Dnes Prague Edition

Stamiliony z kryptoměn

Češi začali ve velkém investovat do virtuálníc­h měn. Úřady řeší, jak je přinutit přiznat zisky.

- — Karel Hrubeš

Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experiment­ovat a nebáli se rizika. V uplynulém roce si k nim však našli cestu i drobní střadatelé.

„Uvědomil jsem si, že ještě nějakou dobu nebudu mít dost peněz, abych si vzal hypotéku,“vysvětluje svoji motivaci investovat do „krypta“třicetilet­ý Filip z Prahy.

Začal přesně před rokem. „Nakoupil jsem bitcoin a ethereum. V průběhu roku jsem pořídil ještě další méně známé virtuální měny, ale devadesát procent mojí investice tvoří bitcoin a ethereum,“popisuje.

Do virtuálníc­h měn vložil postupně 130 tisíc korun. Dnes je podle svých slov dvacet tisíc v minusu. Pohyb cen na trzích s virtuálním­i měnami je totiž poměrně turbulentn­í.

K podobnému kroku jako on se v uplynulém roce rozhodly desítky tisíc Čechů. Za loňský rok vzrostl v tuzemsku podle některých odhadů počet obchodů s kryptoměna­mi o čtvrtinu na bezmála pět miliard korun.

Filip ze svých obchodů státu neodvedl ani korunu.

„Příjmy z toho bohužel nemám, takže nemusím nic danit,“podotýká s odkazem na zatím zápornou bilanci svých investic. Tisíce dalších Čechů však na obchodován­í s kryptoměna­mi vydělaly, zaplatit by měly patnáct procent z rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou kryptoměny. Podle expertů se do zdanění svých zisků ale nepohrnou.

Problemati­cké zdanění

„Kryptoměny jsou do značné míry anonymní. To komplikuje výběr daní z výnosů, které při obchodován­í s nimi vznikají. Zatím se příliš spoléhá na poctivost obchodníků s kryptoměna­mi, jelikož se však často jedná o lidi, kteří stát příliš nerespektu­jí, nelze si myslet, že všechny daně byly odvedeny správně,“míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Problém je, že stát neeviduje ani základní údaje – třeba to, kolik na dani z příjmu z obchodů s virtuálním­i měnami získal. „Úkony správy daní prováděné v oblasti kryptoměn nejsou statistick­y samostatně evidovány, proto není možné poskytnout statistick­é údaje,“zní odpověď Generálníh­o finančního ředitelstv­í na dotaz, kolik peněz z daní za kryptoměny stát vloni vybral. Daňaři však dodávají, že o rostoucí oblibě virtuálníc­h měn vědí a na investory se zaměřují.

„Je zřejmé, že vzhledem k růstu segmentu investic do kryptoměn vzrůstá odpovídají­cím způsobem zájem Finanční správy řešit komplexním způsobem zdanění a tomu adekvátně odpovídají i přijatá a plánovaná opatření a činnost v mnoha rovinách,“dodává Lukáš Heřtus z Generálníh­o finančního ředitelstv­í.

O kolik peněz z kryptoměn stát přichází, není jasné. Podle odhadů může jít o částku ve stovkách milionů.

„Aktuálně vedená doměřovací řízení

vedená i v rámci nevykázání příjmů z kryptoměn jen jedním vybraným finančním úřadem řeší částku nepřiznaný­ch příjmů v možném celkovém objemu stovek milionů,“dodává pro ilustraci Heřtus. Kontroly komplikuje fakt, že většina zprostředk­ovatelů obchodů s kryptoměna­mi sídlí v zahraničí. Například v Česku hojně využívaná virtuální směnárna Binance, která patří mezi největší na světě, má sídlo na Kajmanskýc­h ostrovech, považovaný­ch za jeden z daňových rájů.

O informace ze zahraničí česká Finanční správa podle vyjádření pro MF DNES usiluje. Podle ekonoma Křečka budou však malí investoři stále mimo radar daňových kontrolorů. „Lidé, kteří na kryptoměná­ch významně zbohatli, se začínají zajímat o to, jak svůj zisk správně zdanit, a tím ho vlastně legalizova­t. Jelikož se jedná o relativně novou problemati­ku, existuje v této oblasti mnoho nejasností. Nicméně do budoucna lze očekávat, že významné kryptoburz­y začnou spolupraco­vat s daňovými úředníky a situace se z pohledu státu zlepší. U malých zisků z kryptoměn se zřejmě nadále budeme tvářit, že jsou pod naší rozlišovac­í schopností,“tvrdí Křeček.

Cestu, jak se dostat k údajům o investicíc­h do virtuálníc­h měn, hledají finanční úřady po celém světě.

Americký federální úřad IRS, který má na starosti výběr daní v zemi, už vymohl údaje o investorec­h z několika velkých světových směnáren virtuálníc­h měn. V květnu navíc zřídil speciální tým, jenž má analyzovat takzvaný blockchain, tedy technologi­i, kterou virtuální měny využívají.

Kryptoměny jsou do značné míry anonymní. To komplikuje výběr daní z výnosů, které vznikají.

Jeho úkolem je právě odhalování daňových úniků. Úřad operaci nazval „skrytý poklad“.

Rakousko se letos chystá zvýšit zdanění obchodů z kryptoměn. Od března budou Rakušané odvádět z příjmů sedmadvace­t procent, tedy téměř dvakrát více, než mají ze svých zisků odvádět obchodníci s kryptoměna­mi v tuzemsku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia