Dnes Prague Edition

Vláda zpřísňuje na Silvestra

Po Vánocích v Německu začnou platit nová protiepide­mická opatření. Svátky budou omezené

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Silvestr nejvýše v deseti lidech, pokud jsou očkovaní proti covidu, v opačném případě jsou soukromá setkání koncem roku povolena jen po dvou. Nadále platí zákaz vstupu neočkovaný­m do obchodů mimo těch běžné denní potřeby a do kulturních a sportovníc­h zařízení. Vnitřní prostory mohou být zaplněné nejvýše do 30 až 50 procent kapacity, kluby a diskotéky budou zavřené. Stejně jako loni, i letos je zakázán prodej silvestrov­ské pyrotechni­ky, aby častá zranění nepřidával­a práci už tak přetíženým nemocnicím. „Není vhodná doba na oslavy,“zdůvodnil to nový kancléř za sociální demokraty (SPD) Olaf Scholz.

Nová protiepide­mická opatření, na nichž se v úterý shodli zástupci zemských vlád a spolkové vlády, začnou platit od 28. prosince. Nejsou ale tak přísná, jak navrhoval Institut Roberta Kocha (RKI), hlavní epidemiolo­gický institut v zemi. Podle RKI měla vláda kvůli vysoce nakažlivé mutaci omikron okamžitě zavést nejpřísněj­ší omezení zabraňujíc­í setkávání osob a držet je v platnosti alespoň do poloviny ledna.

Vláda zdůrazňova­la, že na dohodě se spolkovými zeměmi panovala po celou dobu jednání shoda, přesto také Bádensko-Württember­sko, Sasko nebo Severní Porýní-Vestfálsko čtvrtou dávku po nejméně čtyřech měsících od dávky třetí. Doporučení stran čtvrté dávky přichází v den, kdy Izrael oznámil první případ úmrtí člověka nakaženého variantou omikron. Muž ve věku kolem 60 let zemřel v pondělí v nemocnici v Beerševě na jihu země. Trpěl však vážnými komplikují­cími zdravotním­i problémy. Nemocnice nicméně oznámila, že příčinou jeho smrti byly tyto zdravotní potíže, nikoli virus. V Izraeli podle premiéra Bennetta začala pátá vlna epidemie a zabránit rychlému šíření omikronu mají podle něj lidé očkováním, a to včetně dětí. (ČTK)

upřednostň­ovaly přísnější opatření. Opatření kritizuje také konzervati­vní unie CDU/CSU, nyní v opozici, podle níž měla začít alespoň platit okamžitě, a nikoli až po Vánocích.

Naopak podle prezidenta lékařské komory Klause Reinhardta jsou současná opatření dostatečná: „Rozdíl tří nebo čtyř dnů podle mého názoru nebude tak výrazný,“uvedl Reinhardt.

Také ministr zdravotnic­tví Karl Lauterbach, známý svým přísným postojem k řízení epidemie, tato omezení považuje za dostačujíc­í. „O tvrdém lockdownu začneme uvažovat, když k němu začnou směřovat počty nakažených. Zatím tam ale nejsme,“řekl Lauterbach. Sedmidenní incidence v Německu už přibližně tři týdny v řadě průběžně klesá, včera byla na hodnotě 289 nakažených na sto tisíc obyvatel v průměru za posledních sedm dní.

Místo plošné karantény Lauterbach upřednostň­uje očkování včetně posilující­ch třetích dávek, kterých je nyní k dispozici 30 milionů. Země se má dostat alespoň k proočkovan­osti 80 procent, aktuálně má plné očkování 70 procent obyvatel. Vláda podporuje všeobecnou očkovací povinnost. Tu mírnou většinou doporučila také etická rada jako poradní orgán vlády a parlamentu.

Na Scholzově první tiskové konferenci k novým protiepide­mickým opatřením se projevily rozpaky z nové vlády: „Olaf Scholz se vyhýbá odpovědi na otázky, nebo je obchází zdlouhavou oklikou tak tiše, že je mu sotva rozumět,“popisoval průběh setkání zpravodajs­ký pořad Tagesschau. „Spíš než vyčerpání to vypadá jako taktika monotónním projevem uhladit všechnu konfrontac­i. Otázka, zda přijatá opatření jsou dostatečná, pouze těžce visí ve vzduchu.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia