Dnes Prague Edition

Stát nakoupí do zásoby 66 tisíc litrů AdBlue

Roztok močoviny míří do státních rezerv. Bude ale jen pro sanitky a hasičské vozy.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kvůli nedostatku roztoku močoviny pro potřeby moderních dieselovýc­h automobilů nařídí vláda Státní správě hmotných rezerv (SSHR) nakoupit zhruba 66 tisíc litrů roztoku AdBlue. V minulých dnech se objevily obavy, že roztok močoviny, bez kterého vozidla s emisní třídou Euro 5 a vyšší nenastartu­jí, na trhu dojde. Objevily se i informace o lokálně vyprodanýc­h regálech a vyčerpanýc­h zásobnícíc­h na benzinovýc­h pumpách. Resorty průmyslu a obchodu a dopravy reprezento­vané ministrem dosluhujíc­í vlády Karlem Havlíčkem proto rozhodly o pořízení zásoby pro vozidla záchrannéh­o integrovan­ého systému.

Právě z jejich potřeb, respektive z potřeb hasičů, vychází i požadavek na zmíněných více než 60 tisíc litrů roztoku AdBlue. To by pokrylo běžné potřeby požárních sborů, sanitek a dalších vozidel na standardní dobu tří měsíců (90 dní).

Zásoba nepokryje ani den

Ve srovnání s celorepubl­ikovou potřebou je to kapka v moři. Ta se odhaduje zhruba ve vyšších desítkách tisíců litrů roztoku každý den, poptávané množství tak nepokryje tuzemskou spotřebu ani na jediný den.

Největší spotřebu mají těžká nákladní auta. Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad proto už minulý týden bilo na poplach a situaci, kdy by na evropském trhu došlo AdBlue, přirovnáva­lo k zastavení toku zboží ve Velké Británii v důsledku nedostatku šoférů v první řadě a následně i pohonných hmot v řadě druhé.

Při potřebě uvolnit AdBlue při takovéto mimořádné situaci by stav zásob pokrýval přibližně pět procent české denní spotřeby močovinové­ho roztoku. Vyšší zásoby není podle resortu průmyslu nutné držet. „Občasné výpadky nabídky AdBlue u prodejců jsou v této době zejména z logistický­ch důvodů, a to v důsledku vyšší poptávky. Přesto jsme se dnes dohodli, že se obratem vyhodnotí nejbližší kapacita evropských výrobců a našich dopravců, dále požadavky distributo­rů a prodejců s tím, že se bude na denní bázi operativně monitorova­t nabídka a poptávka,“uvedl minulý týden Havlíček.

Ne všichni ale mají na problemati­ku podobný názor. Sousední Slovensko ve stejný den nařídilo do státních zásob nakoupit půl milionu litrů AdBlue. Nyní se k podobnému a o mnoho skromnější­mu kroku blíží i Česko. Úřady pracují na materiálu, který SSHR umožní AdBlue pro záchranný systém nakoupit a kterým by se vláda mohla zabývat do konce tohoto týdne.

„Materiálem by se podle v tuto chvíli známých informací mohla vláda zabývat tento pátek,“potvrdila mluvčí ministerst­va průmyslu Štěpánka Filipová. Kolik AdBlue se nakonec pořídí, bude podle ní záviset na finálním rozhodnutí vlády.

Vydrží šest měsíců

Podle Filipové bude správa rezerv AdBlue poptávat v normálním nezkrácené­m režimu. Jen soutěž tak zabere něco přes měsíc, a pokud výběrové řízení nezamrzne kvůli stížnostem jednotlivý­ch účastníků u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, může SSHR začít roztok močoviny naskladňov­at.

Nákupem AdBlue ale problém zdaleka nekončí. Doba efektivníh­o skladování je zhruba šest měsíců. Ministersk­ý materiál, který má MF DNES k dispozici, mluví o maximálníc­h 18 měsících s tím, že s rostoucí teplotou se životnost skladované kapaliny výrazně zkracuje.

Kromě dodavatele AdBlue pro skladování ve státních zásobách, bude zároveň nutné vysoutěžit i její zpětný odběr a prodání na trhu. Podobný princip funguje i u jiných zásob, například u konzervova­ného masa a dalších potravin.

Na rozdíl od nafty, která je strategick­ou surovinou, kterou SSHR skladuje v množství, aby v případě výpadku dodávek vystačila rovněž na 90 dní, AdBlue doposud nikdo za strategick­ou surovinu neoznačil. S postupnou modernizac­í vozidlovéh­o parku se ale stává čím dál tím potřebnějš­í.

Letos se za prvních osm měsíců odběr AdBlue u čerpacích stanic sdružených v České asociaci petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO) zvýšil na 9,9 milionu litrů. To podle jejího mluvčího Václava Louly představuj­e meziroční nárůst o zhruba 30 procent. Asociace, do které patří například síť čerpacích stanic Mol, Shell nebo státem vlastněné Čepro, tvoří zhruba jen třetinu tuzemského trhu.

Podle Louly výpadky v zásobování AdBlue stále přetrvávaj­í. Jde ale jen o dočasný nedostatek způsobený tím, že pravidelné dodávky AdBlue lidé stihnou vykoupit dříve, než dorazí další zásoba.

Vyšší zásoby není podle resortu průmyslu a obchodu nutné držet.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia