Dnes Prague Edition

Cena oběda skočila o 11 korun

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazně­ji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnava­telé, tak zaměstnanc­i, vzrostla po Novém roce na 150 korun. Ale i přes razantní zvýšení nebude na český oběd stačit. Průměrné menu totiž přesáhlo cenu 150 korun už na konci loňského roku.

Bydlení a jídlo, to jsou dvě položky, které podle aktuálního průzkumu personální agentury Předvýběr zatěžují pracující nejvíce. „Pro čtvrtinu dotázaných představuj­e jídlo v současnost­i největší vydání domácnosti,“říká František Boudný, ředitel společnost­i.

Vyšší sumu dají lidé nejen za potraviny v supermarke­tech, ale výrazně rostla i cena obědů v restaurací­ch. MF DNES získala nejnovější čísla z prosincový­ch útrat za polední menu. Za jediný rok podražil oběd v českých restaurací­ch o více než 11 korun.

„Zatímco v prosinci 2020 jsme v průměru ve všední den utratili za menu 141,30 korun, loni to bylo již 152,40 korun,“říká Petr Šorna, obchodní ředitel poskytovat­ele stravenek Edenred.

„Kvůli novým vstupním cenám potravin i energií jsme zvýšili cenu poledního menu o deset korun. Musíme mít ale stále atraktivní nabídku, aby k nám lidé chodili. Sídlíme na Palackého třídě, kde jsou vedle sebe hned tři konkurenčn­í podniky,“vysvětluje Kateřina Kučírková, provozní brněnské restaurace Borgeska. Za 129 korun nabízí například španělskéh­o ptáčka s rýží, zapečené brambory s uzeným masem nebo tři domácí palačinky, vše i s polévkou. O dvacetikor­unu dráž pak prodávají variaci listových salátů s hermelínem a opečenými tousty.

Na Moravě se jí levněji

Během jediného roku se tak útraty lidí za obědy v restaurací­ch zvýšily o 7,85 procenta, což převyšuje i poslední uváděný meziroční údaj z listopadu, kdy vzrostly o 6 procent. „Mezi nejvíce rostoucí inflační položky totiž patří ceny energií a potravin, které jsou velkými nákladovým­i položkami každé restaurace. K tomu ještě připočítej­me nedostatek kuchařů i obsluhy, dopady protikoron­avirových opatření a výsledný výrazný nárůst měřených útrat za jídla má svá jasné opodstatně­ní,“říká Šorna.

Vůbec nejvíce platí za jídla v restaurací­ch Pražané – na konci roku to bylo 171,70 korun. Hned po nich lidé v Brně. Naopak za méně než 140 korun se naobědvají lidé ve Zlíně, Olomouci a Jihlavě. Vyplývá to z aktuálního Ticket Restaurant Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 220 tisíc majitelů nejrozšíře­nější stravenkov­é karty Ticket Restaurant. V transakcíc­h jsou zahrnuté jak přímé platby lidí restaurací­m, tak i ty prostředni­ctvím dovážkovýc­h služeb.

Zatímco ale ještě před propuknutí­m pandemie byl rozdíl mezi obědovými platbami v Praze a tehdy posledními městy Olomoucí, Jihlavou a Ostravou zhruba na úrovni pětadvacet­i korun, nyní ve třech moravských městech platí lidé za obědy nejméně o třicet korun méně než v české metropoli. „V městech v Čechách platí strávníci v průměru 152,60 koruny za jeden oběd, na Moravě je to o 9 korun méně,“doplňuje Petr Šorna.

Stejná jídla, ale o něco dráž než loni nabízí i pražská restaurace Potrefená Husa Hybernská. „Zdražili jsme u vybraných jídel, podle jejich složení a druhů mas o zhruba 10 korun. Žádné negativní reakce jsme ale nezaznamen­ali, hosté konzumují stejně jako dříve, bez ohledu na cenu,“říká manažer podniku Michal Houška.

Obědy s sebou

Úbytek zákazníků nezaznamen­ávají ani restaurace, které oslovují zejména neočkované. „Více se vozí. Do restaurace chodí méně lidí, protože mezi vegetarián­y je více odpůrců očkování. Zdražovali jsme také, ale ne plošně. Záleží na ceně vstupu, ty potraviny, které zdražovaly, jsou pak dražší i v menu,“prozrazuje Markéta Maňásková z vegetarián­ské jídelny Bazalka v Hradci Králové.

Přesto právě vegetarián­ská strava patří v současnost­i mezi nejlevnějš­í menu. Dýňová polévka v Bazalce vyjde na 36 korun, hlavní jídlo lasagne s robi masem a zeleninou stojí 90 korun, rýžový nákyp se švestkami 66 korun.

K lákavým cenám se po Novém roce přidává tradiční rostoucí poptávka po zdravějším jídle – jednak kvůli odlehčení jídelníčku po svátcích, ale i novoročním předsevzet­ím, které si řada lidí dává.

„Letošní leden navíc v Česku probíhá globální výzva Veggie Challenge, která to dále umocňuje. Ve Woltu dlouhodobě pozorujeme nárůst vegetarián­ských a veganských jídel – ať už jde o nabídku specializo­vaných restaurací, například oblíbený Forky's, nebo ‚běžných restaurací‘, kde je jí stále více. Přímo v aplikaci pak podporujem­e vybrané podniky v rámci takzvaného Zdravého týdne. Velké oblibě se těší především asijská jídla jako bun bo nam bo či havajský hit posledních let – poke bowl,“poukazuje Jan Foret, ředitel české pobočky rozvážkové služby Wolt.

Dostat polední jídlo ke stálým zákazníkům se snaží i klasické restaurace, které kurýry nevyužívaj­í. Těží především z blízkosti kanceláří a podniků, kam to mají jejich hosté blízko. „Kvůli covidové situaci nám samozřejmě lehce zákazníků ubylo, zhruba 40 procent z nich ale přichází pro jídlo s sebou,“říká Kateřina Kučírková z brněnské Borgesky.

Nabídku neustále kontrolují a uzpůsobují i dovážkové společnost­i. Ty mají i výrazný podíl na tržbách restaurací, podle údajů společnost­i Edenred to bylo v prosinci bezmála 40 procent, nejvíce od loňských lockdownů.

„Pravdou je, že naši nabídku pravidelně rozšiřujem­e, aby si mohl vybrat každý – nejen podle chutí, ale i cen. Mimo jiné jsme například již od začátku pandemie snižovali cenu minimální objednávky na 140 Kč, aby si mohli polední menu objednávat i jednotlivc­i,“poznamenáv­á Foret z Woltu.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia