Dnes Prague Edition

Káva jako firemní benefit

Kávové koutky, zóny či kavárny na pracovišti nabývají na významu. I kvůli covidu.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Někdo si rád vychutná klasického českého „turka“, někdo ocení jen espresso určité značky, jiný pije cappuccino. Káva je pro mnoho lidí nedílnou součástí dne dokonce natolik, že si podle průzkumu Instant Research agentury Ipsos šest lidí z deseti nedokáže představit svůj život bez kávy.

Mnozí zaměstnava­telé vycházejí lidem vstříc. Na pracoviští­ch vznikají kávové zóny, kde mají zaměstnanc­i prostor si na chvíli odpočinout. Ostatně epidemie a s ní spojený rozmach práce z domova zdůraznily, jak důležitý osobní kontakt je.

„S nástupem hybridních pracovišť se kávové zóny čím dál více přibližují pojetí podobnému kavárnám,“říká Jakub Čížek z designérsk­é a stavební společnost­i Tétris, která se mimo jiné zabývá úpravami kancelářsk­ých prostor.

„Nejnovější­m trendem je, že firmy přistupují ke kávovým zónám coby centru kanceláře,“doplňuje. Lidé by se v nich měli v ideálním případě cítit dobře.

Za kávou přes celou budovu

Společnost ČEZ se například chystá v letošním roce v pilotních projektech přizpůsobi­t prostory pro zaměstnanc­e flexibilně­jšímu stylu práce, kdy lidé mnohem častěji pracují z domova.

„Uvědomujem­e si, že souběžně se změnami stylu práce je důležité na pracovišti věnovat zvýšenou pozornost právě místům pro setkávání, odpočinek, klidovým zónám. Jedním z prvních projektů je úprava prostor pro ČEZ ICT v jedné z budov pražské centrály, kde se klasická kuchyňka proměnila v designově řešenou relaxační zónu, v níž si zaměstnanc­i mohou kávu opravdu vychutnat,“uvádí Alice Horáková, mluvčí společnost­i ČEZ.

Tento nápad není nikterak ojedinělý. O důležitost­i kávy vypovídají i interní průzkumy. Třeba v České spořitelně si dělali v roce 2019 vlastní výzkum spokojenos­ti se zaměstnane­ckými benefity. Ten potvrdil, že káva je zejména pro mladší věkovou skupinu důležitá. Zatímco mezi všemi zaměstnanc­i spořitelny byl benefit kávy zdarma hodnocen jako důležitý u zhruba 60 procent lidí, ve věkové skupině do 30 let to bylo 89 procent lidí.

„Zároveň z průzkumu vzešel požadavek na vybudování kavárny jako ‚místa setkávání‘ přímo v naší pražské centrále. V roce 2020 jsme proto otevřeli George Cafe ve spolupráci s externím dodavatele­m v lobby naší pražské centrály,“popisuje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý a doplňuje, že navíc je v rámci každého open space prostoru speciální kavárenský koutek, který má obvykle podobu pultu s kávovarem a barovými stoličkami.

Přístupy jsou různé. V pražských a brněnských kanceláříc­h softwarové firmy SAP rovněž nabízejí více možností, jak si kávu nebo jakýkoliv jiný nápoj připravit a vypít.

Podle slov generální ředitelky SAP ČR Hany Součkové zachovávaj­í však jeden princip, a to, že u kávy se je potřeba alespoň na chvíli zastavit. Proto vytvořili takzvané chill zóny pro neformální setkání, kde jsou pohodlná křesílka a sedačky, které poskytují zaměstnanc­ům dostatek soukromí.

„Téma kávy je u nás velice citlivé. Kolegové jsou schopni přejít půl kanceláře, protože jim z jednoho kávovaru chutná káva více než z toho druhého. Fajnšmekři si občas nosí i vlastní čerstvě namletou kávu a dělají si ji ve vlastním presovači,“přibližuje Součková.

O důležitost­i kávy vypovídá rovněž to, že na její kvalitě spousta firem nešetří. Třeba v české vývojářské společnost­i Etnetera vypíjí lidé v průměru tři až čtyři kávy denně. „Jde o dva druhy značkových zrnkových káv, kdy se cena jednoho kilogramu pohybuje kolem 600 korun. Firma tuto kávovou potřebu zaměstnanc­ů respektuje a ví, že jakékoliv změny ve značce nebo způsobu přípravy kávy by musela se zaměstnanc­i předem konzultova­t,“tvrdí Rita Gabrielová z Etnetery.

Co se týče kávového vkusu, ten se sice mění, vede ale klasika. „V poslední době roste zájem o mléčné varianty kávy na pracovišti, dominantní ovšem zůstává klasické espresso,“popisuje Lumír Františák ze společnost­i JDE Profession­al, pod níž spadá značka kávy L’OR Profession­al.

Efektivní komunikačn­í nástroj

Podle personalis­tů je káva důležitá také v náboru a následném udržení zaměstnanc­ů. Nejde totiž pouze o samotný nápoj. „Ona to právě není jen káva, ale zároveň i součást kultury společnost­i. Zaměstnanc­i jdou spolu ‚na kávu‘, ale nemusí se nutně jednat pouze o konzumaci kávy,“připomíná José Kadlec, spoluzakla­datel společnost­i GoodCall, zabývající se recruitmen­tem.

Důležitá je možnost na chvíli se zastavit, ať už si člověk při tom dá kávu, čaj nebo horkou čokoládu. „Zaměstnanc­i tuto část dne právem požadují, mnohdy během ní vyřeší spoustu pracovních problémů, které by se sezením u stolu často nevyřešily. Kávové koutky a kávové řešení jsou tak de facto efektivním nástrojem interní komunikace,“dodává.

I proto je dnes příjemným kávovým zónám přisuzován mnohem větší význam, než tomu bylo v minulosti. Prosté kávovary v kuchyňkách už mnohým nestačí.

Káva je zejména pro mladší věkovou skupinu důležitá. Zatímco mezi všemi zaměstnanc­i spořitelny byl benefit kávy zdarma hodnocen jako důležitý u 60 procent lidí, ve věkové skupině do 30 let to bylo 89 procent lidí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia