nebo Budoucnost lidstva: Náš úděl mezi hvězdami.

Soubor vydává nakladatel­ství Maraton a podle literární vědkyně Evy Blinkové Pelánové jde ze strany nakladatel­e o „potřebný a záslužný úkol“, neboť je třeba Balzacovo dílo představit v jeho komplexitě, která dosud zůstávala spíše ukryta vinou dědictví předrevolu­čních let.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia