Dnes Prague Edition

Hokejový den D

Filip Pešán dnes oznámí jména pro Peking. Jak se tvořily minulé olympijské výběry?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Nominační nervy poznal z různých pohledů. Byl vybrán do Nagana 1998. „A stoprocent­ně vím, že bez Ivana Hlinky bych nejel. Jiný trenér by si mě nevzal na triko,“tvrdí Vladimír Růžička.

O 12 let později si výběr pro olympijský turnaj ve Vancouveru už sestavoval sám coby kouč. „Vždycky je to velký tlak. Vybraným hráčům musíte věřit,“dodává.

V Růžičkově pozici se nyní ocitá jeho reprezenta­ční nástupce Filip Pešán. S generálním manažerem národního týmu Petrem Nedvědem dnes odpoledne představí hokejisty, kteří už za tři týdny z Prahy odletí na olympiádu do Číny.

Vsaďte se, že po vyřčení jmen se rozjedou debaty o vhodnosti jejich volby. Přirozeně, když hokejový olympijský turnaj patří k nejsledova­nějším sportovním událostem v tuzemském sportu. Možná jen diskuse nebudou tak plamenné, když do Pekingu nesmějí borci z NHL.

Jaké vlastně byly nejzajímav­ější české (ne)nominace na olympiádu a kdo ze současných reprezenta­ntů si zahraje v Číně?

Smolaři a současní brankáři

Zlatou naganskou partu trenér Hlinka namíchal z Evropy a NHL. Ze zámořských plánů ale musel vyškrtnout Prospala s Vůjtkem. První si dva týdny před odletem do Japonska smolně zlomil kotník, druhého vyřadila zdánlivá banalita. „Před zápasem v Detroitu jsem usnul u klimatizac­e. Foukala mi na hlavu, do ucha a do spánku. Už v polovině utkání jsem pak cítil, že mě bolí v krku a ucho,“líčil Vladimír Vůjtek. Tehdejšího forvarda Tampy se zmocnil vzácný Epstein Barr virus, který ho trápil téměř rok.

Naganskou euforii nezažil ani Roman Turek. NHL už chytal tři sezony, jenže ho trápila třísla. „Brankář, který nemá odchytáno dost zápasů, je riziko,“vysvětlova­l Hlinka.

To platí i pro současnost. Stavitelé olympijské­ho výběru (zřejmě) zvolí vytěžované gólmany Hrubce s Willem. Oba ve špičkových klubech KHL chytají jako jedničky, mají slušné statistiky a Pešán je vzal už na loňský šampionát. A koho k nim? Libereckéh­o Kváču, jenž doplnil brankářské trio v Rize? Anebo třeba Bartošáka z Chabarovsk­u?

Kouč pěnil: Nezmiňujte Bonka!

Mimořádná očekávání přinášela olympiáda 2002. Tým se hemžil obhájci z Nagana, ale největší téma představov­al útočník, který v Japonsku – a nakonec ani v Salt Lake City – nebyl. Radek Bonk. „Neřešte to jméno!“okřikl dokonce novináře na tiskovce tehdejší trenér Josef Augusta.

Už Hlinka vynechal elitního a produktivn­ího centra Ottawy. Zohledňova­l, že Bonk na zlatém šampionátu 1996 ve Vídni úplně nezapadl do party, choval se jako primadona. Podobně se rozhodl i o čtyři roky později Augusta a Bonk místo do Salt Lake City odjel lyžovat. „Myslím, že bych si olympiádu za výkony zasloužil,“řekl později. V národním týmu si už schopný útočník nikdy nezahrál.

Má současná reprezenta­ce v nadsázce nějakého Bonka? Snad Jiřího Sekáče. S Pešánem se nepohodl loni v Lotyšsku a kouč o něm na podzim lehce v žertu prohlásil, že s ním nepočítá, „protože zlobil“.

„Děláš si pr.el, Růžo?“

Daleko klidněji zveřejňova­l Alois Hadamczik nominaci na hry 2006. O to větší dusno panovalo v kabině při samotném turnaji v Turíně. „Neukočoval nás,“vzpomínal bek a nyní jeden ze současných reprezenta­čních trenérů Jaroslav Špaček.

Do Vancouveru 2010 se už nepodíval stejně jako další naganští vítězové Hamrlík s Hejdukem. Ani na širší šedesátijm­enný seznam se trenéru Růžičkovi nevmáčkl Jakub Voráček, který tehdy druhým rokem bodoval v NHL. „To si děláš p.del. Co jsem Růžovi udělal?“svěřil se nedávno Voráček se svými pocity webu bezfrazi.cz. Nominace opět utekla centru Prospalovi.

Ze středních útočníků se teď do Pekingu může balit Krejčí a s největší pravděpodo­bností i Kovář se Sedlákem, jenž si solidně počínal při mizerném prosincové­m vystoupení Čechů na Channel One Cupu. A kdo k nim? Špaček, Řepík, Sobotka. Nejspíš i Stránský se Smejkalem, na hraně mohou být sparťan Chlapík, bratři Zohornové či další třicátníci – navrátilec z NHL Frolík nebo extraligov­ý kanón Gulaš. Po čtyřech letech se může do národního týmu vrátit Roman Červenka. „Pokud bude zájem, olympiáda mě láká,“vzkázal ze švýcarskéh­o Rapperswil­u.

Hadamcziků­v zeť

Červenka si zahrál i v Soči 2014, kdy nejpropíra­nější výběr stvořil Hadamczik. Opomněl válejícího forvarda Hudlera. „Češi musí být favoriti na zlato, když nejede,“rýpl si z Calgary Hudlerův kouč Bob Hartley. V NHL se dařilo bekům Polákovi s Hejdou, místo nich ale Hadamczik ukázal na zetě Barinku z Vítkovic.

Na jaké zadáky ukážou Pešán s Nedvědem? Téměř jistě na Jeřábka, Kloka či Šuláka. Slušné vyhlídky mají Sklenička, Mozík či Musil.

„Je daleko náročnější, když vybíráte hráče z Evropy i NHL,“podotýká trenér Růžička.

Olympijský výběr z Evropy sestavoval pro poslední hry v Koreji Josef Jandač, ale stejně se nevyhnul pranýřován­í. „Bylo načase vzít Nečase,“vytýkala mu i MF DNES. „Je lepší než většina chlapů ve vašem týmu,“potvrzoval i přímo v Koreji uznávaný expert Craig Button.

Tehdy devatenáct­iletý útočník to potvrdil. Dva měsíce po hrách v Pchjongčch­angu přispěl Brnu k obhajobě titulu, poté Nečas zaujal na mistrovstv­í světa a nyní už třetí sezonou sbírá body v NHL.

Ze současných teenagerů se olympijské­mu plameni nikdo nemůže blížit. Nebo Pešán s Nedvědem překvapí? Debaty se rozhoří dnes, pekingský oheň za 22 dnů.

Je daleko náročnější, když vybíráte hráče z Evropy i NHL.

Vladimír Růžička trenér olympijské­ho výběru ve Vancouveru 2010

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia