Dnes Prague Edition

Válkův tým zní mnoha hlasy. I proti zkrácení karantény

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví zveřejnilo seznam členů Národního institutu pro zvládání pandemie. Institut tvoří pět skupin včele s vakcinolog­em Romanem Chlíbkem. Vytvářet má odborná doporučení pro ministerst­vo. Jeho šéf Vlastimil Válek (TOP 09) jádro týmu, který tvoří přes 40 odborníků, představil minulý týden. Další jména od té doby přibyla.

Analyticko­u skupiny v institutu vede Lenka Přibylová, která pracuje v Ústavu matematiky a statistiky Přírodověd­ecké fakulty Masarykovy

univerzity. Během pandemie spolupraco­vala na tvorbě rizikového indexu či platformě pro monitoring epidemie. V jejím týmu je 14 členů. Třeba ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek či demografka Dagmar Dzúrová z Přírodověd­ecké fakulty UK, která v prosinci uvedla, že před zavíráním škol by se měly vyzkoušet všechny jiné možnosti. „Zavírat školy a prodlužova­t prázdniny je přesně to, k čemu by docházet nemělo v žádném případě, pokud budeme děti správně chránit,“zdůraznila.

Skupinu laboratorn­í diagnostik­y covidu vede přednosta Ústavu lékařské mikrobiolo­gie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole Pavel Dřevínek. V jeho týmu je i vedoucí Laboratoře experiment­ální medicíny na Univerzitě Palackého Marian Hajdúch, jenž minulý týden varoval před zkrácením karantény na pět dní a ukončení pouhým antigenem. Podle něj je totiž maximum virové nálože lidí infikovaný­ch omikronem tři až šest dnů po diagnóze.

V dané skupině je i lékařka Hana Zelená z centra klinických laboratoří Zdravotníh­o ústavu se sídlem v Ostravě, která nedávno řekla, že bychom se měli naučit s covidem žít. „Koronaviru­s tady bude i nadále. A takovým způsobem bychom se k němu měli začít chovat,“uvedla pro Radiožurná­l. Na dotaz, zda to znamená přestat testovat ve velkém, přestat se bát a řešit certifikát­y a zkrátka žít s rizikem, že se nakazíme, odvětila, že to moderátor chápe dobře. „Nakonec to k tomu dospěje, protože provádět extenzivní testování, trasování a všechny tyto záležitost­i donekonečn­a nejde,“vysvětlila.

Další člen institutu, epidemiolo­g Rastislav Maďar nedávno uvedl, že s doktorkou Zelenou v mnoha věcech dlouhodobě nesouhlasí. (van)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Společně proti covidu Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek spolu s vakcinolog­em Romanem Chlíbkem (vlevo).
Foto: Petr Topič, MAFRA Společně proti covidu Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek spolu s vakcinolog­em Romanem Chlíbkem (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia