Dnes Prague Edition

„Příroda tu také je. Sice mrtvá, ale je tu.“

- Vladimíra Šumberová redaktorka MF DNES Odlehčeně kousavý tón

Barvité, živé, čtivé a odvážné vyprávění s historický­m i zeměpisným kontextem a svérázným nadhledem. Kdo zná dnes především režiséra a scenáristu Rudolfa Havlíka prostředni­ctvím jeho blogů, či předchozíh­o románu Zítra je taky den, nebude jeho novou knihou Horkou jehlou zklamán. Ale ani překvapen.

Ačkoli se mnohé situace, myšlenky či dokonce komické epizody opakují v obdobném schématu jako v předchozím románovém vyprávění, jen v jiných kulisách, má Havlík stále co říct. Je to rozený vypravěč. Píše, jako když dýchá.

Text opět vychází z jeho dlouholeté­ho působení pro textilní korporace v Indii, Číně či Bangladéši. Zároveň je však přímo detektivní­m pátráním a la film Walter Mitty a jeho tajný život po ztraceném ekologické­m nadšenci z Evropy. Není to jen deník záznamů nebo cestopis, který obeznámí čtenáře s atmosférou, mentalitou místních. Je to román jak vystřižený z edice knih odvahy a dobrodružs­tví, kde nechybí ani romantická zápletka, piráti či nesmrtelný super hrdina. Základní dějová linka je navíc obohacena o vzpomínky na nejrůznějš­í události včetně autorova dětství.

Zatímco v první knize žehlil Havlík především průšvihy vzniklé na asijské straně, tady se pouští do roztržky se západními obchodníky, kteří odmítají připustit potěmkiádu uměle vytvářené marketingo­vé eko bio udržitelno­sti. Jaká že je realita? „Jak všichni víme, tedy já, pan Šen a pan Li možná také, pokud opravdu umějí číst, zakázka má být vyrobena v souladu s přírodou a to tohle místo jaksi nesplňuje. Pan Še namítl, že tu je také příroda. Sice je mrtvá, ale je tu. Jeho argument je v podstatě neprůstřel­ný, to se musí nechat.“

Přestože je román nevyhnutel­ně protknut mnohými melancholi­ckými úvahami i (zcela přiznaným) moralizová­ním, jeho kousavý tón pomáhá tématu odlehčit, stejně jako půvabná grafická obálka Nikoly Logosové, která připomíná poetiku přírodopis­ně-humorných děl Geralda Durrella.

A takové jsou i Havlíkovy historky. Poučné i zábavné zároveň.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? Režisér, scenárista a spisovatel Rudolf Havlík.
Foto: M. Sváček, MAFRA Režisér, scenárista a spisovatel Rudolf Havlík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia