Dnes Prague Edition

V-Chek 2019-nCoV Ag Saliva Rapid Test

-

20× testovací kazetu, 20× zvlášť balených „lízátek“s houbičkou na sběr slin, podrobný leták v češtině Spolehlivo­st podle výrobce: Specificit­a 98,83 % Citlivost 92,14 % Klinická přesnost 96,47 %

Kdyby to fungovalo, jak by to bylo krásné! Žádný ponor do tělních hlubin a šimrání tamponem v nose, žádné nedůstojné laboratorn­í pokusy se slinami a šejkování hlenů, prostě jen čistá a rychlá práce. Stačilo 90 sekund žužlat plastové „lízátko“s houbičkou, dokud se senzor nezbarvil do modra, pak zacvaknout „kartáček“do testovací kazety, a za čtvrt hodiny bylo jasno – že to zase nevyšlo. Už loni testovala MF DNES V-Chek test a vždycky se stejným, rozuměj falešně negativním, výsledkem. Ani ve srovnání Ústavu organické chemie a biochemie AV V-Chek test nebodoval, jeho výsledky byly silně proměnlivé.

● Aktuální test jsme věnovali porovnání testů na detekci onemocnění covid-19 a protilátek v krvi. Protože se test uskutečnil na konci roku 2021, kdy se v Česku vyskytoval­y jen ojedinělé případy mutace omikron, vztahují se výsledky k detekci varianty delta.

● Náklady na nákup testů hradila MF DNES ze svého rozpočtu. U vzorků uvádíme ceny, které byly aktuální v pátek 8. ledna. Kvůli velkému zájmu veřejnosti i firem se totiž ceny velmi rychle mění. Stejně pružně se rozšiřuje i nabídka testů, je tedy možné, že některé z testovanýc­h setů nebudou dočasně k dispozici.

● Test jsme pojali jako uživatelsk­ý. Tři testující osoby, členové jedné domácnosti, měly před samotestov­áním potvrzeno PCR testy, že jsou covid pozitivní. Dva z nich měli příznakový průběh nemoci, třetí byl bez příznaků. Antigenní testy zkoušeli v první fázi nemoci a v době, kdy u nich covid-19 kulminoval.

● Abychom ověřili, zda testy na protilátky umějí rozpoznat nejen ty, které jsou důsledkem prodělané nemoci, ale také imunitu vybuzenou očkováním, přizvali jsme dobrovolní­ky, kteří měli zhruba týden po přeočkován­í třetí dávkou.

 ?? ?? Jak se získá vzorek
ze slin nebo hlenu Rychlost testu 10 až 20 minut Test 1 negativní Test 2 negativní Test 3 negativní
Výrobce Guangzhou Decheng
Biotechnol­ogy Co., Ltd., Čína Koupeno DrMax.cz Cena 1 790 Kč (89,50 Kč/ks) Počet testů v balení 20 Co najdete v balení:
Test potížista. Ani při opakovanýc­h pokusech nedokázal identifiko­vat pozitivní případy, navíc se s kapátkem špatně pracovalo.
Jak se s ním pracuje:
Jak se získá vzorek ze slin nebo hlenu Rychlost testu 10 až 20 minut Test 1 negativní Test 2 negativní Test 3 negativní Výrobce Guangzhou Decheng Biotechnol­ogy Co., Ltd., Čína Koupeno DrMax.cz Cena 1 790 Kč (89,50 Kč/ks) Počet testů v balení 20 Co najdete v balení: Test potížista. Ani při opakovanýc­h pokusech nedokázal identifiko­vat pozitivní případy, navíc se s kapátkem špatně pracovalo. Jak se s ním pracuje:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia