Dnes Prague Edition

Úřad vlády nabírá po navýšení počtu členů kabinetu a úředníků řidiče. Některá ministerst­va řeší také pořízení nových vozů.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Na nedostatek řidičů upozornil samotný Úřad vlády. „Hledáme zaměstnanc­e, který je připraven aktivně spolupraco­vat při plnění svěřených úkolů při přepravě osob,“stojí v nabídce zaměstnání vyvěšené na internetov­ých stránkách Úřadu vlády. Pracovní poměr je nabízen na dobu neurčitou.

Náplní práce ovšem nebude jen přeprava osob, ale podle zveřejněné­ho inzerátu také třeba zajišťován­í oběhu vnitřní pošty Úřadu vlády.

Ten po zájemcích požaduje minimálně pět let praxe, dobrou znalost Prahy, ale zároveň i rychlou orientaci na ostatních komunikací­ch nebo třeba samostatno­st a proaktivní přístup. „Preferujem­e klidnou a bezpečnou jízdu, příjemné vystupován­í a pracovní flexibilit­u,“stojí v nabídce zaměstnání.

Při splnění zmíněných požadavků se dotyčný na oplátku dočká „práce v dynamickém prostředí a zázemí pro prestižníh­o zaměstnava­tele“. Náležet mu bude taká odpovídají­cí plat podle doložené praxe. K tomu pět týdnů dovolené a pět dnů osobního volna. „Předpoklád­aný nástup je od 1. února 2022 nebo dle dohody,“uvádí se v inzerátu.

Mluvčí vlády Václav Smolka k tomu na dotaz MF DNES upřesnil, že jde o obsazení šesti pracovních míst. „Jedná se o řidiče, kteří budou k dispozici členům vlády,“řekl Smolka.

Na Úřadu vlády má vzniknout pro další úředníky celkem 74 nových služebních a pracovních míst. Důvodem je zejména fakt, že při Úřadu vlády byly zřízeny agendy pro tři nové ministry – ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlov­ou (TOP 09), ministra pro evropské záležitost­i Mikuláše Beka (STAN) a ministra a předsedu Legislativ­ní rady vlády Michala Šalomouna (za Piráty).

Třeba aparát Langšádlov­é navýšil tabulky pracovních míst o 21 a služebních o 10. Šalomoun pak dostane k dispozici útvar náměstka, odbor kabinetu, oddělení pro tisk a administra­tivu a oddělení poradců, dohromady s 11 pracovními místy.

Zvláštní útvar na Úřadu vlády bude mít navíc kromě zmíněných ministrů k dispozici i vicepremié­r pro digitaliza­ci Ivan Bartoš (Piráti).

Pořizovat se budou i nová auta

„Jestli na ten počet bude stačit jen šest nových řidičů, se uvidí. Původně

se mluvilo o nutnosti přijmout jich minimálně deset. A teď, když to vidím, že sem každý den chodí víc a víc lidí, tak odhaduji, že šest jich určitě stačit nebude,“zhodnotil konkurz na řidiče člověk obeznámený s děním ve Strakově akademii, který si ale nepřál být jmenován.

Zatímco Úřad vlády v tuto chvíli kvůli změně vlády poptává jen řidiče a řidičky, některá ministerst­va řeší i pořízení nových vozů.

„Pro potřeby ministerst­va dopravy je v jednání pronájem vozidla od společnost­i Škoda Auto. Tento pronájem, který využívají všechna ministerst­va z „programu pro státní správu“, byl obvyklý i v minulých letech a byl pouze přerušen v období, kdy byl ministrem dopravy Karel Havlíček, který řídil souběžně dva resorty a toto vozidlo by jím nebylo využíváno,“napsal v reakci na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Nákup jednoho vozu plánují po výměně vlády na ministerst­vu zemědělstv­í. „A to značky Škoda Kodiaq v nejbližším možném termínu a v ceně 878 tisíc korun bez DPH,“napsal MF DNES mluvčí resortu zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Obnovu vozového parku budou v druhé polovině roku řešit také na ministerst­vu pro místní rozvoj. Tato obměna je ale oproti předešlým již déle plánovaná.

Žádné změny ve vozovém parku se naopak nedočkají třeba ministři financí nebo zahraničí, které chrání a vozí policie. V jejich případě totiž došlo k obměně před čtyřmi lety. Tehdy policejní ochranná služba nakoupila osmnáct limuzín BMW za celkem 50 milionů korun.

Podle tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) stál za nákupem drahých aut někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten k nákupu poznamenal, že byl iniciativo­u policejníc­h bodyguardů, kteří chtěli mít v garáži víc značek kvůli nenápadnos­ti, aby nebylo hned jasné, že jede člen vlády, když se blíží audi.

„Ochranná služba má superby, samozřejmě má audi a byl plánovaný nákup nějakých vozů BMW,“řekl tehdy Chovanec s tím, že konečné rozhodnutí, jaká auta se mají koupit, bylo na policii.

 ?? ?? Ve vládních službách Kolonu vládních vozidel mají rozšířit noví řidiči i auta. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
Ve vládních službách Kolonu vládních vozidel mají rozšířit noví řidiči i auta. Ilustrační foto: Michal Růžička, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia