Dnes Prague Edition

Praktici očkují i po práci

- — Klára Burešová

PRAHA Po pracovní době, při obědové pauze nebo o víkendu. Pražští praktičtí lékaři ve svém volnu pomáhají s očkováním nepohybliv­ých obyvatel. V rámci mobilního očkovacího týmu ve spolupráci s Českým červeným křížem (ČČK) a magistráte­m rozdali v Praze od začátku podzimu 520 dávek vakcín. Za pacienty jezdí přímo do místa jejich bydliště.

„Praktici běžně poskytují domácí péči, a tedy i očkování, ale někteří lidé mají praktické lékaře daleko, nebo u žádného nejsou registrova­ní. V době pandemie covidu-19 se také mnohým zdravotní stav zhoršil natolik, že nyní nejsou schopni fyzicky dojít do ordinace. Přestěhova­li se například k rodině a v místě bydliště těžko shánějí nového lékaře. Proto je důležité, že se s pomocí Červeného kříže podaří dostat vakcínu i k těmto imobilním pacientům, protože v drtivé většině případů to jsou ti nejvíce ohrožení,“říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která je zároveň krajskou koordináto­rkou očkování praktickýc­h lékařů v Praze. Obyvatelé, kteří potřebují služby mobilního očkovacího týmu, jsou z velké části těžce pohybující se senioři, lidé co prodělali mrtvici nebo handicapov­aní Pražané.

Pěšky s Červeným křížem

Lékaři s týmem vyjíždějí v různých městských částech skoro každý den a při jednom výjezdu zvládnou naočkovat až dvanáct lidí. Nejprve očkovali jednodávko­vou vakcínou Janssen. Poté, co se ukázalo, že látka vyžaduje častější přeočkován­í, už pacientům aplikují vakcínu od Moderny nebo Pfizeru. Logistiku a dopravu má z velké části na starosti ČČK.

„V každé městské části vytváří Červený kříž seznam pro praktiky a ti si pak podle toho vybírají pacienty, za kterými lze vyrazit pěšky nebo při výjezdu. A to buď v rámci vlastní návštěvní služby, nebo při samostatné­m výjezdu s řidičem Českého červeného kříže,“popisuje Bezdíčková.

V současné době je do projektu v Praze zapojených asi dvacet dva praktiků. Například v Praze 12 se o očkování imobilních pacientů stará praktická lékařka Vladimíra Balíková. „Po vlastní ose za pacienty vyrážím každý týden minimálně jednou. S křížem jsem byla v prosinci na výjezdu třikrát, a to pak byla celodenní záležitost,“říká Balíková. „Za prosinec jsem naočkovala asi čtyřicet pacientů. Nejčastěji se setkávám s opravdu starými lidmi, kteří se nedostanou sami z domu a buď nikoho nemají, nebo je příbuzní nezvládají na očkování dopravit. Podle Bezdíčkové na vakcínu doma hodně Pražanů stále čeká a seznam pacientů, kteří výjezd praktiků potřebují, se průběžně doplňuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia