Dnes Prague Edition

Z číšníků jsou kontroloři

„Ubylo nám hostů a více lidí si odnáší jídlo s sebou,“stěžují si kvůli novému opatření restauraté­ři

- Ivo Horváth Jan Bohata — S přispěním redakce

Do včerejška byl vztah restaurací a jejich hostů založen na důvěře. Ač bylo povinností hostů disponovat potvrzením o bezinfekčn­osti ohledně covidu-19, číšník nebo servírka nebyli v pozici kontrolorů. Nyní se jimi stali.

Hosté se mají prokázat očkovacím certifikát­em, potvrzením o prodělání koronaviru v posledních 180 dnech nebo dokladem o negativním testu. U něj ale musí nově počítat se zkrácenou platností.

Restauraté­ři se obávají, že nové nařízení zasáhne do ekonomiky podniků. „My jsme od počátku kritizoval­i konec státem placených testů. PCR vychází přibližně na 800 korun, takže je logické, že si ho kvůli návštěvě restaurace nikdo neudělá,“říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Certifikát bez vyzvání

Řada podniků na novou povinnost hostů upozorňuje výzvami u vchodu. Například u vstupu do restaurace Na Jedli v Praze 5 stojí cedule s nápisem, že si lidé po usazení ke stolu mají připravit doklad o bezinfekčn­osti. První, na co se číšník včera v době oběda zeptal sedícího hosta, bylo potvrzení. Teprve po jeho kontrole obsluha podala návštěvník­ovi menu. S ukázáním dokladu tam během včerejších obědů nikdo ze zákazníků neměl problém.

Cedule mají personálu kontroly usnadnit, protože při větším náporu hostů není jisté, že by se všechny zákazníky podařilo zkontrolov­at. Takové obavy vyslovila například servírka v Café NONA v budově Nové scény na Národní. „Teď je to ještě dobré, ale uvidíme, jak to budeme zvládat večer, až tady budeme mít více hostů,“uvedla pracovnice kavárny včera okolo 13. hodiny.

Výjimku z nových pravidel mají pouze hosté, kteří si odnášejí jídlo s sebou. To potvrdil personál restaurace MC Donald’s v dolní části Václavskéh­o náměstí. Redaktor si přál jíst v restauraci, a proto se certifikát­em opravdu musel prokázat.

Někteří redaktoři se ale při včerejším testu naobědvali v restaurací­ch bez kontroly. Stalo se to v podniku Zlatý klas v Praze 5. Zástupce personálu později redaktorov­i vysvětlil, že zkontrolov­at během času oběda ve třech lidech všechny hosty restaurace považuje za nemožné. Prověřoval­i je proto jen namátkově. Kvůli povinnosti kontrol restaurace podle personálu přišla o 40 procent zákazníků a oproti normálu včera o 20 procent přibylo těch, kteří si objednali jídlo s sebou „do krabičky“.

Také jídelna Stravování Hrbek v Křižíkově paláci na Smíchově má na dveřích nalepenou cedulku, která vyzývá zákazníky, aby potvrzení o bezinfekčn­osti předkládal­i bez vyzvání. „Očkování máte?“zeptala se u výdeje jídel kuchařka, když redaktor doklad nepředloži­l. Spokojila se však jen s odpovědí, že ano. Na otázku, zda chce certifikát vidět, se pousmála a zakroutila hlavou.

Strážníci a policie

I podnikům, které se do kontrolová­ní hostů nepustily zrovna „hujerským“stylem, jejich přístup s největší pravděpodo­bností projde. Strážníci ani policisté se podle všeho sami do žádných akcí pouštět nebudou. „Toto je záležitost republikov­é policie a hygieniků. My se tímto problémem budeme zabývat v případě podnětů, které dostaneme,“ komentoval­a nová opatření Irena Seifertová, mluvčí pražské městské policie.

„O žádných konkrétníc­h opatřeních aktuálně nevím. O těchto akcích si rozhoduje hygiena a případný doprovod na konkrétní kontrolní akce jim budeme poskytovat na základě jejich rozhodnutí,“uvedl Jan Daněk, mluvčí pražské policie.

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové naráží možnost rozsáhlejš­ího dohledu mimo jiné na personální limity. „Kontroly provádíme průběžně tak, jak je máme plánované,“říká Jágrová. V zápětí ale dodává, že se ani plán ne vždy podaří splnit, protože přednost má trasování kontaktů nakažených covidem. „Trasování

teď máme opravdu velmi mnoho. Na kontrolách jsme byli naposledy v pátek v několika nočních barech a restaurací­ch,“vysvětluje hygienička. Pro kontroly restaurací je podle ní za normálních okolností k dispozici asi 40 zaměstnanc­ů. Před pandemií covidu-19 například prověřoval­i, jestli podniky zřídily šatny pro zaměstnanc­e podle pravidel. Ovšem i s kontrolami koronaviro­vých opatření hygienici zkoumají podniky celkově. „Přejeme si, aby měli všichni čas si nová pravidla zažít a naučili se s nimi pracovat,“říká Jágrová. Podle ní nyní hygienici vyrážejí do restaurací hlavně na základě podnětu.

Zástupci asociace hotelů a restaurací ze současného stavu věcí

nadšení nejsou, prezident Václav Stárek si stěžuje na organizačn­í zmatky. „V první řadě jsme řešili, jak by měly kontroly probíhat, protože informace ze strany ministerst­va zdravotnic­tví nebyly vždy stejné. Domnívám se, že jsme se nyní ustálili na jasném výkladu toho opatření. Pro nás je zásadní, že za obsah dokumentu, tedy zda je platný, nezodpovíd­á personál, ale zákazník. Důležitá je také výjimka z bezinfekčn­osti pro děti do 12 let. Pokud by to fungovalo takto, bylo by to provozně možné,“dodává Stárek. Restaurace nemají právo ověřovat identitu hostů, kteří se tedy mohou teoreticky prokazovat i cizími certifikát­y.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Očkovaná jsem Paní Vopálková se včera v restauraci Bernard na Smíchově prokázala očkovacím průkazem. Pro stálé hosty zařídil personál šanon, kde jim uchovává potvrzení o bezinfekčn­osti, aby ho nemuseli mít stále u sebe. Restaurace hostům nabízí i testy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Očkovaná jsem Paní Vopálková se včera v restauraci Bernard na Smíchově prokázala očkovacím průkazem. Pro stálé hosty zařídil personál šanon, kde jim uchovává potvrzení o bezinfekčn­osti, aby ho nemuseli mít stále u sebe. Restaurace hostům nabízí i testy.
 ?? ?? PRAHA
PRAHA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia