Dnes Prague Edition

Kdo svede klíčový boj o Prahu

-

Nakonec to nebylo žádné drama. Piráti si na volebním sněmu jednoznačn­ě vybrali kontinuitu v podobě Ivana Bartoše a také perspektiv­u funkcí spojených s působením ve vládě. Jestli nějaký poprask ve straně nastane, bude to až na podzim při komunálníc­h volbách. Především Praha je dosud hlavní pirátskou mocenskou baštou. Několik měsíců dopředu je přitom jasné, že pokud Pirátům nepomůže nějaký zázrak, po podzimních volbách už tomu tak nebude.

Kdo mají být hlavní aktéři pražského klání? Pražští Piráti si – prý proti vůli Ivana Bartoše – do čela kandidátky prosadili stávajícíh­o primátora Zdeňka Hřiba. Což se při „výkonech“jeho městské rady za uplynulé volební období (dopravní zácpy, ale spousta nových cyklosteze­k) nejeví jako úplně nejlepší strategie. Strana už bude těžko moci počítat s někdejším bonusem shrnutým do hesla „Hrrr na ně!“.

Zvlášť když už nebudou moci spoléhat na dosavadní koaliční spojence. Spojené síly pro Prahu zahrnující TOP 09, STAN a lidovce se rozdělí. Topkaři a křesťanští demokraté by pod vedením ODS (kterou na začátku tohoto období pomohli poslat do opozice) měli i na pražské úrovni oprášit koalici SPOLU. Konečná dohoda je prý už na spadnutí. O kandidátov­i na primátora ještě úplně jasno není, ale nějaké varianty se rýsují.

O primátorsk­ý řetěz by se třeba rád ucházel Bohuslav Svoboda z ODS, který tu funkci už jednou vykonával. Mezi samotnými občanskými demokraty má však nynější poslanec podporu spíš menší než vlažnou. Nejen kvůli tomu, že mu v únoru bude 78 let. Nabídka na čelo kandidátky SPOLU pro volby v Praze podle informací MF DNES přistála na stole i bývalému guvernérov­i České národní banky Miroslavu Singerovi. Ten si údajně vzal několik dní na rozmyšlení a poté s díky odmítl.

Kandidátem na primátora by se tak podle několika nezávislýc­h zdrojů mohl stát bývalý ředitel magistrátu za éry Janů Koukala a Kasla, poté poslanec, pražský zastupitel a náměstek ministrů vnitra, spravedlno­sti či financí Zdeněk Zajíček. Pokud se tak skutečně stane, pogratuluj­e mu jistě i jeho bývalý šéf z resortu vnitra a blízký přítel z CEVRO Institutu Ivan Langer.

Otázkou tak už je jen to, zda na některém z vysoce postavenýc­h míst kandidátky SPOLU vydrží šéf pražské TOP 09 a bývalý místopředs­eda ODS Jiří Pospíšil, kterého příliš

„nemusí“nejen řada občanských demokratů, ale ani členů jeho vlastní nynější strany.

Pražští představit­elé hnutí STAN prý právě Pospíšila na kandidátce nechtěli, což je také jeden z důvodů rozpadu jejich nynější koalice. Jako kandidátku na primátorku si Starostové představov­ali starostku městské části Satalice Miladu Voborskou. Ta však ve volbách do Sněmovny přeskákala řadu jmen, nyní je poslankyní a kumulovat další funkce prý nechce. Ve STAN tak příliš netuší koho místo ní. Mluví se dokonce o bývalém primátorov­i za ODS a poté politickém turistovi Janu Kaslovi, jenž naposledy přijal a následně odmítl kandidatur­u za hnutí ANO.

Nic měnit se nejspíš nebude jen u hnutí Praha sobě Jana Čižinského, tam mají o lídrovi jasno. Jelikož až na ně nestojí nikdo o další spolupráci s Piráty, hrozí jim v Praze reálně opozice, což by mělo velký dopad na stranu jako celek. Ledaže by se Hřib a spol. rozhodli spojit třeba s ČSSD, pokud by vstala z mrtvých (prý se tam uvažuje o exministry­ni Michaele Marksové), nebo s hnutím ANO. Tam sice ještě lídra nemají, ale vzhledem k tomu, že s nimi také nechce nikdo spolupraco­vat, je to vlastně vcelku jedno.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia