Dnes Prague Edition

Lepší ceny paliva skončí

Cena benzinu v metropoli meziročně stoupla o 8 korun. Pražané platí více i kvůli vyšším platům

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

ŠTĚRBOHOLY Ceny pohonných hmot v Praze pomalu, ale jistě klesají. Ještě na podzim se přitom podle slov ekonomů zdálo, že v lednu řidiči na pražských pumpách zaplatí za litr benzinu čtyřicet korun. Dobrou zprávou pro motoristy je, že ke včerejšímu dni benzinová čerpací stanice Tank Ono na Černokoste­lecké nabízela benzin za 33,50 korun. Podobnou cenu v Praze drží pumpy Zerogas, Prim, Radius či Makro. Větší firmy typu MOL, Shell, OMV nebo Benzina mají palivo přibližně o čtyři koruny dražší.

„Naposledy jsem tankovala u pumpy Shell na Žižkově za 37 korun,“dělí se o svou čerstvou zkušenost řidička Adéla. Litr benzinu stojí nyní v metropoli průměrně 37,27 korun, litr dieselu pak 36,22 korun.

Vyplývá to z dat společnost­i CSS, která ceny dlouhodobě sleduje. Vývoj cen benzinu a nafty je podle analytiků kromě domácí poptávky závislý na celkovém makroekono­mickém vývoji. Pokud budou trvat problémy v logistice, nabídka bude omezená a ceny porostou.

„Jestli bude trvat energetick­á krize, pak ceny všech energetick­ých surovin budou růst,“říká Jakub Jedlinský z poradenské společnost­i Altlift. O tržní ceně paliv rozhoduje podle Jedlinskéh­o především poptávka a nabídka.

Dražší ceny benzinu a nafty v hlavním městě si vysvětluje tím, že Pražané mohou být méně citliví na cenu, protože mají vyšší příjmy. „Ale neplatí to obecně. Na některých místech, třeba na Florenci nebo v Uhříněvsi, je palivo o několik korun levnější než jinde v Praze. A naopak na některých vesnicích je palivo drahé, protože tudy nevede hlavní tah, kde by se vyplatilo postavit více čerpacích stanic, které by si mohly konkurovat,“vysvětluje jednatel poradenské společnost­i.

Za barel ropy až sto dolarů

Pohonné hmoty postupně zdražovaly od poloviny loňského ledna, kdy stál litr Naturalu 95 pod 28 korun a litr nafty kolem 27,20 koruny. Po vytrvalém růstu se situace uklidnila, přesto je nyní navzdory zlevňování v posledních týdnech benzin stále o 8,08 koruny dražší, než byl ve stejnou dobu loni. Nafta je meziročně dražší o 7,62 koruny.

Zvyšování cen pohonných hmot jde podle analytiků ruku v ruce s vývojem pandemie, ta však není jedinou příčinou. „Důvodem je také opětovaný růst ceny ropy Brent na 80 dolarů (asi 1 740 korun, pozn. red.) za barel, což je nejvyšší úroveň od konce listopadu. Pro motoristy je ale příznivé posilování české koruny vůči americkému dolaru, což zlevňuje dovážené komodity,“sděluje analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Že se cena za barel ropy může znovu zvednout až ke stovce dolarů, připustil nedávno například ruský prezident Vladimir Putin či irácký ropný ministr, předtím podobnou prognózu publikoval­i například analytici Bank of America.

Dalším zásadním faktorem je výše spotřební daně. Ta v Česku od ledna činí 12,84 koruny z litru benzinu Natural 95 a 9,95 koruny z litru nafty. Konečnou cenu si ale stanovují distributo­ři a prodejci pohonných hmot, různí se podle cenové politiky jednotlivý­ch hráčů na trhu, lokality i podle konkurence.

S obnovou ekonomiky bude narůstat poptávka po pohonných hmotách, pokles cen tak podle ekonomů brzy skončí. „Řidičům bude pomáhat posilující koruna, která zlevní dováženou ropu, nicméně ceny benzinu se opět vrátí nad úroveň 37 korun za litr a cena nafty bude zhruba o korunu levnější. Řidiči v Praze budou oproti řidičům z regionů platit za pohonné hmoty i nadále trochu více,“předpovídá hlavní ekonom společnost­i BH Securities Štěpán Křeček.

Jestli energetick­á krize potrvá, tak ceny všech energetick­ých surovin porostou.

2022: Body za špatné parkování

Motoristé nebudou letos řešit jen ceny paliv. Novinkou je nařízení o definované vzdálenost­i objíždění cyklistů. Řidič je nyní musí dodržovat mezi okraji vozidla a cyklistou nejméně 1,5 metru. V místě s nejvyšší dovolenou rychlostí do 30 kilometrů za hodinu stačí jeden metr.

Překvapení mohou být ti, kteří zaparkují na vyhrazeném místě pro zdravotně tělesně postižené. Už nehrozí jen pokuta, ale zápis dvou trestných bodů do karty řidiče. Totéž platí i pro zneužití průkazu pro lidi se zdravotním postižením.

Jakub Jedlinský, CTO společnost­i Altlift

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia