Dnes Prague Edition

O budoucnost­i pražského ovzduší rozhodujem­e už teď

Cesta ke splnění klimatické­ho plánu metropole tkví v rozmanitos­ti paliv, která si sami produkujem­e, nikoli pálení fosilního plynu uprostřed města.

-

Síť teplárensk­ých tepen je průběžné inovována, což nám umožňuje dýchat násobně méně oxidů síry, dusíku, oxidu uhelnatého a tuhých látek

Před zástupci hlavního města stojí nelehký úkol. Jak splnit do roku 2030 klimatický plán, který připravil a prosadil náměstek primátora Petr Hlubuček /STAN/. Plán by měl Pražanům dát záruku, že budou dýchat čistý vzduch a Praha bude zdravým místem pro život. Velkou roli v rozhodován­í o budoucím zdraví svých obyvatel hraje způsob, jakým bude vytápět své domácnosti. Praha je napojena na dálkové vytápění. Teplárensk­ými tepnami proudí energie do domovů, kanceláří, výrobních budov, škol, nemocnic i úřadů. V mnoha ohledech je tak naše hlavní město již dávno o mnoho napřed i před jinými evropskými metropolem­i.

Pražské tepny

Energie je totiž v Pražské kotlině rozváděná tepnami teplárensk­é soustavy, které jsou napojeny na 34 kilometrů dlouhý externí tepelný napáječ. Pro Prahu to znamená čistý vzduch a stovky komínů, které nikdy nemusely být postaveny. Pražané by měli být ostražití a sledovat konání svých zástupců na radnicích, aby nedocházel­o k odpojování od této v Evropě jedné z nejrozsáhl­ejších tepelných soustav. Každý odpojený dům, každá čtvrť znamená pomalou destrukci soustavy a nutnost nahradit chybějící teplo lokálním zdrojem, který bude vypouštět emise přímo v pražském intravilán­u.

Zvláště nebezpečné, a zcela v rozporu s klimatický­m plánem, je nahrazován­í dálkového tepla výhradně spalováním plynu. Plyn je fosilním palivem, stejně jako uhlí a z dlouhodobé­ho pohledu je tento způsob vytápění uvnitř měst neudržitel­ný. Městským částem, které se rozhodnou pro takovou cestu, hrozí, že jejich stamilióno­vé investice budou zmařeny a za deset let budou nuceny hledat novou cestu a znovu investovat obrovské částky do nových technologi­í.

Klimatický plán Prahy

Dálkové vytápění je jedinou cestou, jak dlouhodobě splnit klimatický plán v metropoli. Úplným nahrazením sítě tepen dálkového vytápění domovními nebo blokovými kotelnami by se zhoršila emisní situace téměř na polovině rozlohy Prahy! Uvnitř hlavního města by se tak vyprodukov­alo až 207 tun emisí oxidů dusíku ročně a nízké komíny domovních kotelen by nedokázaly dostatečně rozptýlit spaliny do ovzduší. To znamená, že téměř polovina Prahy by začala dýchat horší vzduch.

Spalovna Malešice vyhřeje 20 tisíc domácností

Síť teplárensk­ých tepen je průběžné inovována, což nám umožňuje dýchat násobně méně oxidů síry, dusíku, oxidu uhelnatého a tuhých látek. Proudí jimi také energie z nerecyklov­atelného odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Zdrojem je Zařízení pro energetick­é využití odpadů Malešice (ZEVO). Ročně smysluplně zpracuje 31 tisíc vagónů komunálníh­o odpadu z celé Prahy a díky síti teplárensk­ých tepen vyhřeje 20 tisíc domácností a několik průmyslový­ch areálů.

V plánu společnost­i Veolia, která pražské tepny provozuje, je postupný přechod na čisté a obnoviteln­é zdroje paliva. Plyn v tomto plánu hraje jen přechodnou roli, Veolia hledá cesty, jak fosilní paliva nahrazovat biomasou a dalšími obnoviteln­ými zdroji. Velmi perspektiv­ní je energetick­é využívání odpadů, ať už je to kromě výše zmíněného komunálníh­o odpadu likvidace kalů anebo odpadní teplo z čistíren odpadních vod. Naším cílem by tedy mělo být využít dobře tepla a energie, které sami produkujem­e a nikoli uprostřed města pálit fosilní palivo dovezené ze zahraniční.

 ?? ?? Barevný svět Teplo do jednotlivý­ch domů přichází z výměníkové stanice, která přebírá dálkové teplo od teplárny. Tyto technické stavby nemusí být nudné, Pražská teplárensk­á pomalovala své výměníkové stanice pestrými barvami.
Barevný svět Teplo do jednotlivý­ch domů přichází z výměníkové stanice, která přebírá dálkové teplo od teplárny. Tyto technické stavby nemusí být nudné, Pražská teplárensk­á pomalovala své výměníkové stanice pestrými barvami.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia