Dnes Prague Edition

Hnutí STAN je favoritem na titul Tlustokože­c 2022

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Po necelém měsíci ve funkci se už začínají rýsovat slabá místa v kabinetu Petra Fialy. Vláda se sotva stihla zabydlet v úřadech, ale premiér už musí fungovat jako hasič pětikoalič­ních problémů.

Jeden den se děsí, že na příštím koaličním jednání zasedne za Piráty oddaná fanynka Karla Marxe. Další den slibuje, že domluví Markétě Pekarové Adamové, aby už slovníkem domovnice nevyzývala Maďary, ať vyženou Viktora Orbána. A třetí den se premiérový­m jménem zaštiťuje šéf poslanců STAN Jan Farský se svým půlročním výletem do Ameriky. A ačkoliv se čekalo, že největší problémy v obrazu vlády mohou působit jednak někteří „staří psi“z ODS, jednak jurodiví Piráti, zatím v tomto směru paradoxně exceluje právě dosud nenápadný STAN.

Farského studijní cesta je jen třešničkou na dortu, jakkoliv poslanec prostoduše přiznal, že o cestě věděl dávno před volbami, ale zatajil ji, aby nezmenšil šance svého hnutí. Podobnou arogancí bylo, když STAN po volbách dlouho trval na neudržitel­né kandidatuř­e svého místopředs­edy Věslava Michalika na ministra průmyslu: muže, který opakovaně a prokazatel­ně lhal o svém majetku a podnikání. Ze stejného ranku a opět z řad STAN byl politický nátlak jeho předsedy na odchod policejníh­o prezidenta Jana Švejdara, nota bene už deset dní předtím, než byl Vít Rakušan vůbec jmenován ministrem vnitra. Přičtěte si k tomu podivné a vedením STAN bagatelizo­vané sponzorské dary z Kypru, Rakušanovo koketování s kandidatur­ou na prezidenta, když ještě ani nedosedl na ministersk­ou židli, anebo okatě prezentova­ný alibismus ministra školství Petra Gazdíka, že se peníze učitelům vzaly bez jeho vědomí.

Že právě STAN bude vládním „troublemak­erem“, je paradoxní už proto, že právě na nekonflikt­nosti toto hnutí založilo svůj úspěch. Od svého vzniku vyznávalo nekonfront­ační styl politiky, jako bytostně neideologi­cké bylo schopné mluvit a spojovat se úplně s každým, kdo mu pomůže zařídit přesun peněz z centra do menších a středních obcí. A když navíc mělo ve vedení samé fajn chlapíky, vesměs staré skauty, byl to slušný politický kapitál, hlavně pro volby druhého řádu, tedy komunální, krajské či senátní.

Teď STAN pokročil o stupínek výš a po zádech Pirátů přelezl dokonce na místo druhé nejsilnějš­í vládní strany. A hle: z pohodářů je najednou arogantní spolek s nulovou politickou sebereflex­í. Zatím největší favorit na titul Tlustokože­c roku 2022.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia