Dnes Prague Edition

Renovace kostela sv. Michala se o rok odkládá

-

SMÍCHOV Ani letos se s největší pravděpodo­bností nepodaří zahájit rekonstruk­ci plameny zdevastova­ného unikátního dřevěného kostela sv. Michala na Petříně. Lepší zprávou je, že torzo chrámu podle expertů zvládne přežít bez vážné újmy již druhou zimu.

„Pevně věřím, že klima kostelu neublíží, ale zatím je to moje víra,“popsal aktuální situaci Jaroslav Podliska, ředitel pražského územního odborného pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ). Stavba je provizorně zakryta do konstrukce podobné sarkofágu a památkáři objekt pravidelně kontrolují. Dohlížejí také na to, aby vlastník kostelíka, jímž je majetkový odbor pražského magistrátu, postupoval podle jejich doporučení.

„Nyní se finalizuje zahájení stavebně historické­ho, stavebně technickéh­o průzkumu a dalších podobných kroků. Na to navážou úřední záležitost­i a poté výběr dodavatele stavby,“popsal situaci Jaroslav Podliska. Podle památkářů a úředníků magistrátu se jedná o poměrně složité úkoly. „Jsem optimista, proto si myslím, že projekční práce začnou již v letošním 1. čtvrtletí,“shrnul Jaroslav Podliska. Pokud se podaří všechny přípravné kroky zvládnout podle předpoklad­ů, s rekonstruk­cí cenné pamětihodn­osti stavbaři začnou příští rok.

Čekání na záchranu

Chrám ze 17. století z Podkarpats­ké Rusi, vyhořel 28. října 2020. „První týdny po požáru vypadaly nadějně. Stavba získala loni provizorní zajištění a podařilo se vysoutěžit projektant­a,“uvedla Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu.

Památkáři původně na počátku roku 2021 počítali s tím, že letos získají stavební povolení a odstartují první kroky renovace. V takovém případě by v roce 2023 byla hotová hrubá stavba. V Gutech na severní Moravě cesta k obnově vyhořelého dřevěného kostela trvala čtyři léta, z toho stavba repliky svatyně zabrala rok. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia