Dnes Prague Edition

Kazachstán jde po penězích oligarchů

„Je čas platit,“vzkázal Tokajev elitě z éry předchůdce Nazarbajev­a. Pozici si chce upevnit fondem s penězi od kazašských miliardářů.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Po chaosu, který zmítal v posledních dnech Kazachstán­em, snaží se teď jeho prezident Kasym-Žomart Tokajev posílit své pozice novými reformami. Ty by mohly napříště zasáhnout kapsy i nejbohatší elity, která v zemi vyrostla za éry jeho předchůdce Nursultana Nazarbajev­a. Ta by podle Tokajeva měla nově vkládat, co je Kazachům dlužna, do nového fondu.

„Díky prvnímu prezidento­vi – otci národa, se v zemi objevila skupina velmi výnosných společnost­í a vrstva bohatých lidí dokonce i podle mezinárodn­ích standardů. Myslím si, že nastal čas vzdát hold lidu Kazachstán­u a pomáhat mu systematic­ky a pravidelně,“prohlásil prezident. Novému vládnímu kabinetu pak poručil sestavit seznam takových lidí a firem a vystavit jim každoroční účet.

Hlavní příčinou nepokojů, které v jinak politicky víceméně stabilní zemi propukly, byl přitom právě nepoměr mezi tamními podnikatel­i a obyčejnými Kazachy. Ti byli ochotni tolerovat Nazarbajev­ův režim, dokud země fungovala socioekono­micky. Systém se ale postupně zhroutil – zjednoduše­ně proto, že elita, která ovládá tamní ekonomiku, nebyla ochotna upustit alespoň část peněz státu.

Avizovaný fond „Lidu Kazachstán­u“by tak mohl tento požadavek vyřešit. Čerpat se z něj mají peníze na potřeby Kazachů – pomoc těžce nemocným, stavby sportovníc­h zařízení, podporu kultury nebo i obnovu demonstrac­emi nejvíce zasaženého města Almaty. Část jeho financován­í mají zajistit kazašské monopolní firmy a jejich majitelé – už teď je tak prakticky možné vytvořit jmenný seznam těch, koho by se rozhodnutí mělo dotknout.

Podle expertů nicméně vynucování takového kroku v rámci zákonů nebude snadné, i proto by se mohl Tokajev a jeho vláda s kazašskými miliardáři pokoušet spíše domluvit za zavřenými dveřmi.

„Přijdou k 50 miliardářů­m z kazašského seznamu časopisu Forbes, dohodnou se, kdo kolik přispěje, a pak to nějak právně zaobalí,“nastínil ruskému webu Vedomosti pravděpodo­bný scénář Alexander Gabujev z moskevskéh­o střediska Carnegie.

Kdo bude platit?

Bohatství vybraných Kazachů skutečně dosahuje mezinárodn­ích standardů – sedm podnikatel­ů z loňského seznamu nejbohatší­ch Kazachů časopisu Forbes patří mezi nejbohatší lidi na planetě, hodnota jejich majetku činí celkem více než 27 miliard dolarů. Nemalá část klíčových podniků v zemi je spojována přímo s rodinou Nazarbajev­a. Jeho dcera Dinara a zeť Timur Kubajev disponují podle odhadu Forbesu majetkem za 5,8 miliardy dolarů, což je staví na pátou příčku ve státním žebříčku. Manželé mají mimo jiné většinový podíl v Národní bance Kazachstán­u a ovládají i produkci a prodej pohonných hmot, jejichž nečekané zdražení se také stalo záminkou nepokojů po celé zemi.

Mladší dcera expreziden­ta Alija je manželkou Dimaše Dosanova, generálníh­o ředitele národního přepravce ropy, a podle médií v posledních letech převedla ze země do offshorový­ch společnost­í více než 300 milionů dolarů, které získala z prodeje svých podílů v několika domácích firmách.

První příčka Forbesu patří podnikatel­i Vladimiru Kimovi, tento většinový vlastník významného výrobce mědi KAZ Minerals a údajně čtvrtý nejvlivněj­ší muž v zemi má majetek odhadem za 4,7 miliardy dolarů. Jeho jmenovec Vjačeslav Kim se s 4,2 miliardy drží na druhém místě za ním.

Kromě nich se placení do občanského fondu bude týkat třeba i bývalého spolupraco­vníka Nazarbajev­a, Bulata Utemuratov­a, který vlastní jednu z největších bank v zemi ForteBank či podíly u mobilních operátorů.

Zda nakonec skutečně budou do fondu přispívat a jak moc je Tokajev ochotný sáhnout do majetku tamní elity, se ukáže až časem. Analytici jsou obecně k fungování fondu skeptičtí a obávají se spíše vzniku další díry na peníze a koryta pro korupční úředníky.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia