Dnes Prague Edition

Tahanice o důvěru

Vláda se svým programem narazila u opozice. Jednání paralyzova­la diskuse

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Kabinet Petra Fialy (ODS) včera požádal Sněmovnu o důvěru. Navzdory tomu, že vládní pětikoalic­e má v dolní komoře většinu 108 hlasů z 200, do uzávěrky tohoto vydání vládě vyslovena nebyla.

Důvod byl prostý. Mnohahodin­ová diskuse nad programový­m prohlášení­m vlády, s nímž před plénum předstoupi­l ministersk­ý předseda. „Chceme stát, který nebude žít na dluh,“řekl Fiala. A slíbil, že jeho kabinet mimo jiné do konce roku 2023 předloží důchodovou reformu, postaví 200 kilometrů nových dálnic nebo bude stavět o 10 tisíc nových bytů ročně víc.

Nato se slova chopila opozice. „Řečeno pokrokovou terminolog­ií, vláda svým programový­m prohlášení­m konečně vyložila karty na stůl. A vidíme, že zatímco celou dobu blufovala nejméně s královskou postupkou, na stole leží sotva jeden pár sedmiček,“uvedla šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á.

„Nová vláda každým výrokem potvrzuje, že pokračuje v předvolebn­í kampani. Lidé už ale čekají, že konečně začnete makat,“přidal se expremiér Andrej Babiš (ANO). Jako příklad slibů vyzdvihl předvolebn­í prohlášení koalice, že bude stavět 40 000 bytů ročně. „Teď je to nějakých 10 000 nad něco, což je nepochopit­elné,“poznamenal Babiš. Vládě vytkl také nesrozumit­elnost při řešení státního dluhu nebo v boji s koronavire­m. „Víte, jak pan ministr Válek vysvětluje, že mu lidé a dokonce už ani novináři nerozumějí? To může být proto, že jsem z Brna a používám hantec. Takže možná by bylo dobré, aby pan ministr kromě tlumočníka do znakové řeči měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny,“rýpl si expremiér do ministra zdravotnic­tví.

Podle místopředs­edy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) se expremiér Babiš chová jako malé děcko, kterému rozkopali hračky: „Ale rozumím tomu, že je složité se vypořádat s koncem své vlády.“

Na sociální síti se pak lidé bavili výroky premiéra Fialy, kterého „dostala“úmorná debata ve Sněmovně. „Mám tuto instituci v hluboké účtě a nepovažuji ji za zbytečnou ani za žvanírnu,“řekl Fiala v 9.04.

Ve 14.32 ruchové mikrofony zachytily Fialův povzdech: „Mě už to taky s..e.“

Jindy klidného premiéra vytočilo od rána už třetí přerušení schůze. Za průtahy však tentokrát nemohla opozice, ale jeho vlastní ministři. Při jednání o důvěře vládě musí být podle zákona v sále neustále přítomni všichni členové kabinetu. Ve vládní lavici však v jeden moment chybělo hned několik ministrů. Po pětiminuto­vé pauze, kdy si předsedové poslanecký­ch klubů situaci vyjasnili, si už ministři po zbytek jednání docházku ohlídali.

Po Babišovi a Schillerov­é přispěchal s kritikou vlády také Tomio Okamura, který má jako předseda SPD rovněž přednostní právo k vystoupení. Ani on nenechal na vládě nit suchou. „Pan Šalamoun (ministr pro legislativ­u) sedí až ve druhé

řadě. Tak vidíte, je vás ve vládě tolik, že se sem ani nevejdete. Tak neříkejte, že nové resorty nestojí žádné peníze navíc,“hřímal.

Budeme tu do rána

Okamurovo téměř dvouhodino­vé vystoupení skončilo krátce před 15. hodinou. Na světelné tabuli v sále v tu dobu svítilo ještě 37 jmen opozičních poslanců, kteří stáli o vystoupení. I těm největším optimistům z vládních řad bylo jasné, že se jednání protáhne zřejmě do rána.

„Zástupci opozice hovoří a hovoří, ale zatím jsem od nich nic moc konkrétníh­o a věcného neslyšel. Očekávám jednání do ranních hodin a doufám, že se obsahy projevu kolegů z opozice zlepší. Bývalý premiér (Andrej Babiš) hovořil hodinu a půl, ale moc zásadních a konkrétníc­h věcí neřekl,“uvedl pro MF DNES ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

U pultíku mezitím opoziční poslanci pokračoval­i ve svých obsáhlých projevech. Kdy skončí a začne se hlasovat, netušili ani oni. „Nevím, kdy to skončí. Když to bylo zrcadlově opačně, skončilo to ve čtyři ráno. Doufám, že to takto dlouhé nebude, ale zároveň neplatí, že to skončí ve tři hodiny odpoledne a jde se domů jen proto, že máte 108 poslanců,“vzkázal vládě poslanec Patrik Nacher (ANO).

Jako jeden z mnoha si ani on nezapomněl rýpnout do poslance Starostů Jana Farského, pro kterého bylo včerejší jednání posledním před odletem do USA, kde absolvuje osmiměsíčn­í studijní stáž. „Kdybych chtěl být trochu vtipný, tak by se schůze dala teoreticky natahovat tak dlouho, dokud nepojede pan Farský do Ameriky a budete mít o jednoho poslance méně,“řekl Nacher.

Neřešíte Green Deal

Bývalý vicepremié­r Karel Havlíček (ANO) vládě vyčetl, že v programové­m prohlášení vůbec neřeší, jak se postaví k chystanému unijnímu Green Dealu. Vláda podle něj zapomněla také na stoupající ceny energií. „Není tam, co bude za rok, za půl,“kritizoval vládní programové prohlášení.

Půl hodiny po hlasování o důvěře se včera původně měla ještě sejít vláda, aby rozhodla o podobě chystané pracovní karantény. Ministři měli vybrat konkrétní oblasti a profese, které by v případě bezpříznak­ové nákazy covidem mohly do práce, aby zajistily nezbytný chod státu. Kvůli vleklému jednání Sněmovny se však schůze vlády odkládá na pátek.

Sliby, o kterých tady mluvím, to jsou sliby, které bereme vážně a budeme z nich chtít tady skládat za čtyři roky účty. Každý z nás, tak jak tady sedíme. My se totiž opravdu cítíme být vládou změny.

Petr Fiala (ODS), premiér

Poslanec Babiš se nás ptá, co jsme udělali. Tak především začínáme napravovat jeho chaos.

Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra

Víte, jak ministr Válek vysvětluje, že mu lidé nerozumějí? Že je z Brna a používá hantec. Takže možná by bylo dobré, aby kromě tlumočníka do znakové řeči měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny.

Andrej Babiš, předseda ANO

Jsem z Brna. Na češtině pracuji. Udělám všechno proto, abych se kvalitou jazyka blížil alespoň kvalitě poslance Babiše.

Vlastimil Válek, ministr TOP 09

Mohl bych to protahovat, než vládě odletí pan Farský do USA a bude mít o jednoho poslance méně.

Patrik Nacher, poslanec ANO

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Střídání Nový premiér Petr Fiala (ODS) s expremiére­m Andrejem Babišem (ANO) včera ve Sněmovně. Debata kolem vyslovení důvěry vládě byla místy velmi emotivní.
Foto: Petr Topič, MAFRA Střídání Nový premiér Petr Fiala (ODS) s expremiére­m Andrejem Babišem (ANO) včera ve Sněmovně. Debata kolem vyslovení důvěry vládě byla místy velmi emotivní.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Opozici nepřesvědč­il Zatímco vystoupení premiéra Fialy mělo zhruba půl hodiny, šéfové opozice vládu tepali výrazně déle. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Opozici nepřesvědč­il Zatímco vystoupení premiéra Fialy mělo zhruba půl hodiny, šéfové opozice vládu tepali výrazně déle. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? ?? Šéf SPD Tomio Okamura včera vyčetl nové vládě i „lokajský vztah“k Bruselu. Na snímku s kolegou Radimem Fialou.
Šéf SPD Tomio Okamura včera vyčetl nové vládě i „lokajský vztah“k Bruselu. Na snímku s kolegou Radimem Fialou.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia