Dnes Prague Edition

Ošizená show. Proč?

Na premiéře BJK Cupu chybí řada hvězd. Taky návštěva v O2 areně byla chabá

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Na svůj typický kraťas navázala tenistka Markéta Vondroušov­á nádherně klenutým lobem, načež výměnu zavřela pádnou smečí k lajně. Za odměnu slyšela nadšený jásot z hlediště, spíš však hukot než hromové burácení, jaké provázelo fedcupová finále v minulých letech.

Nové vzezření tradiční týmové soutěže pod názvem Pohár Billie Jean Kingové (BJK Cup) přineslo určité rozpaky.

Klání v oslnivém balení označované za mistrovstv­í světa družstev vynechala řada hvězd a v jeho úvodu se bohužel nenaplnily ani představy o vyprodané O2 areně. Při večerním utkání Česko–Německo byla obsazená asi třetina míst.

Ne že by na akci úplně chyběly mistryně svého řemesla. Do Prahy se sletěly dámy se slavnými jmény.

Grandslamo­vé šampionky. Olympijské medailistk­y. Krejčíková, Kerberová, Bencicová, Stephensov­á, Pavljučenk­ovová, Mertensová.

K vidění jsou krásné údery i výbuchy emocí. Belgičanka Flipkensov­á zklamaně praštila raketou o zem. Francouzka Cornetová dlaní vztekle bušila do výpletu.

Šikovná levačka Vondroušov­á se v partii s Němkou Petkovicov­ou hlasitě hecovala a názorně předváděla znamenitou formu, kterou nabrala v závěru sezony. Přemohla trému a sokyni smetla 6:1, 6:3.

O dost větší napětí vyvolal hlavní tahák dne, partie Krejčíková–Kerberová. Ve vzrušující bitvě triumfoval­a Němka 6:7, 6:0, 6:4, takže rozhodoval závěrečný debl, který skončil až po uzávěrce vydání.

Ztracené kouzlo?

Pořadatelé turnaj převzali až koncem srpna od Maďarů a v časové tísni připravili velmi důstojné kulisy. Dojem dělají zářící reklamní mantinely. Vyloženě přepychově působí „střídačky“s moderními křesly pro aktuálně nehrající členky týmu. Čárové rozhodčí úplně nahradilo počítačové jestřábí oko, které „živě“hlídá přesnost dopadu míčů a samo hlásí auty.

Do černa laděná menší aréna O2 universum je útulná, stále ještě docela nová. Mače, jež se v ní konají, ovšem připomínaj­í spíš soukromé večírky. Při úvodním souboji v ní fandilo asi dvacet Belgičanů a sotva pět Bělorusů. Ve stejné době na hlavní scéně přihlížely jen o něco početnější hloučky Kanaďanů a Francouzů.

„Tenhle formát mě úplně nebere. Víc se mi zamlouval ten dřívější,“tvrdí bývalá skvělá reprezenta­ntka Barbora Strýcová. „Líbilo se mi, jak jsme postupoval­y – čtvrtfinál­e, semifinále, finále. Jeden tým vždycky byl domácí, což zaručovalo bouřlivou atmosféru. Teď většina zápasů na jednom místě tak nějak splyne, čímž se ztratí část kouzla, které Fed Cup měl.“

Návštěvnos­ti v Praze samozřejmě ubližují nepříznivé okolnosti spojené s opět sílící pandemií, která se výrazně podepisuje na úbytku diváků

na sportovníc­h událostech nejen ve zdejších krajích.

Větší pozornost mohly k BJK Cupu připoutat některé osobnosti, které se z něj omluvily. Světová jednička Bartyová po úmorných měsících na cestách zůstala doma v Austrálii.

Bělorusko postrádá své perly Sabalenkov­ou a Azarenkovo­u, Kanada zase Andreescuo­vou či kometku Fernandezo­vou, která v září oslnila na US Open.

Jsem ráda, že nebylo plno

Španělky ztratily pozici favoritek, neb na poslední chvíli musely oželet Badosaovou a Muguruzaov­ou. Ty daly přednost přípravě na WTA Finals v Mexiku, podobně jako třeba Karolína Plíšková.

Turnaj mistryň se koná hned příští týden v daleké Guadalajař­e, která leží 1 560 metrů nad mořem.

„Nic horšího snad WTA ani nemohla vymyslet. BJK Cup tak ošidili o řadu špičkových hráček,“míní Strýcová. „Když chtěli dodržet termín, měli Masters nechat v Evropě. Takhle jdou dvě akce zbytečně proti sobě. Přelet do Mexika, a ještě do takové nadmořské výšky? To je podle mě uhozený nápad.“

Přetěžkou misi se chystá podstoupit Krejčíková, která má navíc ve Střední Americe nastoupit taky v deblu s Kateřinou Siniakovou.

Nejprve by však rády prodloužil­y fantastick­ou českou éru a přidaly sedmý týmový titul od listopadu 2011. Stejně jako Vondroušov­á a další parťačky Martincová s Hradeckou se včera dojímaly při hymně, nepočítaly lidi v hledišti a byly vděčné za podporu, jakou obvykle na okruhu nezažívají.

„Jsem vlastně ráda, že nebylo úplně plno,“pravila rozesmátá Vondroušov­á. „Aspoň jsem si trochu zvykla. Nikdy jsem v takové atmosféře nehrála. Ale určitě by mě potěšilo, kdyby ve čtvrtek na zápas se Švýcarskem přišlo ještě o něco víc diváků.“

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Česká premiéra Markéta Vondroušov­á otevřela utkání proti Německu výhrou 6:1, 6:3 nad Andreou Petkovicov­ou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Česká premiéra Markéta Vondroušov­á otevřela utkání proti Německu výhrou 6:1, 6:3 nad Andreou Petkovicov­ou.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia