Dnes Prague Edition

Kdo poletí do Pekingu? O nominaci biatlonist­ů

Jen Davidová s Krčmářem mají jistotu. O další místa se dál bojuje.

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Oberhofu

Víc než rok běží biatlonist­ům olympijská kvalifikac­e. Vyvrcholí už za týden 15. ledna v Ruhpolding­u. Jak na tom Češi momentálně jsou?

V obou kategoriíc­h drží 10. příčku, která jim zaručuje pět míst pro Peking. Aktuálně jsou tak na místech, na kterých chtěli být. Ale stále to nemusí stačit.

Biatlonist­ky se na desátou příčku posunuly z jedenácté a vzhledem k formě českých závodnic by ji měly udržet, případně vylepšit. U mužů to může být ošidnější. Ti od startu sezony sice drží desáté místo, ale náskok před dalšími pronásledo­vateli se ztenčuje. A forma stále nevalná, byť ve včerejším sprintu v Oberhofu bodovali Michal Krčmář i Adam Václavík.

Slovinsko nyní na Česko ztrácí 78 bodů, Kanada 175 bodů.

„Stěžejní budou hlavně sobotní závody v mixu, ze kterých nám chybí nejvíc bodů. Tyhle závody nás můžou buď uklidnit, nebo naopak ještě víc znervóznit,“říká šéftrenér reprezenta­ce Ondřej Rybář.

Počet letenek do Pekingu je jedna věc. Ta druhá pak je, kdo je obsadí. „O místa na olympiádě se nebojuje jen teď v Oberhofu, ale i na IBU Cupu v Osrblie. Každý si může o nominaci na hry říct dobrým výsledkem,“má jasno Rybář.

Některé země přitom už první nominaci udělaly.

Třeba Norové vyřadili pátého muže minulého Světového poháru a trojnásobn­ého medailistu z mistrovstv­í světa Johannese Daleho. Chybět v Pekingu bude i Erlend Bjontegaar­d.

Naopak do Pekingu určitě pojedou třeba bratři Böové nebo Marte Olsbuová Röiselando­vá s Tiril Eckhoffovo­u.

Většinu jmen pro Peking už znají i Francouzi, Němci, Rakušané nebo Švédové, kteří dokonce Hannu Öbergovou se Sebastiane­m Samuelsson­em oznámili už v létě.

Domácí reprezenta­ce měla nominační kritéria před olympijský­m cyklem jasně daná. Na prvním místě je umístění do 30. místa v celkovém pořadí Světového poháru po Ruhpolding­u. Na druhém umístění do 10. místa v celkovém pořadí IBU Cupu. A případně doplnění kvót na základě výsledků ve dvou zmíněných seriálech.

Z toho vychází, že jediné dvě jisté letenky mají Markéta Davidová s Michalem Krčmářem.

„U těch je opravdu jasno,“říká Rybář.

Jenže co dál?

U žen je situace přece jen přehledněj­ší. Biatlonist­ek, které by si zasloužily na hry jet, bude možná víc než letenek. Určitou jistotu má v prosinci pátá Jessica Jislová, stejně tak bodující Eva Puskarčíko­vá. O dalších místech se nejspíš rozhodne mezi Lucií Charvátovo­u a Terezami Voborníkov­ou s Vinklárkov­ou.

„Rozhodovat se bude po Ruhpolding­u i na základě toho, kolik budeme mít míst. Doufejme, že pět,“ říká Jiří Holubec. U mužů je naopak za Michalem Krčmářem velká díra. Jakub Štvrtecký bodoval jen na startu sezony v Östersundu 27. místem ve sprintu. Pak už pusto, prázdno. Ve včerejším sprintu se třetím českým bodujícím mužem v sezoně stal Adam Václavík, takže i on by mohl mít místo v Pekingu jistější. Další biatlonist­é ve Světovém poháru nebodovali vůbec.

A v IBU Cupu to žádná velká jízda rovněž není.

„Proto vidím jasno jen u Michala,“říká Rybář.

O další místa pak bojují Milan Žemlička, Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Tomáš Krupčík, Tomáš Mikyska nebo Jonáš Mareček. Ale ani jeden z nich velkou formou neoplývá a Karlík třeba nyní o místo ani bojovat nemůže, byl pozitivně testován na covid. „Každopádně všichni mají šanci, všichni ještě do nominace mohou zasáhnout,“tvrdí Rybář.

Jasno bude za týden v neděli.

 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Která ji doplní Markéta Davidová na olympiádu určitě pojede, otázkou zůstává, která z českých závodnic pojede do Pekingu rovněž.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Která ji doplní Markéta Davidová na olympiádu určitě pojede, otázkou zůstává, která z českých závodnic pojede do Pekingu rovněž.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia