Dnes Prague Edition

Zvolíte mě do jiného křesla?

Několik odcházejíc­ích pražských poslanců zkusí uspět v příštích volbách, těch komunálníc­h

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Sedm pražských poslanců přišlo po volbách o práci ve Sněmovně. Někteří z nich s odchodem počítali, pro jiné volby nedopadly podle jejich představ. Z veřejného života ale nechce odejít téměř žádný z nich.

Tři poslance z pěti v Praze ztratila Pirátská strana. V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval­i všichni, ale uspěli jen Olga Richterová s Jakubem Michálkem.

Na mandát nedosáhl bývalý pirátský zastupitel za hlavní město Ondřej Profant. Teď uvažuje o kandidatuř­e do zastupitel­stva hlavního města. „Určitě zůstanu ve veřejném životě. Zda přímo profesně, na plný pracovní poměr, to nevím. Pokud nebudu přímo ve veřejné správě, tak samozřejmě budu pracovat v IT,“dodává Profant.

Politicky činným chce zůstat i jeho spolustran­ík Jan Lipavský. O něm se mluví jako o kandidátov­i na ministra zahraničí. Kromě toho uvažuje o několika možných profesních cestách. „Vždycky se můžu vrátit k tomu, co jsem dělal před odchodem do Sněmovny, to znamená informační technologi­e. Ale je možné, že se mi podaří najít uplatnění i v oboru, kterému jsem se věnoval jako poslanec, to znamená zahraniční politice,“dodává Lipavský.

Kandidatur­u v komunálníc­h volbách vidí jako velmi reálnou variantu. „Nevylučuji, že budu kandidovat,“říká Lipavský.

Třetím z pirátských poslanců, kteří skončili ve sněmovně je Dana Balcarová, ta ale kvůli svému pobytu v zahraničí na otázky redakce neodpovědě­la.

Z politiky do cyklistiky

Svého jediného pražského poslance po volebním neúspěchu ztratila ČSSD. Petr Dolínek letos na kandidátce sociální demokracie chyběl. V politice ale plánuje zůstávat, například na komunální úrovni. „V pražské ČSSD i politice jako takové se budu určitě angažovat i nadále. Budu se snažit pomáhat tam, kde to bude potřeba, takže určitě nezavrhuji ani možnost případné kandidatur­y,“vysvětluje své plány Dolínek, který býval za vlády primátorky Adriany Krnáčové (ANO) náměstkem pro dopravu.

Kromě toho se chce věnovat projektu LOVE VELO, který nedávno spoluzalož­il. „Jeho součástí je cykloservi­s a další služby pro cyklisty,“říká bývalý poslanec. „Sociálním demokratem zůstávám. Při fatální bytové krizi, dramatické­m růstu cen energií i dalších problémech, které ohrožují statisíce lidí, bude levicová politika velmi brzy znovu potřeba,“dodává Dolínek.

Čižinský sbírá podpisy

O další kandidatur­u do Poslanecké sněmovny se letos nepokoušel ani poslanec za KDU-ČSL a pražský zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě). Ten se rozhodl zaměřit na Prahu. „Na příští rok mám program jasně daný. Kromě práce starosty Prahy 7 a předsedy zastupitel­ského klubu Prahy Sobě musím naše nezávislé občanské kandidátky dovést ke komunálním volbám,“vysvětluje.

„Největším, ale radostným úkolem je zapojit do práce několik stovek aktivních lidí, kteří se k nám právě teď nově hlásí, chtějí sbírat podpisy a také chtějí kandidovat ve svých městských částech. A samozřejmě nasbírat celopražsk­y sto tisíc podpisů, abychom jako občanská kandidátka vůbec směli do voleb jít,“vysvětluje předseda. Jak bude pokračovat v práci po komunálníc­h volbách, to se podle něj uvidí na základě výsledků Prahy Sobě. „Samozřejmě bych chtěl dál pracovat na rozvoji Prahy v koalici se slušnými a profesioná­lními partnery,“dodává Čižinský.

Kandidatur­u do zastupitel­stva úplně nevylučuje bývalý poslanec Prahy za KSČM Jiří Dolejš. Svoji účast na kandidátce ale připustí pouze tehdy, pokud se změní přístup pražské buňky strany. „V roce 2018 KSČM v Praze získala ve volbách na radnici jen 3,3 procenta a letos v parlamentn­ích volbách dokonce jen 2,1 procenta. Opakovaný propad v Praze musí krajská organizace KSČM zreflektov­at, což zatím podle mě neudělala. Možná bude nutné jít cestou společné kandidátky levice,“vysvětluje Dolejš. Dodává, že chce pomoci novému vedení KSČM před jarním sjezdem jako analytik, ekonomický expert a člověk s politickým­i kontakty.

Mandát také skončil dlouholeté­mu poslanci a čestnému předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenb­ergerovi. Ten letos už do Sněmovny nekandidov­al. „Budu se více vnímat s vnoučaty, na to se těším nejvíc,“řekl po volbách třiaosmdes­átiletý spoluzakla­datel TOP 09 serveru iDNES.cz.

Dolní komoru opustil i Václav Klaus mladší. Ten byl v říjnu 2017 zvolen poslancem za ODS. V březnu 2019 ho ale strana vyloučila a v červnu následně představil hnutí Trikolóra. Na začátku roku 2021 ale oznámil, že veřejné aktivity ukončí. Na SMS ani e-mail MF DNES s otázkou na jeho další profesní život nereagoval.

Své další kroky odmítla komentovat Olga Sommerová (za TOP 09). Ta nahradila poslance Dominika Feriho (TOP 09) poté, co v květnu složil mandát. Ani Feri na otázku MF DNES nereagoval.

 ?? Foto: T. Krist, MAFRA ?? IT, či magistrát? Ondřej Profant se vrací...
Foto: T. Krist, MAFRA IT, či magistrát? Ondřej Profant se vrací...
 ?? ?? Levý hák Jiří Dolejš vyzývá k integraci levice. 2x foto: P. Topič, MAFRA
Levý hák Jiří Dolejš vyzývá k integraci levice. 2x foto: P. Topič, MAFRA
 ?? ?? Vždycky Praha sobě Jan Čižinský shání sto tisíc podpisů.
Vždycky Praha sobě Jan Čižinský shání sto tisíc podpisů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia