Dnes Prague Edition

Žáky prověří plošné testy

Příští pondělí začne dvoukolové testování školáků na covid. V Praze 6 nákazu odhalili již včera

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Podobné přírůstky pozitivníc­h případů Praha pozorovala naposledy na konci letošního března. Avšak v čase, kdy jarní covidová vlna už začala slábnout. Nyní je to naopak, čísla nakažených jsou na vzestupu a pravděpodo­bně dále porostou.

Množství blížící se březnovému počtu nakažených testy odhalily například v pondělí, kdy v Praze zaregistro­valy celkem 879 nových pozitivníc­h případů. Obdobné číslo s výjimkou minulého týdne hlásila pražská hygiena naposledy 22. března. Za posledních sedm dní se přírůstky nemocných osob pohybovaly v rozmezí zhruba 400 až 900 lidí denně. V přepočtu na sto tisíc nakažených za týden měla Praha v pondělí 365 pozitivníc­h osob, čímž minulý týden přesáhla hranici stanovenou ministerst­vem zdravotnic­tví (MZ) pro plošné testování žáků ve školách. Tu úřad stanovil na 300 nově pozitivníc­h za týden na sto tisíc lidí.

„Praha už spadne do množiny okresů, které budou testovat příští pondělí,“říká k testování žáků radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Pražské základní a střední školy proto čeká týden po podzimních prázdninác­h plošné testování, o které magistrát již delší dobu usiloval. Antigenní testy, které včera do jednotlivý­ch škol ze Státní správy hmotných rezerv rozvezli hasiči, následně odhalí, kolik je v současné době mezi dětskou populací ve školním věku nakažených. Druhým kolem testování žáci projdou o týden později, a to 15. listopadu.

Návrat po prázdninác­h

„Základním protiepide­mickým opatřením je eliminace zdroje nákazy. Čím dříve je pozitivně testovaná osoba identifiko­vaná a jsou nařízena příslušná protiepide­mická opatření, tím menší je riziko dalšího přenosu nákazy, například v kolektivu,“vysvětluje dopady testování ve školách mluvčí pražské hygieny Zbyněk Boublík.

Metropole se původně chtěla zapojit hned do prvního kola testování 1. listopadu, ale to jí vzhledem k menšímu množství nakažených nevyšlo. I přesto se po návratu z podzimních prázdnin na vlastní náklady rozhodla testovat děti na základních školách Praha 6. K dispozici měla PCR testy.

„Kromě dvou škol už výsledky ze všech patnácti zařízení máme,“řekla včera MF DNES radní šesté městské části pro školství Marie Kubíková (ODS). „Zachytili jsme nově 35 pozitivníc­h žáků. Mimo čtyři školy, které měly nulový výskyt pozitivníc­h, se v ostatních nějaké dítě našlo,“vysvětluje radní.

Přesný počet školáků, který půjde do karantény, Praha 6 včera odpoledne ještě neznala. „Některé třídy jdou do izolace celé, některé jdou zčásti, protože je tam pár dětí očkovaných. Do toho se nám včera (v pondělí, pozn. red.) část dětí do školy vrátila. Plus minus máme stále v karanténě přes pět set dětí. Ale to číslo se ještě hodně mění,“dodává Kubíková.

Šestá městská část se zároveň připravuje i na plošné prověření, ke kterému dojde 8. listopadu. Příští týden už využije antigenní testy od státu. Drahou metodu PCR se vláda totiž městským částem rozhodla nepropláce­t, i přesto, že se to Praha snažila prosadit.

Své žáky po návratu do škol se rozhodla testovat i Praha 9. V pěti základních školách v pondělí městská část testovala také pomocí metody PCR. Výsledky testů provedenýc­h na 2 751 žácích odhalily 26 dětí pozitivníc­h na covid-19. Stejně jako Praha 6 však vedení radnice deváté městské části počítá, že příští týden už budou testovat pomocí státních antigenníc­h testů.

Testy z odpadních vod

I nadále Praha usiluje o možnost testovat školáky na základě žádanek od hygieny. Ty by mohli hygienici vydat v případě podezření výskytu nákazy pro jednotlivá školská zařízení. Pomoci odhalit covid-19 ve školách by mohly třeba rozbory odpadních vod.

„Ředitelka Jágrová nadále vyjednává s centrální hygienou, zda by nemohlo dojít k úpravám, na základě jakých dat může hygiena nařídit epidemiolo­gické testování. Právě test odpadních vod může být jednou z dalších cest,“vysvětluje Šimral.

První covidové případy na základě testování odpadních vod už odhalili v Praze 9 na konci října. PCR testy provedené po pozitivním nálezu části viru ve vodě odhalily pět pozitivníc­h osob ve dvou pavilonech základní školy. Ve vybraných školských zařízeních Prahy 9 a v Lysolajích se testuje z odpadních vod pravidelně už od září. Monitoring provádí Vysoká škola chemicko-technologi­cká ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizace­mi a radnicí Prahy 9.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia