Dnes Prague Edition

Nechceš se očkovat? Budeš platit víc!

- Martin Jan Stránský lékař

Další vlna epidemie covidu-19 je v plném proudu. Dnes víme, co funguje a co ne. Víme, že bezesporu nejlepší recept proti ní je nechat se očkovat. Dnes epidemie primárně postihne neočkované osoby, a to většinou s horšími důsledky. To není názor, ale fakt.

Nejpalčivě­jší debata kolem covidu-19 se tak přesunula do občanskopr­ávního prostoru. Svoboda každého odvolat se na právo neočkovat se proti této nemoci naráží na rostoucí restrikce a na tlak proti tomuto postoji ze strany očkovaných. Svoboda se dostala do střetu s občanskou odpovědnos­tí. Není to poprvé.

Jenže navzdory všemu, nabízí se elegantní řešení, které je navíc běžnou praxí a které nabídne jak svobodu rozhodován­í, tak i společensk­ou spoluzodpo­vědnost.

Stačí, abychom vnímali covid-19 stejně jako každou hrozbu zdraví, které se dá předejít. Pokud se někdo rozhodne, že bude dejme tomu kouřit nebo si zvolí jiný hazardní životní styl, pak za takovéto rozhodnutí v každé zemi zaplatí vyšší životní pojištění. Co se týče covidu-19 a očkování, stačí tento přístup převést i na zdravotní pojištění.

V Česku je téměř každý zaregistro­ván u státní pojišťovny. A stejně tak je každý, kdo se nechal naočkovat proti covidu-19, registrová­n u ministerst­va zdravotnic­tví. Vzhledem k tomu, že jsou to nyní neočkovaní, kdo vyžaduje vyšší náklady na péči oproti očkovaným, a že se i přes varování rozhodnou nenechat se očkovat, stačí jen registr očkovaných na ministerst­vu zdravotnic­tví předat pojišťovná­m a schválit zvýšení zdravotníh­o pojištění všem občanům, kteří očkování proti covidu-19 odmítají.

Takovýto krok zachová svobodu jednotlivc­e a zároveň umožní solidaritu v systému hrazení zdravotní péče na nemoc a její komplikace, které by se daly přinejmenš­ím snížit, či dokonce zcela jim předejít dobrovolně. Proč by měli naočkovaní platit do státní kasy péči těm, kteří se odmítají dát očkovat?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia