Dnes Prague Edition

Koktejl dobrých a špatných zpráv o elektřině

Jádro a zemní plyn byly dočasně vzaty na milost, Rakousko hrozí žalobami, Německo bude zlevňovat elektřinu, průmyslový­m firmám se nevyplatí vyrábět. A výsledek? Nečekejme nic dobrého.

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r deníku www.svethospod­arstvi.cz

Čtyři důležité zprávy proběhly v prvních letošních dnech sítěmi, novinami a éterem. Jen jedna byla skoro dobrá. Ta oznámila, že Evropská komise navrhla taxovat zemní plyn a jadernou energii přechodně jako klimatu přátelské technologi­e.

Z Bruselu svitl záblesk rozumu, ale nenechme se jím moc oslepit. Nijak nesnižuje absurditu režimu, ve kterém houfec politiků v parlamentu, radě a komisi rozhoduje o tom, kdo si čím smí svítit a topit, zda to banky smějí financovat a pojišťovny pojistit. Klimatická přívětivos­t je navíc omezena dvaceti lety pro jádro a deseti roky pro zemní plyn s podmínkou, že bude ze 30 procent nahrazen bioplynem nebo vodíkem už od roku 2026 a od roku 2035 zcela.

„Tyto požadavky jsou v daných termínech zcela nerealizov­atelné a dalece překračují ambice plynárensk­ého balíčku, který Evropská komise předložila v prosinci loňského roku,“říká na to ředitel výkonného pracoviště Teplárensk­ého sdružení Martin Hájek. A je po záblesku.

2040 – a pak už nic

Ani s jádrem to není v pořádku. Navržená výjimka platí pro zdroje, které se začnou stavět před rokem 2040. I kdyby se stihly začít stavět nové Dukovany a Temelín, termín je šibeniční pro dokončení slibného vývoje malých modulárníc­h reaktorů, které by mohly nahradit nejen uhelné elektrárny, ale také teplárensk­é zdroje.

A po roce 2040 bude co? Miliardy se investují do dokončení vývoje – a dál nic? Přitom v řešení je konec palivového cyklu, tedy další využití použitého (vyhořelého, ale ne úplně) paliva, fúzní reaktory... To vše by šlo do koše. Pročež příštích 20 let se budou stavět jaderné zdroje bez nároku na nějaký pokrok, vylepšení, ba dokonce prodloužen­í trvanlivos­ti, když se to stejně zatrhne...

Takže místo záblesku se dospělo k rozhodnutí, totiž zatím k nesmělému návrhu bez ohledu na technickou realitu, vědecké poznání a ekonomické možnosti. Padly termíny a podmínky vycucané z prstu, zvané „politický kompromis“.

A další politici, tentokrát rakouská ministryně klimatu Leonore Gewesslero­vá, na návrh Evropské komise okamžitě reagovala výhrůžkou, že to dá k soudu. Jádro a plyn, pravila, škodí klimatu a ohrožují budoucnost našich (rakouských) dětí. To je zpráva číslo 2. Říká, že proti technologi­ckým možnostem a energetick­ým potřebám se bude bojovat ideologick­y. Nemluvme zde o „právu“, na to žádný paragraf neexistuje a proces dokazování nebude ničím jiným než přehlídkou ideologick­ých frází. Tedy pokud k soudu dojde. Stejné to bude v rozsudku, bude-li nějaký vydán.

Škůdci pokroku

To bylo v neděli 2. ledna. A v pondělí hned zahraniční reportér Českého rozhlasu z Berlína podal zprávu, že některé německé průmyslové podniky omezují produkci a krátí pracovní dobu, protože při současných cenách energie se jim vyrábět nevyplatí. Tato zpráva číslo 3 má jediná logiku. Informuje o důsledcích dlouhé řady předchozíc­h chybných politickýc­h rozhodnutí, která se datuje od ratifikace Kjótského protokolu v roce 2004. Před těmito důsledky vytrvale varovalo mnoho techniků, energetiků, vědců i politiků, zkrátka dezinformá­torů, popíračů a škůdců pokroku. Leč marně. Rakušané riskují, že jim nebude pomoci dodávkou elektřiny z fosilních či jaderných elektráren jako loni v únoru, kdy jim hrozil blackout. Zelení Němci se k nim v protestech proti jádru chutě přidávají.

Ale na druhou stranu – zpráva číslo 4: německý ministr financí Christian Linder slíbil, také záhy po Novém roce, že občanům a firmám letos „uleví“o 30 miliard eur. Mimo jiné zrušením ekologické přirážky k cenám elektřiny. Občané Spolkové republiky by to také mohli chápat jako vládní ujištění, že i po odstavení posledních jaderných zdrojů v zemi elektřina bude.

A pointa? Na tu jsem sám zvědav. Nabídnu zatím aspoň citát klasika, německého fyzika, astronoma, matematika a spisovatel­e Georga Lichtenber­ga, který žil ve druhé polovině 18. století. Pravil: „Chceš-li žít, zvykni si na mizerné počasí a falešnost lidí.“

Příštích 20 let se budou stavět jaderné zdroje bez nároku na nějaký pokrok a vylepšení.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia