Dnes Prague Edition

Praha hledá Jeden fond z EU vyschl

Peníze jinde

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

PRAHA Časy, kdy Praha měla svůj vlastní dotační program, skrze který čerpala peníze z Evropské unie (EU), jsou definitivn­ě u konce. Se speciálním fondem pro Prahu se pro období od letošního roku do roku 2027 již nepočítá, město tedy bude muset najít jiný zdroj spolufinan­cování.

Málokdo si uvědomuje, co všechno nejen v Praze vzniklo díky evropské podpoře a kolik projektů bylo možné dovést do konce jen díky unijním penězům. Pro končící Operační program Praha pól růstu (EU) vyčlenila 5,2 miliardy korun, přičemž každý projekt musela z poloviny financovat Praha. Žadatelé díky tomu měli možnost získat financován­í za více než 10 miliard korun. V současné chvíli úspěšní zájemci o dotace vyčerpali už 75 procent z celkové částky. Zbytek peněz už ale také zná majitele, a proto se podle ředitele magistrátn­ího odboru evropských fondů Karla Andrleho podaří zbytek dočerpat do roku 2023, což je nejzazší termín stanovený EU.

Přes 1 600 dotací

Za dobu fungování programu obdržel magistrát celkem 2 323 žádostí o dotace, přičemž podporu obdrželo více než 1 600 žadatelů. „Evropské finance jsou pro Pražany opravdu důležité. Operační program Praha pól růstu významným způsobem pomohl uskutečnit konkrétní projekty města v mnoha oblastech. I díky němu můžeme mimo jiné elektrifik­ovat linky veřejné dopravy, rozšiřovat silnice, rekonstruo­vat byty pro sociální bydlení, zvyšovat

kapacitu školek nebo vytvářet komunitní centra. Přestože je tento operační program druhý nejmenší v zemi, je vidět, že čerpáme dobře, protože svými výsledky předčí i mnohé daleko větší programy,“informuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jedním z největších příjemců dotací je tradičně dopravní podnik. Ten díky evropské podpoře udržuje v provozu infrastruk­turu, kterou denně používají tisíce Pražanů. Za peníze z dotací například bylo možné vyměnit v řadě stanic metra eskalátory, osvětlení či vzduchotec­hniku nebo vybudovat výtahy pro handicapov­ané.

„Z evropských dotací budeme platit i výměnu třetiny z více než tisíce městských naftových autobusů za vozidla na elektrický pohon, která začne už na přelomu tohoto a příštího roku,“popisuje Hřib. V oblasti dopravy pomohly unijní peníze také vystavět nové P+R parkoviště na Černém Mostě, které město plánuje otevřít na přelomu roku a které pojme 850 aut.

Velkou měrou přispívají evropské fondy k rozvoji vzdělávání. Díky penězům z končícího programu je v Praze 127 nových tříd nebo nová Mateřská škola Hrnčíře v Praze-Šeberově, která celkem vyšla skoro na 15 milionů korun. Z oblasti vědy a výzkumu je pravidelný­m žadatelem České vysoké učení technické. Za pomoci dotací mohli tamní vědci vyzkoušet některé své nápady a vynálezy v praxi, a to třeba protihluko­vou tramvajovo­u clonu.

Peníze z programu putují i do sociální sféry, kde je město využilo zejména k rekonstruk­ci bytových domů a jejich přeměně na sociální byty. Téměř 20 milionů korun stálo zřízení Komunitníh­o centra a zahrady Kotlaska, které pomáhá začleňovat osoby po výkonu trestu a podporuje jejich rodiny.

Dalších 25 miliard

„Ze zkušenosti i z kriminolog­ických výzkumů víme, že pokud naši klienti po výkonu trestu nemají rodinu, zázemí a práci, velice často se vracejí zpět do vězení. Tento neblahý trend se nám díky práci s klienty i jejich sociálním okolím v Komunitním centru a zahradě Kotlaska daří úspěšně zvrátit,“říká ředitelka Rubikon Centra Dagmar Doubravová.

Evropských fondů, odkud lze peníze získat, je naštěstí vícero. Podle Andrleho z nich může hlavní město v nadcházejí­cím období získat dalších více než 25 miliard korun.

Největší dávku 9,4 miliardy korun může Praha dostat z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to v rámci takzvané pražské obálky, odkud poputují peníze na rozvoj veřejných prostranst­ví, školství či digitaliza­ci. „Tato suma je malý zázrak, protože Praha je již tolik rozvinutý region v rámci Evropy, že by teoreticky neměla mít nárok na žádné evropské peníze,“říká Andrle.

Z Národního fondu obnovy, který má docílit zmírnění dopadů pandemie covid-19, má hlavní město přislíbeny téměř tři miliardy korun na nákup vozidel veřejné hromadné dopravy a výstavbu dobíjecí infrastruk­tury pro tato vozidla. „O další finance z Národního plánu obnovy bude dále usilovat více než sto pražských projektový­ch záměrů v hodnotě několika desítek miliard korun,“doplňuje Hřib.

Elektrifik­aci v Praze má podpořit také až 8 miliard korun z Operačního programu Doprava, které chce město použít na výstavbu nových tramvajový­ch tratí.

 ?? ??
 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Užitek pro Pražany Hlavním příjemcem evropských dotací je pražský dopravní podnik, který za ně například elektrifik­uje MHD nebo opravuje stanice metra (obrázek dole), které využívají tisíce lidí. Za další peníze vznikají v metropoli třeba komunitní centra (obrázek nahoře).
Foto: archiv MAFRA Užitek pro Pražany Hlavním příjemcem evropských dotací je pražský dopravní podnik, který za ně například elektrifik­uje MHD nebo opravuje stanice metra (obrázek dole), které využívají tisíce lidí. Za další peníze vznikají v metropoli třeba komunitní centra (obrázek nahoře).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia